Ηλεία

Eλεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

dfswa.jpg
Ακούστε το άρθρο

  

   «Στα δύσκολα δεν λιποτακτώ» δήλωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, όπου αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ, ύστερα από την απολογία του ενώπιον της Ανακρίτριας Πύργου. Εξερχόμενος από το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου, την Τετάρτη το μεσημέρι, ευχαρίστησε όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν αυτές τις ημέρες δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η πράξη για την οποία κατηγορούμαι, για μένα,  είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου αλλά και σε αυτούς που με στηρίζουν. Ήταν μια πράξη που είχε σχέση, αφενός με την προστασία της υγείας των συμπολιτών μου και αφετέρου με την εικόνα της Ολυμπίας που αποτελεί και η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

   Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, που τα ξημερώματα της Τρίτης συνελήφθηκε στο Λούβρο από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας – μετά από τηλεφωνική καταγγελία – οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα και σε βάρος του, ασκήθηκε ποινική δίωξη Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Με τους συνηγόρους υπεράσπισής του, Θοδωρή Αντωνόπουλο, Χαράλαμπο Μπράμο και Γιάννης Ιωάννου ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί στην Ανακρίτρια, όπως και έγινε, χθες το πρωί.

Παρουσία συνεργατών, φίλων, συμπολιτών

   Στις 10:00 το πρωί, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, συνοδευόμενος από Αστυνομικούς του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας – όπου και κρατήθηκε τη νύχτα – εισήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου και στις 11:00, πέρασε την πόρτα της Ανακρίτριας όπου και παρέμεινε για μια ώρα. Αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρασε και στο γραφείο του Εισαγγελέα, ενώ λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι, αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

   Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι στενοί συνεργάτες του δημάρχου κ.Κοτζιάς, αιρετοί – όχι μόνο του δήμου του –  και εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, πρόεδροι από διάφορες Τ.Κ και δεκάδες δημότες από ολόκληρο το δήμο. Μεγάλη πλειοψηφία αυτών, προερχόταν από το Κλαδέο, το χωριό του, ενώ από το πλευρό του, δεν έφυγε στιγμή ούτε η σύζυγός του Χαρίκλεια


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για υποβάθμιση περιβάλλοντος, ασκήθηκε στον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, ο οποίος τα ξημερώματα της Τρίτης συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας να επιχειρεί παράνομη απόθεση απορριμμάτων σε δασική περιοχή, στο Λούβρο.

Αν και θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σύλληψη, δεν τράπηκε σε φυγή, αλλά ανέλαβε στο ακέραιο την ευθύνη της απόφασής του, να μην επιτρέψει να «πνιγεί» στα σκουπίδια η Ολυμπία και να «ταξιδεύει» αυτή η εικόνα σε όλο τον κόσμο, από τους χιλιάδες επισκέπτες που καθημερινά αφικνούνται στην Ολυμπία.

Η σύλληψη του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά, που πέρασε δυο νύχτες στα κρατητήρια και σήμερα θα οδηγηθεί στη Ανακρίτρια Πύργου, είναι συνέπεια του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει την Ηλεία εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, στις «Λίμνες» και στη «Χάλκοβα».

Το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε από τις αρχές Φεβρουαρίου ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η ολιγωρία της Πολιτείας να δώσει λύσεις και να εφαρμόσει νόμιμες αποφάσεις, η γραφειοκρατία που δημιούργησε σημαντικά χρονικά προσκόμματα στην προσπάθεια σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την χωματερή του δήμου Φυλής στην Αθήνα, αλλά και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών στην Ολυμπία, έδωσαν συνέχεια στο «θρίλερ» των σκουπιδιών με το πιο απίστευτο σενάριο.

Μια εξέλιξη, που δύσκολα πιστεύει κανείς και μάλιστα πολλοί θεώρησαν ότι αποτελεί και το πιο επιτυχημένο Πρωταπριλιάτικο ψέμα.


Το χρονικό της σύλληψης

Η προσωρινή λύση που ψάχνουν, μήνες τώρα, οι δήμαρχοι της Ηλείας χωρίς αποτέλεσμα, ήταν αυτή που οδήγησε τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά στην απόφαση να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Γνωρίζοντας τους κινδύνους, αλλά και τις όποιες συνέπειες, επιχείρησε να αποθέσει απορρίμματα σε μη αδειοδοτημένο χώρο.

Στις 3:00 περίπου τα ξημερώματα, κι ενώ ο δήμαρχος κ.Κοτζιάς βρισκόταν σε δασική περιοχή στο Λούβρο, αιφνιδιάστηκε από την παρουσία γνωστού  στον ίδιο, προσώπου, το οποίο, με το όχημά του, του έκλεισε το δρόμο, γνωρίζοντάς του ότι έχει ενημερώσει τηλεφωνικά την Αστυνομία, δυνάμεις της οποίας πλησιάζουν στο σημείο.

Αν και ως Θύμιος Κοτζιάς, θα μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και να τραπεί σε φυγή, αποφεύγοντας μεγάλο μέρος των συνεπειών, ωστόσο, ως Δήμαρχος, αποφάσισε να δηλώσει παρών. Η στάση του αυτή, καταδεικνύει το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, αφού στα δύσκολα, δεν το έβαλε στα πόδια.

Παρέμεινε στο σημείο και με την άφιξη των Αστυνομικών, τους υπέδειξε παραποτάμια, του Αλφειού, περιοχή, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, όπου βρίσκονταν δυο φορτωμένα απορριμματοφόρα και ένα μηχάνημα έργων (τσάπα).

Κατά την άφιξη των αστυνομικών, τα οχήματα ήταν ακινητοποιημένα χωρίς να προβαίνουν σε καμία εργασία και χωρίς να υπάρχουν χειριστές, ενώ σε κοντινή απόσταση είχε διανοιχτεί τάφρος, διαστάσεων 5Χ6Χ5 μέτρων περίπου.


Στον Εισαγγελέα

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς οδηγήθηκε στο Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας – το οποίο ενεργεί και την προανάκριση – όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του, για απόπειρα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Αργά το μεσημέρι, ο κ. Κοτζιάς, οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη για τα γεγονότα.

Για την απόφαση απόθεσης στο σημείο, αλλά και για την υλοποίησή της, χωρίς να υποδείξει κανένα άλλο πρόσωπο και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο κανέναν από τους συνεργάτες του, έτοιμος να αποδεχθεί τις όποιες συνέπειες. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για υποβάθμιση περιβάλλοντος, αλλάζοντας το αρχικό κατηγορητήριο.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, οδηγήθηκε και πάλι στο Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας όπου κρατήθηκε και σήμερα το πρωί θα περάσει και πάλι την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της Ανακρίτριας.

Όλη η επικαιρότητα