Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: «Να ανακληθεί η απόφαση για συγχώνευση των σχολικών τμημάτων»

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, προχώρησε χθες η ΕΛΜΕ Ηλείας, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει στη συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

Μία απόφαση που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις, σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και είχαμε το προηγούμενο διάστημα αρκετές καταλήψεις σχολικών συγκροτημάτων.

Τόσο τα μέλη της ΕΛΜΕ, όσο και οι εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών, τόνισαν στον κο Γιώργο Φωτεινόπουλο, ότι αυτή η απόφαση του υπουργείου δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στα σχολεία, τόσο όσον αφορά το θέμα της μετάδοσης του κορωνοϊού, όσο φυσικά και στην αδυναμία να γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία όπως πραγματικά πρέπει.

Όλοι τους ζήτησαν από τον κο Φωτεινόπουλο να μεσολαβήσει έτσι ώστε το υπουργείο να μην επιμείνει σε αυτήν την απόφασή του, με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναφέρει, ότι παρότι και αυτός συμφωνεί ότι θα ήταν καλύτερο να γίνονται τα μαθήματα σε αίθουσες με 15 μαθητές, εν τούτοις ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, αφού αυτή είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ευρυδίκη Παυλοπούλου: «Η συγχώνευση των τμημάτων δημιούργησε  πολλά προβλήματα στα σχολεία»

Πρώτη πήρε το λόγο η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ κα Ευρυδίκη Παυλοπούλου πού τόνισε σχετικά: “Το Υπουργείο Παιδείας γνώριζε ήδη από το Σεπτέμβρη την κατανομή των μαθητών στα τμήματα, το ίδιο και η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και επομένως δεν γίνεται κατανοητό σε μας και στην τοπική κοινωνία, πώς γίνεται η συγχώνευση των τμημάτων Οκτώβριο μήνα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στα σχολεία. Η κοινωνία έχει ταυτιστεί με τα αιτήματα των σχολείων που έχουν θέματα συγχώνευσης και στηρίζουμε αυτά τα αιτήματα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας έχει χαρακτηρίσει τη συγχώνευση των τμημάτων σε καιρό κορωνοϊού, απαράδεκτη απόφαση, και εμείς ως εκπαιδευτικοί τονίζουμε ότι οι αποφάσεις που έρχονται από πάνω για να εφαρμόσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στα σχολεία είναι ανεφάρμοστες. Δεν μπορείς από τη μία να λες ότι πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να μην το τηρείς αυτό. Επίσης δεν διευκολύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και ψυχολογικά και μορφωτικά στα δύο χρόνια της τηλεκπαίδευσης και της καραντίνας, όταν οι μαθητές στοιβάζονται μέσα στα τμήματα. Ο εκπαιδευτικός δεν έχει χρόνο να αφιερώσει για εξειδικευμένη διδασκαλία ή για άλλες σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Εμείς ήρθαμε εδώ ως μία ύστατη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή η δική μας, των γονιών και των μαθητών πού είναι η φωνή της λογικής και όχι του παραλόγου”.

Γιάννης Γιαννόπουλος: «Συγχωνεύουν τις τάξεις για να μην προσλάβουν νέους εκπαιδευτικούς»

Ακολούθως μίλησε ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας κος Γιάννης Γιαννόπουλος που στάθηκε κυρίως στο υγειονομικό μέρος, τονίζοντας ότι το Υπουργείο αποφάσισε την συνένωση τμημάτων ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. “Είμαστε σε μία κατάσταση όπου βλέπουμε πανελλαδικά τα κρούσματα να αυξάνονται. Το υπουργείο δεν μπορεί να διαισθανθεί ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές υπάρχει επιτακτική ανάγκη, να δοθεί μεγάλη προσοχή στα ιατρικά ζητήματα όπως τονίστηκε και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας. Κε Διευθυντά το χρέος σας είναι να μεταφέρεται στο υπουργείο την δυσκολία που έχουν οι μαθητές στα σχολεία αυτά, ενόψει κιόλας των δυσχερειών που θα υπάρχουν από τον κορωνοϊό. Ως τώρα, το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στοιχειωδώς, παρά μόνο με τα τυπικά, δηλαδή να τηρούμε τη νομιμότητα. Όμως αυτή η νομιμότητα που θέλει το Υπουργείο είναι κόντρα στα περισσότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και δεν είναι σωστό να κόβουμε και να ράβουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέτρα που βολεύει κάθε φορά το κάθε υπουργείο. Άλλο το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα μεγάλα πολυκαταστήματα και άλλο για το σχολείο. Άλλο είναι το πρωτόκολλο όταν δίνονται συναυλίες σε κλειστούς χώρους και άλλο όταν γίνεται μία σχολική εκδήλωση. Η ανάγκη είναι να δώσουμε το βάρος πώς θα προστατέψουμε τους μαθητές μας. Όλοι καταλαβαίνουνε ότι αυτό το μέτρο πάρθηκε για να γλιτώσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ από την πρόσληψη αναπληρωτών. Αυτό εμείς ως εκπαιδευτικοί δεν θα το ανεχτούμε”.

Λάζαρος Ασμής (γονέας και εκπαιδευτικός) : «Το θρανίο των παιδιών έφτασε στην έδρα»

Στην συνέχεια πήραν το λόγο οι γονείς όπου ο γονέας και εκπαιδευτικός στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου κος Λάζαρος Ασμής ανέφερε για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την συνένωση των τμημάτων. “Μετά από αυτή την απόφαση τα παιδιά μας μπήκαν μέσα στην τάξη και το θρανίο τους έφτασε στην έδρα. Τα παιδιά νιώθουν απογοητευμένα. Νιώθουν μία αδικία. Και ποια είναι η απάντηση; Είναι σωστό; Όχι. Είναι ασφαλές; Όχι. Αλλά η απάντηση είναι το λέει ο νόμος. Ποιο μάθημα δίνουμε σε αυτά τα παιδιά, όταν το υπόλοιπο διάστημα τα κυνηγάμε να κρατάνε αποστάσεις; Και τώρα πάμε εμείς και βάζουμε 27 παιδιά μέσα σε μία τάξη. Αυτό δεν είναι σωστή πολιτική”.

Βέτα Γιαννακοπούλου (γονέας) : «Αξίζει στα παιδιά μας μία ποιοτική και ασφαλής παιδεία»

Η γονέας από 3ο γυμνάσιο Πύργου κα Βέτα Γιαννακοπούλου στάθηκε και αυτή στο υγειονομικό θέμα, αλλά και στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι στοιβαγμένα μέσα σε λίγα τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν μέσα στις τάξεις. “Είμαι μητέρα δύο παιδιών που πηγαίνουν στην πρώτη και στη δευτέρα γυμνασίου στο 3ο Γυμνάσιο Πύργου. Στο γυμνάσιο εδώ και 20 μέρες έχει γίνει συγχώνευση των τμημάτων και πλέον οι μαθητές από 20- 22 πήγαν σε 26. Με αυτές τις συνθήκες τα παιδιά έχουν φτάσει στον τοίχο και στην έδρα. Δεν έχουν χώρο να περπατήσουν ούτε μέσα στην αίθουσα. Σας μεταφέρω μία πραγματικότητα. Τα παιδιά το βιώνουν αυτό με πάρα πολύ άσχημο τρόπο και εν μέσω πανδημίας. Με τόσο μεγάλη υγειονομική κρίση το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε αντί να αραιώσει τα τμήματα, να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό τον παραλογισμό εμείς σαν γονείς από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε.  Αντιδράσαμε, κινητοποιηθήκαμε, μαζί με τα παιδιά μας κάναμε κατάληψη δύο εβδομάδες στο σχολείο. Συνεχίζουμε να έχουμε το ίδιο αίτημα να αρθεί αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Μία απόφαση που δυστυχώς αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν αριθμούς και ξεχνάει ότι είναι άνθρωποι. Άνθρωποι που τους αξίζει μία ποιοτική και ασφαλής παιδεία. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε με ότι τρόπο μπορούμε και με όσα νόμιμα μέσα έχουμε. Να διεκδικούμε να έρθουν τα τμήματα στην πρότερη κατάσταση. Και κάτι πολύ βασικό. Μιλάμε για την πανδημία και τον κορωνοϊό, ενώ ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι υπερμεταδότες του ιού. Επίσης δεν μας έχει πει κανένας αν τηρούνται τα Πρωτόκολλα πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας”.

Κωνσταντίνα Αθανασούλια (γονέας): «Εδώ και 30 χρόνια ζητάμε καλύτερη παιδεία»

Η γονέας κα Κωνσταντίνα Αθανασούλια από την Ζαχάρω συμπλήρωσε ότι από τον καιρό που ήταν η ίδια μαθήτρια, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
“Είμαι μητέρα τριών παιδιών που ανήκουν στις 3 βαθμίδες, δηλαδή Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο από τη Ζαχάρω. Αυτό που έχω να πω, πέρα από την πανδημία, πέρα από το σεισμό, είναι η εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαι από την γενιά που το 1991 πήρα μέρος σε κάποιες καταλήψεις με όραμα να έχουμε μία καλύτερη παιδεία. Το Υπουργείο Παιδείας δυστυχώς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και είναι απογοητευτικό να μιλάμε για το μέλλον αυτού του τόπου και 30 χρόνια να ζητάμε το ίδιο πράγμα. Δηλαδή μία καλύτερη ποιότητα παιδείας. Δυστυχώς εν μέσω πανδημίας γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι τραγικό”.

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο»

Απαντώντας στις αιτιάσεις εκπαιδευτικών και γονέων ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κος Γιώργος Φωτεινόπουλος, αφού τόνισε ότι και αυτός θεωρεί ότι θα γινόταν καλύτερο μάθημα και θα υπήρχε περισσότερη ασφάλεια αν στις τάξεις ήταν 15 ή και λιγότεροι μαθητές, επισήμανε όμως ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει τουλάχιστον την παρούσα χρονική περίοδο. “Εγώ χαίρομαι για αυτά που άκουσα και πάνω απ’ όλα που άκουσα και τους γονείς των παιδιών. Τα έχουμε συζητήσει αρκετές φορές αυτά, έχω πει τις απόψεις μου. Η σύμπτυξη των τμημάτων δεν ξεκίνησε μόνο από την Ηλεία. Πολλές από τις ενστάσεις σας τις ασπάζομαι. Προφανώς και έχετε δίκιο όταν λέτε ότι θα γινόταν καλύτερο μάθημα σε αίθουσες με 15 παιδιά. Προφανώς και θα ήταν καλύτερο να προφυλαχτούμε από τον κορωνοιό σε αίθουσες με 15 παιδιά. Όμως σε γενικές γραμμές, απαντώντας στον Ιατρικό Σύλλογο θέλω να πω ότι το Υπουργείο απάντησε. Και τι είπε; Ισχύει ο νόμος, απλά… Εγώ και πριν από τις 8 Οκτωβρίου που ήρθε το mail στο γραφείο μου, μετέφερα στο Υπουργείο τις ενστάσεις μου. Και προφανώς δεν έκανα όλες τις συνενώσεις που μου ζητούσαν. Όμως υπάρχει νόμος που λέει τι πρέπει να γίνει και πρέπει εγώ σαν διευθυντής να τον εφαρμόσω. Εγώ το μόνο που μετέφερα στους διευθυντές των σχολείων, ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν είπα κάτι παραπάνω. Ο νόμος υπάρχει. Και από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρέπει να τον εφαρμόσουμε”.

Όλη η επικαιρότητα