Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας

Η ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε την Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, όπου και εξέφρασε αρχικά την αντίθεσή της στη μεθόδευση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εν μέσω καραντίνας, αλλά και την πλήρη διαφωνία της στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου θεωρώντας το αντιεκπαιδευτικό και επικίνδυνο για το δημόσιο σχολείο. Όπως τονίζει, όλοι οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι απαιτούν να μην κατατεθεί στη Βουλή και να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Ακολούθως το Δ.Σ της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου παραχώρησαν μέσω τηλεδιάσκεψης συνέντευξη τύπου αναλύοντας τα ιδιαίτερα θέματα του νομοσχεδίου και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο δημόσιο σχολείο.

Το επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας θα δυναμώσει την αντίδρασή της και όπως αναφέρει, «όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα οργανώσουμε την πάλη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης».

Τι ανέφερε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ήρθαμε σήμερα να διαμαρτυρηθούμε εναντία στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στην διαβούλευση του υπουργείο Παιδείας για τρεις λόγους. Είναι ο χρόνος, ο τρόπος και το περιεχόμενο. Για τον χρόνο βλέπουμε να κατατίθεται το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, και χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί. Αυτό θεωρούμε ότι είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, και είναι απαράδεκτο το υπουργείο να προσπαθεί να το περάσει με τέτοιο τρόπο. Για το περιεχόμενο έχουμε να πούμε για την τράπεζα θεμάτων, για τα ΕΠΑΛ, όπου βάζει φραγμούς για τα παιδιά που είναι πάνω από τα 17, για την τιμωρία στους αναπληρωτές, για την αξιολόγηση, είναι δηλαδή ένα νομοσχέδιο ενάντια στα συμφέροντα μαθητών και εκπαιδευτικών. Ξέρουμε πως εφαρμόζεται η αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου αυτή η αξιολόγηση έχει τα εξής αποτελέσματα. Πρώτον διαφοροποιεί τα σχολεία, και η χρηματοδότηση είναι βάση αυτής της διαφοροποίησης, έχει ελαστικές σχέσεις εργασίας με απολύσεις εκπαιδευτικών, και τέλος κλείσιμο σχολείων. Όλα αυτά μας βρίσκουν αντίθετους και δεν πρόκειται να δεχτούμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, και προσπαθούμε να το αποτρέψουμε να κατατεθεί στην Βουλή».

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, που δήλωσε σχετικά.

«Σαν συνάδελφος κατανοώ τις ενστάσεις σας για τον χρόνο που κατατίθεται το νομοσχέδιο, μέσα σε τέτοιες στιγμές, και για το περιεχόμενο. Θα τα μεταφέρω στον διευθυντή μας τον κ. Δημητρέλλο που θα πράξει αυτό που πρέπει».

Από την πλευρά της η κα. Ευριδίκη Παυλοπούλου αντιπρόεδρος στην ΕΛΜΕ Ηλείας ανέφερε.

«Θεωρούμε την κίνηση του υπουργείου αντιδημοκρατικότατη για τους εκπαιδευτικούς γιατί γίνεται σε μια περίοδο κλειστών σχολείων και σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τους μαθητές. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο γιατί είναι σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση, καθώς συρρικνώνει και τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Τέλος ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε.

«Υπάρχει μια τάση για εντατικοποίηση στην εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται από την αύξηση του αριθμού των μαθημάτων, που βάζει η υπουργός και στο γυμνάσιο και στο λύκειο, ως μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς, ενώ ξέρουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε μειωθεί ο φόρτος για τους μαθητές. Αυτό σε συνδυασμό και με την τράπεζα θεμάτων που είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της το 2013-14, και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τους μαθητές, αφού είχαμε αύξηση σχεδόν 30% στους ανεξεταστέους στα λύκεια, μας φέρνει πολύ πίσω. Άρα αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ένα πισωγύρισμα για την κοινωνία, ενώ θα φέρει αύξηση της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Παλεύουμε για το δημόσιο σχολείο για να μπορεί μόνο του να στηρίξει τους μαθητές».

Όλη η επικαιρότητα