Categories: Ελλάδα

ΕΛΚΕΘΕ: Προέχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης του Σαρωνικού

Share
Την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης που έχει σημειωθεί από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» θέτει ως προτεραιότητα ο Σύλλογος Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τονίζοντας πως πλέον πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού.

«Αν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΚΕΘΕ.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ενόψει μάλιστα και της αύξησης της θερμοκρασίας που προμηνύεται για τις επόμενες μέρες» και επισημαίνουν ότι «είμαστε σε κάθε περίπτωση σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί όσο και στην έγκυρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει προσβληθεί. Το πράττουμε ήδη».

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την Πολιτεία «να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε, και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Καταλήγοντας οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ επισημαίνουν ότι «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Σαρωνικού Κόλπου, που δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις, με συνεχείς διελεύσεις πλοίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύνολο».

in.gr