Ελλάδα Οικονομία

Ελλάδα: “Έκλεισε” η συμφωνία με την Τρόικα

Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, κατά την διάρκεια της οποίας, επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018.

Όπως αναφέρθηκε, οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία και ανέφερε τρία βασικά σημεία της:

1.      Θα υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ στα δύο, δίκτυα και εμπορία, με το Δημόσιο να διατηρεί μεγαλύτερο ποσοστό στο πρώτο κομμάτι και μειοψηφικό στο δεύτερο.

2.      Η χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) διατηρείται μέχρι το 2020 και βαίνει μειούμενη από 65% φέτος, στο 50% το 2019 και στο 30% το 2020. Στη συνέχεια θα εισαχθεί σύστημα «πράσινων» πιστοποιητικών. Στον ΕΛΑΠΕ θα διατηρηθεί ένα πλεόνασμα ασφαλείας, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

3.      Οι επιπλέον ποσότητες που διατίθενται στις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ, λόγω απόκλισης από την επίτευξη του στόχου των μεριδίων λιανικής, θα μειωθούν κατά 50% με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες και θα καταργηθούν μετά την υπογραφή του σχετικού Shareholders Purchase Agreement. Mε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θα μειωθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα από το 22% στο 13%. Οι δημοπρασίες θα συνεχίσουν κανονικά το 2019, οπότε θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως το μοντέλο – στόχος (Target model) και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργεί προθεσμιακή αγορά. Σταδιακά θα ενσωματώνονται στην νέα αγορά και το φθινόπωρο θα σταματήσουν.

Όλη η επικαιρότητα