Υγεία

Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας: Κρόκος Κοζάνης

Ακούστε το άρθρο

Ένας φυτικό βότανο – μπαχαρικό με πολύ εξειδικευμένες αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά παράλληλα γευστικές και αρωματοποιητικές ιδιότητες των τροφών.

Ο κρόκος Κοζάνης (Crocus sativus), το αποξηραμένο, σκούρο κόκκινο λουλούδι, συλλέγεται από τα στίγματα του φυτού. Ήταν ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε ως μπαχαρικό για την αρωματοποίηση και το χρωματισμό των τροφίμων και ως ένα φυτικό βότανο στη παραδοσιακή ιατρική. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο κρόκος Κοζάνης είχε αντικαρκινικές ιδιότητες οι οποίες αποδόθηκαν στις βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονταν, όπως η κροκίνη και η κροκετίνη. Οι ενώσεις ήταν άφθονες στο δεδομένο προϊόν, και προκάλεσαν από μελέτες προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων και αναστολή του πολλαπλασιασμού τους.

Ιδιαίτερα στον καρκίνο του πνεύμονα και σύμφωνα με τους ερευνητές Samarghandian et al., η επιβίωση των καρκινικών κυττάρων αναστέλλεται ή περιορίζεται από το αιθανολικό εκχύλισμα κρόκου το οποίο φαίνεται να είναι ένας πολλαπλά υποσχόμενος αντικαρκινικός παράγοντας στον καρκίνο του πνεύμονα. Η δράση του παραπάνω εκχυλίσματος φαίνεται να οφείλεται από “ενεργοποίηση ενζύμου” τύπου κασπασών (πολλαπλοί δρόμοι ενεργοποίησης ενδοκυταρρικής αυτοκαταστροφής καρκινικών κυττάρων). Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι η κροκετίνη καταστέλλει τους πολλαπλασιαστικους μηχανισμούς και αναστέλλει τους μεταλλαξιωγόνους παράγοντες σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων ζώων και ανθρώπων στον καρκίνο του γαστρεντερικού (ουσιαστική προληπτική αντικαρκινική δράση).

Παράγωγο του κρόκου, η κροκετίνη, είχε πολύ πιο ισχυρότερη δράση σε καρκίνο του γενετικού συστήματος (προστάτη και ωοθήκες) δεδομένου ότι οι δείκτες πολλαπλασιαμού κατεστάλησαν και δείκτες αναστολής αύξησης ενεργοποιήθηκαν στο καρκίνωμα. Επίσης έγινε ουσιαστική αναστολή του βαθμού διήθησης και της ικανότητας μετάστασης του δεδομένου καρκινώματος μετρούμενο σε αριθμό μεταστάσεων και χρόνου εξέλιξης. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και όταν μελετήθηκαν και άλλα καρκινώματα όπως η λευχαιμία και το οστεοσάρκωμα.

Οι μελέτες μας προδιαθέτουν και μας υποδεικνύουν ότι στο άμεσο μέλλον θα είμαστε μάρτυρες μεγάλων εξελίξεων στη στοχευμένη θεραπεία έναντι του καρκίνου με βάση τον κρόκο και τα από αυτόν παραγόμενα προϊόντα σε μεγάλη βελτίωση της θεραπευτικής δράσης έναντι πολλαπλών καρκίνων αλλά και γιατί όχι και της μείωσης της ίδιας της καρκινογένεσης. Ουσιαστική προληπτική δράση.

Όλη η επικαιρότητα