Οικονομία

Ελλάδα: Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις καινούριων οχημάτων το 2022

Πίνακας με τις ταξινομήσεις
Ακούστε το άρθρο

Κουτσά στραβά και παρά τα προβλήματα παράδοσης των εργοστασίων το 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο για την αγορά καινούριων οχημάτων – τουλάχιστον – όσον αφορά τα επιβατικά, παρουσιάζοντας θεαματική αύξηση (+14,7%) τον Δεκέμβριο, μήνα που παραδοσιακά οι πωλήσεις υποχωρούν καθώς πολλοί αναβάλουν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου τους για την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Έτσι και με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Όσον αφορά τις κατηγορίες, οι Β και C συγκέντρωσαν το σχεδόν το 84% των πωλήσεων, ενώ στην προτίμηση κινητήριων συστημάτων οι θερμικοί κινητήρες απέχουν πολύ από την εξαφάνιση με συνολικό ποσοστό 60+%.

Στους μεγάλους κερδισμένους τα υβριδικά κινητήρια συστήματα με 27,6% (αύξηση 4,4%) και ελάχιστα (παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης) τα plug-in (υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά) που βρίσκονται στο 7,9% με αύξηση μόλις 1%.

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, για το 2022, έχει ως εξής:

Όλη η επικαιρότητα