Life Ηλεία

Ελληνική μου Γλώσσα, «μητέρα» των γλωσσών…

Ακούστε το άρθρο

Από την εποχή του Αγίου Παύλου ως το Διονύσιο Σολωμό, ο ελληνικός λαός, μέσα από συνθήκες, που εύκολα θα καταντούσαν άγλωσσο οποιονδήποτε άλλο λαό, έσωσε τη γλώσσα του για να την παραδώσει στους μορφωμένους της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Γιώργος Σεφέρης, 1900-1971
Έλληνας ποιητής, Νόμπελ 1963

Να σε ταγκάρω ;

Από την Ελλάδα του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη τον 4ο π.Χ αιώνα, μέχρι την εφαρμογή των διαδικτυακών υπηρεσιών του Τιμ Μπέρνερς-Λι το 1989 και τη δημιουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με μπροστάρη το Μαρκ Ζάκερμπεργκ και το facebook το 2006, αν και ο και το είχε ιδρύσει από το 2004 ως μέλος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με δικαίωμα συμμετοχής στον ιστότοπο να έχουν αρχικά, μόνο οι φοιτητές….

Και αφού όλα αλλάζουν φυσικό κι επόμενο ήταν να μπει στην τροχιά της εξέλιξης και η ελληνική γλώσσα, καθώς οι επιρροές που δέχεται τόσο από την τεχνολογία όσο και από τις πολυπολιτισμικές πλέον κοινωνίες, αλλά και από την ταχύτητα  διάδοσης της είδησης είναι πολλές…

Και κάπως έτσι μέσα από τη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και του διαδικτύου φτάσαμε στη νέα γενιά λέξεων με τα ρήματα σε -άρω με πρώτο συνθετικό την αγγλική λέξη όπως το γκουγκλάρω, τσατάρω, ταγκάρω, σερφάρω κ.ο.κ και τις φράσεις που ήρθαν για να μείνουν, όπως για να γίνουμε φίλοι θα σε κάνω add, στείλε μου μία selfie, άλλαξε emoji, κάνε check in, ούτε ένα like δεν κάνεις και βεβαίως πολλές άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως από όλους, καθώς η τεχνολογία έχει εραστές από όλες τις ηλικίες…

Αναμφίβολα η κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία συνθέτουν την εκάστοτε γενιά..Και έτσι από τη γραφή σε πλάκες, παπύρους και χαρτί, φτάσαμε στο σήμερα να γράφουμε χωρίς μολύβι, χωρίς στυλό και κυρίως χωρίς χαρτί στο ”word”, όπως εγώ τώρα.!!!

Κι εδώ που τα λέμε όλα αλλάζουν, όλα εξελίσσονται, φανταστείτε τη διασκέδαση το 1877 με γραμμόφωνο μέχρι το 1982 που μπήκε στη ζωή μας ο ψηφιακός δίσκος ή αλλιώς Compact Disk Player  το γνωστό μας CD και από τον τηλέγραφο το 1838 ως μέσο επικοινωνίας μέχρι τη βιντεοκλήση του σήμερα ακόμη και μέσα από τα smartphones..

Η «αργκό» υπήρχε και θα υπάρχει…

Η γλώσσα «αργκό» είναι ένας κώδικας επικοινωνίας τον οποίο χρησιμοποιούν συνήθως οι νέοι. Πρόκειται για μια γλώσσα  γεμάτη συνθηματικούς κώδικες, ιδιόλεκτα και ιδεογράμματα. Η γλώσσα αυτή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, έχει τα στοιχεία της προφορικής επικοινωνίας και έχει τη δυνατότητα να επηρεάζεται από την επικαιρότητα και να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λέξεις.

Όσο για το πού εντοπίζονται όμως τα αίτια της χρήσης, του ιδιαίτερου  αυτού τρόπου επικοινωνίας, η φιλόλογος κ.Μαρία Βορλόκα μας είπε « Η αλόγιστη και αβασάνιστη σωρεία χρήση αυτού του ιδιόμορφου κώδικα επικοινωνίας προκύπτει από την ανάγκη των νέων να γίνουν αρεστοί και δημοφιλείς στις ομάδες που εντάσσονται. Αισθάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο απογαλακτίζονται από την οικογένειά τους και αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα. Επιπρόσθετα, λόγω του επαναστατικού πνεύματος και της αμφισβήτησης που χαρακτηρίζουν τους νέους εναντιώνονται σε καθιερωμένες αξίες και θεσμούς μεταδίδοντας πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.  Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην τονίσουμε πως η τακτική αυτή πηγάζει από την επιρροή των νέων και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Αρνητικές και θετικές συνέπειες…

Όπως κάθε φαινόμενο έτσι και αυτό έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες μας καθώς επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ζωής, όπου εντοπίζονται δύο απόψεις, όπως μας είπε η φιλόλογος κ. Λέντζιου Έλενα, «η πρώτη θέλει τους υποστηρικτές να διατείνονται πως η αργκό βλάπτει και καταστρέφει την ελληνική γλώσσα και κατά συνέπεια την εθνική ταυτότητα, καθώς για έναν πολιτισμό η άλωση θα επέλθει με την καταστροφή της γλώσσας του.  Άλλος κίνδυνος που απορρέει είναι η γλωσσική ένδεια που σημαίνει πως οι νέοι αδυνατούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και αρκούνται σε ένα φτωχό γλωσσικό περιβάλλον διότι κερδίζουν χρόνο και άνεση στη γραπτή εξάσκηση.

Στον αντίποδα της άποψης αυτής βρίσκονται αυτοί που ισχυρίζονται πως οι συνέπειες αυτού του φαινομένου δεν είναι τόσο επιζήμιες για την ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν εντοπίζεται στη σύγχρονη εποχή μόνο, αλλά ήδη από τα αρχαία χρόνια.  Το αλφάβητο έχει τη δική του δομή και τους δικούς του γραμματικούς-συντακτικούς κανόνες και δεν επηρεάζεται από τέτοιου είδους παρεμβάσεις . Ακόμα η τάση αυτή αποβάλλεται όταν οι νέοι ενηλικιώνονται και καθίστανται οργανικά μέλη της κοινωνίας, όπως όταν ενταχθούν σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα και αργότερα στο χώρο εργασίας τους».

Στη συγγραφή των λεξικών της «αργκό», αναφέρθηκε η φιλόλογος κ.Κατερίνα Παναγοπούλου «συνοψίζοντας, είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι οι οποίοι κάνουν μια προσπάθεια καταγραφής και συγκέντρωσης λέξεων και φράσεων της αργκό, όπως υπάρχουν και λεξικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο . Σίγουρα η γλώσσα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται, αλλά είναι επιλογή της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως των γλωσσολόγων και των λεξικογράφων η έκδοση ενός εμπλουτισμένου λεξικού που θα περιλαμβάνει αυτή την ιδιαίτερη έκφραση των νέων».

 Τα συναισθήματά μας, χρωματίζουν τις λέξεις μας…       

Εκτός από την τεχνολογία υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιό μας ένας απ’αυτούς είναι η διάθεσή μας. Μια επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς τείνουν να χρησιμοποιούν θετικές λέξεις παρά αρνητικές, γεγονός που επηρεάζει και την ψυχική διάθεσή τους. Όμως τα άτομα που βιώνουν άσχημες και συναισθηματικές φορτισμένες  καταστάσεις όπως φτώχεια, πόλεμο, οικονομικά προβλήματα, βαριές ασθένειες και άλλα, χρησιμοποιούν όλο και λιγότερες θετικές λέξεις καθώς η ψυχολογία τους είναι σε κακή κατάσταση.

Η ψυχολόγος κ. Γιώτα Τσαπαρδώνη μίλησε στην εφημερίδα Πατρίς για τη σχέση που έχει το λεξιλόγιο με την ψυχολογική μας διάθεση «Η λεκτική και μη λεκτική μας επικοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το συναίσθημα και την ψυχική μας διάθεση. Ο καθένας μας ανάλογα με τις εμπειρίες του, τις άμυνές του, την ψυχολογική του κατάσταση, επεξεργάζεται τα καθημερινά ερεθίσματα με τον δικό του  τρόπο και αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο σκέψης του και δράσης του. Έτσι, ανάλογα με τις σκέψεις που έχει ο άνθρωπος, βιώνει και αντίστοιχα συναισθήματα: χαρά, ευχαρίστηση, άγχος, φόβο, θλίψη ή απογοήτευση. Με τις λέξεις που χρησιμοποιεί έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει το εύρος αλλά και την ένταση όλων των συναισθημάτων. Παρατηρείται σήμερα είναι ότι λόγω της αρνητικής διάθεσης οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και πιο αρνητικές λέξεις, λέξεις κοινότυπες, συγκεκριμένες και αυτό έχει σας αποτέλεσμα να επηρεάζεται ακόμα περισσότερο η αρνητική διάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιούμε φτιάχνουν εικόνες σε μας και τους άλλους και χρωματίζουν θετικά ή αρνητικά τα συναισθήματα και τα εντείνουν. Επιπλέον, όταν  χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες και κοινότυπες εκφράσεις για να περιγράψουμε ακόμα και διαφορετικά συναισθήματα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να  περιορίζεται η ικανότητα ανακάλυψης αλλά και έκφρασης  όλου του εύρους και της έντασης των συναισθημάτων μας και μας στερεί τη δυνατότητα βαθύτερης γνώσης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τον ίδιο μας τον εαυτό.»

Όλη η επικαιρότητα