Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά – Μητσοτάκης στο CNN: «Fake news» από την Άγκυρα, έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας - Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμη ήταν η απάντηση που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν,  ο οποίος -από το βήμα του ΟΗΕ- επεδίωξε να προκαλέσει τις εντυπώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών στο Αιγαίο, ενώ δεν δίστασε να εμφανίσει και σχετικές φωτογραφίες, προς επίρρωσιν των ανυπόστατων ισχυρισμών του.

Ο κ.Μητσοτάκης, μέσα από τη συνέντευξή του στο CNN, κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μίλησε για «fake news» όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό. Εστίασε, δε, στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Άγκυρα, ξεκαθάρισε όμως ότι η Αθήνα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.

«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.  Μόλις σήμερα είχαμε δυο ναυάγια και σώσαμε πάνω από 100 ανθρώπους ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στις τουρκικές επιθέσεις περί δήθεν εγκλημάτων από την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράλογο από την πλευρά της Άγκυρας να εξαπολύει αυτού του είδους τις κατηγορίες προς την Αθήνα όταν η πρώτη έχει τέτοιο ιστορικό αναφορικά με το μεταναστευτικό.

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στην θάλασσα το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news» δήλωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε, στη συνέχεια, την Άγκυρα σε έναν πολιτισμένο διάλογο, ενώ μίλησε για «κρεσέντο προκλητικότητας» και «αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών»

Εστίασε, δε, στην ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο» υπογράμμισε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για την ενέργεια

Αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να απορροφηθεί η ακρίβεια και να μπει ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Eίπε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και βλέπουμε τις επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

«Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω το 8ο πακέτο κυρώσεων γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να αποφασίσουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στην ρωσική και όχι στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτύχει.

Για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρατήσει σε λογικά επίπεδα. «Έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε στον πόλεμο την Ουκρανία «για να σταθούμε απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα».

«Όλες οι χώρες παλεύουν με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης εστιάζοντας στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος ενόψει του χειμώνα και ενώ η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα των παροχών φυσικού αερίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, ότι στο στόχαστρο έχουν μπει τα υπερκέρδη εταιρειών με σκοπό το όφελος των περισσοτέρων.

«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για εξοικονόμηση της τάξης του 15%.

Εστίασε, δε, και στα μέτρα στήριξης που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, και στις θετικές προβλέψεις διεθνών οίκων αξιολόγησης για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, ενω σημείωσε πως αναμένεται ανάπτυξη 5%.

Όλη η επικαιρότητα