Κόσμος

Έλληνες της Σκωτίας για το δημοψήφισμα

550_334_353787.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «όχι» έχει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων, ωστόσο ειδικοί αναφέρουν ότι από αυτά τα στοιχεία δεν είναι δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 

Το Λονδίνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες χαμήλωσε τους τόνους και τις τελευταίες ημέρες προσέφερε στη Σκωτία μεγαλύτερη χρηματοδότηση αλλά και αυτονομία στην οικονομική διαχείριση. Πλέον ο Κάμερον περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της αυριανής ημέρας. Έχει κάνει λόγο για «διαζύγιο γεμάτο πόνο». 

Τι λένε όμως οι Έλληνες που ζουν στη Σκωτία για το δημοψήφισμα; Πως βίωσαν την προεκλογική περίοδο και ποιο θεωρούν ότι θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα; 

«Κινήσεις πανικού από το Λονδίνο»

Η Κλαίρη Κυδωνάκη ζει στη Σκωτία τα τελευταία έντεκα χρόνια. «Αυτή η χώρα μου έχει δώσει πολλά σε επαγγελματικές ευκαιρίες και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ως εργαζόμενη στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), είμαι νοσηλεύτρια αλλά τώρα δουλεύω ακαδημαϊκά μεταξύ NHS και πανεπιστημίου και έχω εκτεθεί σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης σε σχέση με το δημοψήφισμα και στο τι θα επιφέρει στο μέλλον», δηλώνει. 

Η κ. Κυδωνάκη αναφέρει ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η προεκλογική καμπάνια, έχει παρατηρήσει ότι οι Σκωτσέζοι ασχολούνται πολύ περισσότερα με τα πολιτικά πράγματα. «Οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί αρκετά σε σημείο που οι δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν 50:50. Τα τηλεοπτικά debates ήταν καθημερινά και ενθάρρυναν την εναλλαγή απόψεων ακόμα και από εφήβους 16 χρονών, που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν για πρώτη φορά», επισημαίνει. 

Σχολιάζοντας τις παροχές που εξήγγειλε εδώ και δύο εβδομάδες περίπου ο Ντείβιντ Κάμερον, τονίζει ότι πρόκειται για κινήσεις «πανικού και δωροδοκίας». «Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τις κινήσεις πανικού και δωροδοκίας του Westminster τις τελευταίες ημέρες να αποφύγουν μια απόφαση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης». 

Η Κλαίρη Κυδωνάκη σχολιάζει ότι «για μένα, αυτό το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία να ενεργοποιηθεί ο λαός, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους και να βρουν ένα συλλογικό και νικηφόρο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για τους Σκωτσέζους με λιγότερη ανισότητα στην διανομή πλούτου, ίσες ευκαιρίες στην παροχή δημόσιας υγείας και παιδείας, αγαθά που απειλούνται από τη σημερινή συντηρητική και ιμπεριαλιστική πολιτική της Βρετανικής κυβέρνησης. Βλέπω την πιθανή ανεξαρτησία της Σκωτίας ως μια κίνηση τακτικής για μια δικαιότερη κοινωνία και ένα καλύτερο αύριο για τους κατοίκους της χώρας».

«Δεν με πείθει ο Σάλμοντ»

Ο Αντώνης Χρυσοχόου ζει τα τελευταία χρόνια στο Εδιμβούργο και είναι αναπτυξιολόγος εφαρμογών. Για τον ίδιο, και οι δύο καμπάνιες πριν το δημοψήφισμα παρουσίασαν ελλείψεις. «Στην αρχή υπήρχαν χαλαρές συζητήσεις χωρίς ιδιαίτερη έμφαση και επιχειρήματα. Όσο όμως περνούσαν οι μέρες και πλησίαζε η ώρα του δημοψηφίσματος, οι υποστηρικτές του «ναι» άρχισαν να εκφράζονται περισσότερο και μάλιστα δινόταν η εντύπωση ότι ήταν περισσότεροι έναντι αυτών του «όχι». Όταν όμως δόθηκε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση στην οποία το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτητοποίησης ήταν μεγαλύτερο, άρχισαν να ακούγονται εξίσου και οι δύο πλευρές», τονίζει. 

Για τον κ. Χρυσοχόου, ο Σάλμοντ δεν έπεισε ενώ και η καμπάνια υπέρ του «όχι» βασίστηκε περισσότερο στο να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους σε περίπτωση απόσχισης.«Προσωπικά η καμπάνια του «ναι» δεν με έπεισε. Ειδικά αν εστιάσω στον επικεφαλής της και πρωθυπουργό της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, τον οποίο δεν εμπιστεύομαι. 

Από την άλλη πλευρά και η εκστρατεία υπέρ του «όχι» δεν ήταν από τις καλύτερες. Βασίστηκε στον φόβο και την ανασφάλεια του τι θα συμβεί σε περίπτωση απόσχισης. Υπάρχουν όμως επιστήμονες που ασχολούνται με τις διεθνείς οικονομίες και βλέπουν το θέμα πιο σφαιρικά, οι οποίοι εξέφρασαν βάσιμα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

Καταλήγοντας ο Αντώνης Χρυσοχόου είπε: «Αυτό που πάντως συζητείται έντονα είναι ο φόβος ότι σε περίπτωση που παραμείνει ως έχει η κατάσταση, θα ακολουθήσει η Σκωτία τα χνάρια της Βρετανίας και θα ιδιωτικοποιήσει την Υγεία». 

«Ευκαιρία για τους Σκωτσέζους το δημοψήφισμα»

Ο Παναγιώτης είναι 31 χρονών, ζει και εργάζεται στην Σκωτία ως προγραμματιστής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία για τον Σκωτζέζικο λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του. Έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι έχει πιο αριστερές πεποιθήσεις και πιο σοσιαλιστικές ιδέες από το Westminister. Ήδη η Σκωτία εν αντιθέσει με την Αγγλία έχει δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων». 

Ο Παναγιώτης επισημαίνει ότι υπολογίσιμη μερίδα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας «προέρχεται από το μεγάλο ποσοστό αποχής του εκλογικού σώματος των προηγούμενων εκλογών, κάτι το οποίο δείχνει ότι το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες». Τονίζει μάλιστα ότι «στην αντίθετη πλευρά έχουν ταχθεί οι τράπεζες, οι συντηρητικοί, οι μεγάλες εταιρίες και ακροδεξιά κόμματα όπως UKIP και Οrange Order». 

Παρά το ότι θεωρεί πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δυσκολίες σε περίπτωση που οι ψήφους υπέρ του «ναι» είναι περισσότερες, ωστόσο δηλώνει ότι «μακροπρόθεσμα δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας όπου θα παίρνονται αποφάσεις για τα συμφέροντα του κοινού καλού και όχι των λίγων πλουσίων». «Όλα αυτά είναι εικασίες για το μέλλον, οπότε ας αφήσουμε την ιστορία να το δείξει», καταλήγει ο Παναγιώτης.

 
 
Πηγή: real.gr

Όλη η επικαιρότητα