Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: «Όχι» στα ολιγομελή τμήματα

Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τη συγχώνευση τμημάτων εξέφρασε μέσω ανακοίνωσής του το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ, υποστηρίζοντας πως δε θα παραμείνουν θεατές στις μεθοδεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα πραγματοποίησε κάλεσμα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ζητώντας τους να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ τόνισαν ιδιαίτερα και τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει τα εξής: «Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, υλοποιεί απαρέγκλιτα την στρατηγική ΟΟΣΑ – Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Μαζί άλλωστε ψήφισαν τα μνημόνια και αποδέχτηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης του ΟΟΣΑ – ΕΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ΓΕΛ καθώς και τη μείωση του αριθμού των σχολικών μονάδων, την συγκέντρωση και τις συγχωνεύσεις τους. Η Ν.Δ. σήμερα, αξιοποιεί τις μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τον αριθμό μαθητών στα τμήματα, στις ειδικότητες και στις ομάδες προσανατολισμού, να θεσμοθετήσει τις «ομάδες σχολείων» που θα αλληλοτροφοδοτούνται με την κινητικότητα μαθητών- εκπαιδευτικών, να θεσμοθετήσει τις Κ.Υ.Α. για τις εγγραφές, να χαρακτηρίζει «ολιγομελή» τα τμήματα, που δεν «πιάνουν» τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών.

Στο νομό μας, ήδη η ΔΔΕ Ηλείας έχει «κόψει» τρία ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ Βουνάργου, Καράτουλα και Φιγαλείας και μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα έγκρισης δεκάδων ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ της περιοχής μας με εκκρεμή ακόμα την απόφαση.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας, παρότι η τελική εικόνα δεν υπάρχει, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέες καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων, θα βάλει σε περιπέτειες τους μαθητές-εκπαιδευτικούς και θα δώσει καίριο κτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Με δεδομένη και την περσινή εμπειρία (το κλείσιμο του τμήματος της ΟΠ στο 1° ΓΕΛ Πύργου), μεγαλώνει η αγωνία εκατοντάδων μαθητών στο νομό μας για το αν θα μεταφέρονται από σχολείο σε σχολείο ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στις ειδικότητες τις Ομάδες Προσανατολισμού κλπ. Ειδικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό σε λίγες μέρες θα κληθούν Σύλλογοι Καθηγητών και το ΠΥΣΔΕ να ορίσουν τα πραγματικά κενά των σχολείων (λειτουργικά κενά) και να ζητήσουν αναπληρωτές. Αυτό είναι αδύνατο με βάση την παραπάνω ρευστότητα που υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα καθυστερήσουν αρκετά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση και σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει εδώ και τώρα να δώσει λύση. Απαιτούμε εδώ και τώρα να εγκριθούν όλα τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και των μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ που έχουν ζητήσει τα σχολεία, να καταργηθεί η ύπαρξη κατώτατου αριθμού μαθητών και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει την έγκριση των τμημάτων με τον αριθμό των μαθητών και την κατηγορία του σχολείου και τέλος κανένα τμήμα γενικής παιδείας να μην υπερβαίνει τους 20 κατά ανώτατο όριο, τους 15 τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και τους 10 των εργαστηρίων».

Όλη η επικαιρότητα