Ελλάδα Κόσμος

Ελληνοτουρκικά: Διεθνές ανάχωμα στον «δεσποτικό αναθεωρητισμό» Ερντογάν – Μαθήματα «σιδηράς ψυχραιμίας» από την Αθήνα

Ξεκάθαρο «μήνυμα» Μητσοτάκη στις τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται» είπε ο πρωθυπουργός - Σεβασμό στην κυριαρχία, ζήτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «Οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά» τόνισε ο Δένδιας
Ακούστε το άρθρο

Σε ψυχρολουσία… Κορυφής εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα για την Άγκυρα, καθώς τις ωμές και ευθείες απειλές του Τούρκου Προέδρου,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας διαδέχτηκε ομοβροντία δηλώσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καταδικάζοντας την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας.

Παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να εξακοντίζει «προειδοποιήσεις» αναφορικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των μαξιμαλιστικών του αιτιάσεων, εντούτοις φαντάζει απελπιστικά μόνος στην εξεύρεση συμμάχων διεθνώς, που να υποστηρίξουν το αναθεωρητικό του αφήγημα.

Στον αντίποδα, η τουρκική προκλητικότητα δέχεται αλλεπάλληλα πολιτικά «χτυπήματα» τις τελευταίες ώρες, αφού μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων και μαζί αποδοκιμασίας της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εκπέμπονται από πολλά και διαφορετικά σημεία του ορίζοντα. Αρχής γενομένης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή, όπως σημειώνει, σχετικά με την ακραία πρόκληση των τελευταίων ημερών από μέρους της Άγκυρας.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε πως «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

Σεβασμός στην κυριαρχία

Επιπλέον, στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται» και προσθέτει ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία». «Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση». Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών», καταλήγει.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετείται ανοιχτά και άμεσα υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, καθώς αντίστοιχα αντανακλαστικά είχε επιδείξει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου, όσο και στις 2 Ιουνίου φέτος, παρακολουθώντας σταθερά τη διολίσθηση του Τούρκου Προέδρου προς την υιοθέτηση status «επιτιθέμενης χώρας».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα απέστειλε χθες και η Κομισιόν, καθώς κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο επέκρινε την Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα κι ενώ στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζοντας θερμά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Βαλκάνια.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο, δήλωσε ο κ. Στάνο. Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

«Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», κατέληξε.

Καθημερινότητα οι προκλήσεις

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εμμένει σε όλους τους τόνους στην προκλητική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, παρότι τα μηνύματα που καταφθάνουν στην τουρκική πρωτεύουσα στενεύουν τον κλοιό της διεθνούς της απομόνωσης. Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανήλθε χθες, λέγοντας πώς «απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Ο ίδιος υποστήριξε επιπλέον ότι «κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”», μολονότι η Αθήνα δεν αποκλίνει ούτε εκατοστό από τη γραμμή της «σιδηράς ψυχραιμίας» απέναντι στην έξαρση της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας.

Πολύ περισσότερο, όταν με νέες, εμπρηστικές δηλώσεις εμφανίστηκε χθες και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο την πολυεθνική άσκηση «EFES 2022».

Με αφορμή την τελετή απονομής βραβείων φωτογραφίας, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος από την «Yeni Safak», στη μνήμη του φωτορεπόρτερ της, Μουσταφά Τζαμπάζ, ο κ. Ερντογάν τόνισε πως «ο αδερφός μας, ο Μουσταφά, ένας από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, είχε μία γενναία καρδιά που πολέμησε τις καταπιεστικές πολιτικές της Ελλάδας. Ήταν ένας νέος άνδρας που μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας “δεν θέλω να κάνω τη στρατιωτική θητεία μου στην Ελλάδα”…».

Από το κράμα προκλήσεων και αναθεωρητισμού, το οποίο χαρακτηρίζει τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου δεν έλειψαν και αναφορές στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε όσους λένε ότι ο διωγμός ξεκίνησε το 1453», λέμε ότι «προστατεύουμε αυτή την όμορφη πόλη», όπως ανέφερε, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο γι’ αυτούς που «δεν μπορούσαν να χωνέψουν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης».

«Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα»

Κωδικοποιώντας, πάντως, ο ίδιος σε μια φράση την αναθεωρητική στρατηγική του απέναντι στην Αθήνα, «έτσι θα πάει από εδώ και πέρα» αποφάνθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην διακλαδική άσκηση της Σμύρνης, με βασικό σενάριο τις αποβάσεις σε νησιά. «Πραγματοποιήσαμε την άσκηση EFES 2022 χθες στη Σμύρνη. Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν 37 χώρες και η Ελλάδα διεμήνυσε σε περισσότερες από τις μισές ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν. Όλες συμμετείχαν στην άσκηση μαζί μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα πολύ ευεργετικό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Έτσι θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα με σταθερά βήματα. Όλοι θα δουν τι μπορεί να κάνει αυτό το έθνος» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, σε μια εμφανή προσπάθεια να προσδέσει τις ΗΠΑ στο άρμα της αναθεωρητικής του πολιτικής, ενόψει και της εισβολής του στη Συρία.

«Οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά»

Παρά τις νέες απειλές από πλευράς του Τούρκου ηγέτη, η Αθήνα επιδίδεται σε ασκήσεις ψυχραιμίας, προκειμένου να διατηρήσει το διπλωματικό πλεονέκτημα, αλλά και το ειδικό πολιτικό βάρος στην εκστρατεία διεθνοποίησης του ζητήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, «νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία», δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και συνέχισε:«Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά».

«Κινούμαστε σε μια άλλη αντίληψη»

«Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης. Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική», κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καθιστώντας ξεκάθαρη τη στάση της Αθήνας στο εξής.

«Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται»

Παράλληλα με τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα από τη μεριά της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, διπλό και κατηγορηματικό μήνυμα στην γειτονική χώρα διατύπωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας ευθέως και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, με ζητούμενο προς την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο Politico με αφορμή την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως «στα Βαλκάνια, όπως και αλλού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές μας. Έχουν μια ανταγωνιστική κοσμοθεωρία και φιλοδοξίες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της δυσαρέσκειας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας». Στην ίδια κατεύθυνση, «νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με εκφοβισμό και στρατιωτική δύναμη» παρατήρησε και κατέληξε, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό για να δρουν τέτοιοι παράγοντες – ένα κενό στο οποίο νομίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν».

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Προεδρεύοντας, επίσης, χθες το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη (SEECP) στη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε εναργέστερο το μήνυμα του προς την Άγκυρα, περιγράφοντας πως «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Η επίκληση, άλλωστε, του κ. Μητσοτάκη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της εμπρηστικής στρατηγικής του Τούρκου Προέδρου σε κατεξοχήν όχημα έκφρασης ενός «δεσποτικού αναθεωρητισμού», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους κόλπους της ΕΕ, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και με τις Βρυξέλλες να ξορκίζουν την εκδήλωση μιας τυχόν νέας κρίσης, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ανεβάζοντας το ηθικό

Με τις προκλήσεις από πλευράς της γειτονικής χώρας να εξακολουθούν σε αμείωτο βαθμό, απάντηση στην απειλή του Ομέρ Τσελίκ ότι οι Τούρκοι μπορεί να έρθουν νύχτα, έδωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος, προκαλώντας κύμα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν έρθετε βράδυ, «θα σας φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό», τόνισε απευθυνόμενος στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ο Στρατηγός, ενώ προειδοποίησε πως «πρέπει να αναλογισθούν τι θα συμβεί αν εμείς αποφασίσουμε να έρθουμε να τους συναντήσουμε κάποιο βράδυ».

Αναλυτικά, η ανάρτηση Κωσταράκου:

«Μια φιλική συμβουλή στον καλοντυμένο κύριο κ. Ομέρ Τσελικ που μας απειλεί ότι οι Τούρκοι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα. Όχι ότι τους φοβόμαστε ή ότι μας τρομάζει ο κομψός Κυριος Τσελικ, τον έχουμε συνηθίσει με βαρύγδουπες και προκλητικές δηλώσεις, εξ άλλου ένας απλός εκπρόσωπος κόμματος που αντιπροσωπεύει τον εαυτό του και τους ομοϊδεάτες του είναι, αν όμως είναι να έρθει βράδυ ή πρωί, με τον τρόπο που ενεργούν και επιχειρούν στην μεγαλειώδη άσκηση τους ΕΦΕΣ 2022, τότε θα τους συμβούλευα όλους και τον Κύριο Τσελικ και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του να το σκεφτούν πολλές φορές, γιατί όπως λέει και το τραγούδι (ίσως το γνωρίζει) «θα τους φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό», χώρια που πρέπει να αναλογισθούν τι θα συμβεί αν εμείς αποφασίσουμε να έρθουμε να τους συναντήσουμε κάποιο βράδυ. Υποθέτω ότι έχει βρει ήδη τρύπες να κρυφτεί. Αυτό θα τους συμβούλευα εγώ. Μας έχουν κουράσει με τις απειλές και τις άναρθρες κραυγές τους. Και μέρα και νύχτα η αποφασιστικότητα μας και τύχη τους θα είναι ίδια. Ας το αναλογισθούν. Έχουν ακόμα πολύ χρόνο. Προλαβαίνουν να αναθεωρήσουν τις απειλητικές απόψεις τους και να γίνουν αξιοπρεπείς ειρηνικοί, και πολιτισμένοι γείτονες για να δουλέψουμε μαζί για το κοινό καλό των λαών μας».

Όλη η επικαιρότητα