Οικονομία

Οι ελληνικές προτάσεις για μέτρα-αντίμετρα συζητήθηκαν με τους θεσμούς

Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, υπήρξε κατά τη νέα συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες.

Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά το Νοέμβριο (π.χ. υπεραπόδοση εσόδων).

Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
Προηγήθηκε συνάντηση του κουαρτέτου με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

Στον χθεσινό γύρο επαφών κυριάρχησε η ευρεία σύσκεψη -διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών- για τον συντονισμό αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων και τον καθορισμό της ατζέντας. Παρά το ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να υπάρξει διαπραγμάτευση και για το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών, η διαπραγμάτευση διακόπηκε στις 22:00 χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις από ελληνικής πλευράς.

Στην πρώτη ευρεία συνάντηση με τους θεσμούς πήραν μέρος, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί κατέστησαν σαφές πως επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) για το 2019, ήτοι 1% από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από τη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, από την κυβέρνηση συστήνουν ψυχραιμία λέγοντας ότι η απαίτηση για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ είναι το σημείο εκκίνησης, επομένως με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μπορεί να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές «όποιος κι αν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Σε αγκάθι, όμως, για τις συζητήσεις φαίνεται να εξελίσσεται και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων, καθώς ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά θα ζητηθεί να εφαρμοστούν νωρίτερα, από του χρόνου. Ειδικά για τις περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από το 2018, κρίσιμο ρόλο για την απόκρουση αυτής της απαίτησης θα παίξει και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν εμφανίζει θετικά σημάδια.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα