Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Επιμονή σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Η Αγκυρα στέλνει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανέναν όρο ή περιορισμό που θα θέσουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την πώληση των F-16.
Ακούστε το άρθρο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν οι ΗΠΑ θέσουν όρους για την παραχώρηση των F-16, η Αγκυρα θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και για να δικαιολογήσει τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πολλά νησιά «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» στο Αιγαίο. 

Ουσιαστικά η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως δεν θα εφαρμόσει κανέναν όρο ή περιορισμό που θα θέσουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της πώλησης των F-16.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει μαχητικά και δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” σε μια μέθοδο που θα μας δέσει τα χέρια. Δηλαδή, τελικά, τι λέει εκεί; “Εναέριος χώρος της Ελλάδας”. Τι εννοείτε με τον “εναέριο χώρο της Ελλάδας”; Αυτό που άδικα αποκαλεί η Ελλάδα “ανήκει σε μένα” και εμείς λέμε ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς κυριαρχίας τους;».

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ενόχλησή του επειδή υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής στο αμερικανικό Κογκρέσο τα οποία κάνουν και λόμπι. «Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ήδη ασκήσει πίεση κατά των F-16 στην ομιλία του», είπε.

Ο κ. Τσαβούσογλου δίχως να κρύψει τις προθέσεις της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου θα συνεχίζονται και δήλωσε ότι «με 6 μίλια χωρικά ύδατα, διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μη χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας και έχουν κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέφερε τη θεωρία της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών όπως και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους. «Η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε στην Ελλάδα με αυτές τις συμφωνίες, τέθηκε ένας όρος. Η Ελλάδα παραβίασε αυτόν τον σημαντικότερο όρο και τα στρατιωτικοποιεί. Τα στρατιωτικοποιεί εναντίον της Τουρκίας. Εμείς, στις επιστολές που γράψαμε, ειδικά στη δεύτερη, το εξηγήσαμε αυτό με όλες τις νομικές πτυχές. Η Ελλάδα μπόρεσε να ανταποκριθεί μετά από 8 μήνες. Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι δημαγωγία. Είπαμε “Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις συμφωνίες”. Οταν δεν συμμορφώνεται, ξεκινάμε τη συζήτηση για την κυριαρχία». Και έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση. Και θα το ακολουθήσουμε μέχρι τέλους».

Σημειώνεται, τέλος, πως σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε χθες υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζεται «ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου» της Τουρκίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα