Πολιτική Τεχνολογία

Η Ελλάδα αποκτά το δικό της «μάτι» στο διάστημα

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ελλάδα να μαστίζεται από την οικονομική κρίση όμως επιτέλους αποκτά την δική της Διαστημική Υπηρεσία με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που επιχειρεί να «καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου πρόκειται για «Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ)» και όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «με την εκτόξευση, φέτος, του δορυφόρου Hellas Sat, δημιουργούνται σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν από μια εταιρεία διαστημικής πολιτικής αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία», τόνισε ο υπουργός Νίκος Παππάς στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, “απεμπολήσαμε“, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα».

«Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency)», τονίζει ο υπουργός και κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες όπως η Τουρκία, που έχει επίσης δημιουργήσει τον δικό της Οργανισμό Διαστημικής Πολιτικής.

Ακόμη περιγράφει με δυσαρέσκεια την απουσία της Ελλάδας «από τις συναντήσεις Υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική» και αναφέρει πως «τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δαπανήσει ως χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως –π.χ.- το Galileo, τα οποία δεν αξιοποιούμε, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος».

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΚΔΕ αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και το κέντρο αναμένεται να «αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές)».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και «η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστημα (π.χ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας: παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.)».

Το διαστημικό «μάτι» θα διασυνδεθεί με ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα βοηθήσει την έρευνα «με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς», αναφέρει ακόμη το υπουργείο.

Το υπουργείο ευελπιστεί η Ελλάδα να καταστεί «κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα) οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη».

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα