Ηλεία

ΕΛΦΕΕ Ν. Ηλείας για φορολογικές δηλώσεις: Παραλογισμός να μην δοθεί παράταση

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητούν οι λογιστές-φοροτεχνικοί σε όλη τη χώρα θεωρώντας ότι είναι αδύνατον στη καθορισμένη προθεσμία (31/7/2020) να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί φαίνεται πως θα αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2019.

Μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών (ΕΛΦΕΕ), νομού Ηλείας, Διονύσιος Χαμεζόπουλος, σχολιάζει πως «Θα είναι παραλογισμός να μην δοθεί παράταση. Από τις 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να γίνουν απομένουν περί τις 2,5 εκατομμύρια να υποβληθούν έως το τέλος του μήνα κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται επί καθημερινής βάσης σχεδόν 170.000 δηλώσεις! Κι αυτό όταν ξέρουμε ότι το σύστημα (TAXIS)στο φόρτε του αντέχει περί τις 100.000».

«Απομένουν περί τις 2,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν έως το τέλος του μήνα κάτι που σημαίνει ότι πρέπει

«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν»…

Μάλιστα η ΕΛΦΕΕ νομού Ηλείας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση με αποδέκτες τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, που αναφέρει τα παρακάτω…

«Κύριοι, μένουν 16 ημέρες (14 αν βγάλουμε τις Κυριακές) για να λήξει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και υπολείπονται ακόμα περίπου 2.500.000 δηλώσεις για υποβολή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και δουλεύοντας 18 ώρες την ημέρα, που δεν πρόκειται να γίνει, το πρόβλημα θα το έχει και πάλι το taxis που δεν θα μπορεί να αντέξει τον αριθμό των υποβολών που απαιτούνται.  Γνωρίζοντας ότι παράλληλα υπάρχουν ΦΠΑ που πρέπει να υπολογιστούν και να υποβληθούν, ΙΚΑ, ΑΠΔ, ΦΜΥ και αρκετές από τις πλατφόρμες για τον Covid-19 που υπάρχουν ακόμα, οι λύσεις είναι οι εξής:

Δίνετε παράταση στη λήξη μέχρι τις 15/9/2020, μία και έξω, όχι δέκα-δέκα μέρες, για να καλύψουμε τους 5 μήνες από την ημερομηνία ανοίγματος του συστήματος, ή αφήνετε το σύστημα ανοιχτό, χωρίς την επιβολή προστίμων, με την ανάλογη υπουργική απόφαση φυσικά (ακόμα πληρώνουν πρόστιμα οι συνάδελφοι από το 2014) με παράλληλη μείωση των αριθμό των δόσεων για κάθε μήνα που περνάει.

Η απόφαση πρέπει να παρθεί και να ανακοινωθεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα δεν ανακοινωθεί παράταση,  θα ζητήσουμε από τα μέλη μας να αφήσουν στην άκρη ό,τι αφορά τα μέτρα για τον Covid-19, θα πρέπει φυσικά να εξηγήσετε στους πολίτες γιατί δεν θα πάρουν ό,τι δικαιούνται να πάρουν, ώστε να ασχοληθούμε απρόσκοπτα με τις φορολογικές δηλώσεις και τα ΦΠΑ, μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, 29/7 για τις φορολογικές δηλώσεις και 31/7 για τα ΦΠΑ. Πέραν αυτών των ημερομηνιών, προτείνουμε στα μέλη μας να σταματήσουν κάθε είδους υποβολές μέχρι να ξανά ανοίξει το σύστημα για να υποβάλουμε δηλώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Βάλαμε πλάτη όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα για να το λύσουμε κιόλας. Και οι ανθρώπινες αντοχές έχουν τα όριά τους».

 

Περίοδος χάριτος από 10 έως 15 ημέρες

Σύμφωνα με οικονομικές ιστοσελίδες πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί μία περίοδος χάριτος από 10 έως 15 ημέρες, έτσι ώστε να σπεύσουν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όσοι κάνουν χρήση της παράτασης και υποβάλλουν δήλωση μετά τις 29 Ιουλίου, οπότε κι εκπνέει η προθεσμία, αντί για τις 8 δόσεις που θα έχουν οι εμπρόθεσμοι για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα έχουν 7 δόσεις. Κι αυτό γιατί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της οφειλής για να συνυπολογιστεί στο φορολογικό έτος του 2020.

Όλη η επικαιρότητα