Ηλεία

Ελιές στο έλεος ισχυρής βροχόπτωσης και χαλαζιού σε Βαρθολομιό και Κάστρο

Ακούστε το άρθρο

Ολιγόλεπτο διάλειμμα κακοκαιρίας χθες στον Κάμπο με ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές στα ελαιόδενδρα.

Στο Κάστρο και στην ευρύτερη περιοχή η ελαιοκομιδή  ξεκίνησε από τα μέσα Οκτωβρίου και συνεχιζόταν μέχρι χθες το μεσημέρι οπότε και διεκόπη λόγω της σύντομης αλλά ισχυρής βροχόπτωσης η οποία μετατράπηκε σε χαλαζόπτωση.

Επί δύο λεπτά το Βαρθολομιό, το Κάστρο και την ευρύτερη περιοχή του «βομβαρδιζόταν» από χαλάζι. Οι αγρότες μιλάνε για μεγάλη καταστροφή, αφού όσες ελιές είχαν μείνει στα δένδρα έπεσαν. Δεν έφτανε λοιπόν το πρόβλημα με την μεγάλη οξύτητα, λόγω κακής καταπολέμησης του δάκου,  ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε τις ελπίδες.

Να σημειωθεί ότι στο Κάστρο Χλεμούτσι καλλιεργούνται πάνω από 250.000 ελαιόδεντρα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πρωιμότητα (από το Κάστρο όπως προαναφέραμε ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς στην Ηλεία) αλλά και από την αρίστης ποιότητα ελαιόλαδο που παράγει.

Η φετινή χρονιά όμως επιφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη στους ελαιοπαραγωγούς ενώ και οι μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα αφού με δυσκολία θα καταφέρουν συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ποσότητες για να καλύψουν τις παραγγελίες των πελατών τους.

Όλη η επικαιρότητα