Κόσμος

Η έλλειψη βουτύρου στη Γαλλία απειλεί τα κρουασάν

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες στη Γαλλία, με αφορμή την αύξηση της τιμής στο βούτυρο τον τελευταίο χρόνο, η οποία τους προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις και απειλεί τη αρτοβιομηχανία με σοβαρές ελλείψεις.

Οι πρώτες ελλείψεις βουτύρου «χτύπησαν ήδη τη Γαλλία, όπου τα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αδειάζουν, με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να πιέζονται, να καθυστερούν τις παραδόσεις των παραγγελιών τους και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακυλήσουν το κόστος στους εμπόρους λιανικής και στους καταναλωτές.

Ήδη οι αρτοποιοί βλέπουν το κόστος παραγωγής κρουασάν να αυξάνεται, δεδομένου ότι το βούτυρο αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό του συγκεκριμένου γαλλικού εδέσματος. Όπως επεσήμανε στο πρακτορείο Reuters ο Samir Kichou, ιδιοκτήτης παραδοσιακού αρτοποιείου στο Παρίσι, πλέον η παραγωγή κρουασάν κοστίζει πάνω από 6 ευρώ το κιλό.

Ο ίδιος δεν έχει προς το παρόν αυξήσει την τιμή που πουλά το γαλλικό έδεσμα, όμως παραδέχεται ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει σύντομα.

«Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές κι ετοιμαζόμαστε για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα όπως το παραδοσιακό Galette des Rois, μια παρασκευή που χρειάζεται αρκετό βούτυρο, θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας» σημειώνει.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων διαμαρτύρονται ότι έχουν μικρό κέρδος από την παραγωγή βουτύρου με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για να λήξει αυτή η κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί να αλλάξει τις πρακτικές που ισχύουν στην τροφική αλυσίδα, προς όφελος των αγροτών και των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το θέμα έφθασε στο γαλλικό Κοινοβούλιο με τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ να εισηγείται πως οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προσαρμογές των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

(Φωτογραφία: AP / Christophe Ena)

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα