WEB tv Ηλεία

Ελπίδα μετ’ εμποδίων: Αγώνας δρόμου για την εστίαση – Συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά (βίντεο)

Η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος «γονατίζουν» τους ιδιοκτήτες καταστημάτων
Ακούστε το άρθρο

Έναν συνεχιζόμενο αγώνα δρόμου δίνουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την υγειονομική κρίση, την ακρίβεια και τώρα το ενεργειακό κόστος, συνθήκες που τους έχουν «γονατίσει» ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε μια κατάσταση που τους οδηγεί διαρκώς στο τέλμα.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι στην εφ. Πατρίς, τα χρόνια της πανδημίας και των συνεχιζόμενων lockdown, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα «απόνερα» της οποίας φαίνονται τώρα αλλά και από την αρχή του έτους η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ενέργεια και, ο πόλεμος στην Ουκρανία με συνέπεια τις αυξήσεις στα καύσιμα, έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων που γι’ αυτούς είναι δυσβάσταχτες.

«Ο κλάδος της εστίασης είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους κλάδους από την υγειονομική κρίση. Αφού ξεπεράσαμε τον κόβιντ μας ήρθε η ενεργειακή κρίση που και αυτή αρχίζει να γονατίζει όλες τις επιχειρήσεις της εστίασης. Οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου γιατί χρησιμοποιούμε και υγραέριο στα μαγαζιά μας έχουν ανέβει πάνω από 80% και 120% αντίστοιχα. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές που είχαμε προ κόβιντ εποχή για να μπορέσουμε να βάλουμε πελάτες μέσα στα καταστήματά μας, δυστυχώς δίνουμε πολύ μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, τώρα όσον αφορά τα μέτρα που παίρνει για τα νοικοκυριά νομίζω δεν φτάνουν για να μπορέσουν να βγάλουν τον κόσμο έξω στα καταστήματα», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Διόνυσος, Νίκος Τζαμαλής.

«Ταφόπλακα» το ενεργειακό κόστος

Και ενώ οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι, από την αρχή του έτους, όπως τονίζουν, ήρθε η ρήτρα αναπροσαρμογής για να βάλει την «ταφόπλακα» στα καταστήματά τους. Οι λογαριασμοί ρεύματος, τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα και η έλλειψη πελατείας, είναι τα τρία βασικά προβλήματα που καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν καθώς είναι αναγκασμένοι κάθε μήνα να συγκεντρώνουν χιλιάδες ευρώ για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αυτή τη στιγμή έχουμε θέμα σοβαρό, όταν σου έρχεται το ενοίκιο και όταν σου έρχεται και το ρεύμα που έχει φτάσει στο Θεό και πρέπει να μαζέψεις κάτι χιλιάρικα δεν είναι πλέον λίγα, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», σχολιάζει ο Ντέγιαν Μιλοσέσκι, ιδιοκτήτης της καφετέριας Frida στον Πύργο.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ελπίζουν πως το καλοκαίρι θα δουλέψουν και με κάποιες προϋποθέσεις που έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζονται, πως δεν θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

«Μας έχει εκπλήξει ευχάριστα και δίνει λίγο ζωή και παίρνουμε λίγο θάρρος από τα κόκκινα λεωφορεία που φεύγουν από το Κατάκολο και φέρνουν κόσμο στην περιοχή μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί βλέπουμε στην κεντρική πλατεία του Πύργου αλλά στα γύρω στενά από την πλατεία αρκετό κόσμο τουρίστες οι οποίοι κάθονται στα καταστήματα και αυτό είναι μια βοήθεια σε αυτό το κενό διάστημα που έχουμε μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν ανέβει οι τιμές τους και πιστεύουμε πως ο κόσμος θα διαλέξει περισσότερο τη στεριά και θα είμαστε κι εμείς ένας προορισμός. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα ταξιδέψουν τόσο πολύ όσο τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα μπορέσουμε κι εμείς να βγάλουμε ένα καλό καλοκαίρι γιατί δεν ξέρουμε πως θα είναι από τον Σεπτέμβριο πάλι», αναφέρει ο κ. Τζαμαλής.

Νίκος Τζαμαλής, πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Διόνυσος,

«Εμείς έχουμε κάνει προσπάθειες σαν Σωματείο Εστίασης με τον δικηγόρο μας τον κ. Παναγόπουλο για το ενεργειακό κόστος ώστε να μπορέσουμε κάποια άδικα μέτρα όπως είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής να το λάβουμε αναδρομικά. Ήδη μαζεύονται λογαριασμοί από καταστήματα και συναδέλφους, την Δεύτερα θα τα πάρει ο δικηγόρος μας θα τα καταθέσει, και θα κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να κόβονται ρεύματα από τις επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους συναδέλφους στο να μπούμε μαζικά σε μια αγωγή προς τους παρόχους θεωρώ ότι θα πετύχουμε κάτι καλό στο τέλος και θα είναι μια βοήθεια και μια ανάσα για εμάς».

Βασίλης Σιγούρος, ιδιοκτήτης εστιατόριου Βεγγέρα – Αντιπρόεδρος Σωματείου Εστίασης Διόνυσος

«Τα μαγαζιά της εστίασης εδώ και δύο χρόνια με την υγειονομική κρίση έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, με αποκορύφωμα στις αρχές του νέου χρόνου να έρθουν οι τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα αλλά και στην ενέργεια όπως είναι η ΔΕΗ, το υγραέριο, η θέρμανση. Κατά συνέπεια αυτό βγαίνει και στην κοινωνία, στους προμηθευτές μας, στο προσωπικό μας. Η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, υπάρχει όμως από την πλευρά μας μια αισιοδοξία, ειδικά και στην περιοχή μας το Πάσχα έδειξε να είναι καλό ευελπιστούμε το καλοκαίρι να είναι ακόμα καλύτερο».

Ντέγιαν Μιλοσέσκι, ιδιοκτήτης καφετέριας Frida

«Καταρχήν ήταν πάρα πολύ ωραίο αυτό που είδαμε το Πάσχα. Όμως αυτές είναι λίγες ημέρες που δουλεύουμε τον χρόνο, που μαζεύεται κόσμος από παντού και μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως πρέπει. Εκείνες τις ημέρες δουλεύουμε τα σπασμένα. Είναι αλήθεια. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, δουλεύουμε μόνο για τις υποχρεώσεις. Ανεβαίνει το ρεύμα, ανεβαίνουν τα προϊόντα, ανεβαίνουν τα πάντα, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες στα μαγαζιά, γιατί δεν μπορείς να ανεβάσεις ούτε τον καφέ, ούτε το ποτό ούτε και το φαγητό γιατί αναγκαστικά δεν θα βγει ο κόσμος, και τότε έχουμε τελειώσει, έχουμε πνιγεί από όλες τις πλευρές. Αυτή τη στιγμή κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα σταθούμε μέχρι να έρθει το καλοκαίρι για να μπορούμε να δουλέψουμε λίγο καλύτερα. Έχουμε θέμα σοβαρό, όταν σου έρχεται το ενοίκιο και όταν σου έρχεται και το ρεύμα που έχει φτάσει στο Θεό και πρέπει να μαζέψεις κάτι χιλιάρικα δεν είναι πλέον λίγα».

«Ανάσα» οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για την αγορά

Ελπίδες για ένα καλύτερο καλοκαίρι από τα προηγούμενα των δύο ετών, άφησε πίσω του το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων στους επαγγελματίες του Πύργου, οι οποίοι, αν και δεν είδαν τον τζίρο τους να αλλάζει σημαντικά, ωστόσο η κίνηση που υπήρξε κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου ήταν αρκετή για να φέρει ένα κλίμα αισιοδοξίας στους εμπόρους. Και η περίοδος του Πάσχα, όπως ανέφεραν οι επαγγελματίες, ήταν αρκετά καλή, μια κατάσταση που βοήθησε η χαλάρωση των μέτρων κατά της covid-19.

Μάλιστα ειδικά την περίοδο του Πάσχα η κατάσταση έδειξε να «επανέρχεται» στα προ covid επίπεδα, με την Μεγάλη Εβδομάδα, να καταγράφει ρεκόρ στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης καθώς φέτος μετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού κατάφεραν ετεροδημότες να έρθουν στον τόπο καταγωγής τους. Αν και το δεκαήμερο που πέρασε η κίνηση δεν ήταν τόσο αυξημένη ωστόσο φαίνεται πως ήδη ο κόσμος βγαίνει στην αγορά και ενημερώνεται για προσφορές και καλοκαιρινά είδη με τους εμπόρους να εκφράζουν την ελπίδα τους ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι και το καλοκαίρι θα εξελιχθεί σε μια καλή αγοραστική περίοδο.
Επεσήμαναν ωστόσο, ότι τα προβλήματα της αγοράς δεν έχουν λυθεί, καθώς το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια των προϊόντων παραμένουν ακόμα θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων με τους ίδιους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα.

Αρκετά καλή ήταν η αγοραστική δύναμη τόσο την περίοδο του Πάσχα όσο και με την χαλάρωση των μέτρων κατά της covid-19, φέρνοντας ελπίδες στους επαγγελματίες, ωστόσο τα προβλήματα της αγοράς δεν έχουν λυθεί με το ενεργειακό και την ακρίβεια να παραμένουν θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων.

Μέλτης Βασιλακόπουλος, Crocodilino και Kids Bloom

«Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και πήγαμε πάρα πολύ καλά όλα τα καταστήματα το Πάσχα. Ο κόσμος βγήκε στην αγορά ψώνισε πολύ έντονα την περίοδο του Πάσχα. Αυτή η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος δεν είναι και από τις πιο δυνατές μας, ούτως ή άλλως ήταν κάτι αναμενόμενο, κινείται σε νορμάλ επίπεδα, δεν μπορώ να πω ότι γίνεται και ο χαμός στην αγορά, εντάξει είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό άλλωστε είμαστε όλοι ευχαριστημένοι γιατί δουλέψαμε πάρα πολύ καλά το Πάσχα. Απ’ ότι βλέπω και με συναδέλφους που μιλάω οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές, στο μέτρο του δυνατού γιατί η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος είναι μια περίοδος η οποία μας βρίσκει όχι τόσο σύμφωνους, γιατί αν εξαιρέσεις την περίοδο τώρα αυτή για το Καλοκαίρι από τις 10 Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου όλες οι περίοδοι είναι περίοδοι εκπτώσεων».

Λουίζα Μπαξιβάνη, υποδήματα

«Και το Πάσχα ήταν αρκετά καλό και η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων ήταν πάρα πολύ καλή, ο κόσμος ανταποκρίθηκε, ψώνισε πιο πολύ στα εποχικά, τα σνίκερς τα κλειστά μοκασίνια κλπ, ήταν αρκετά καλή. Έχει ξεκινήσει η κίνηση βοηθάει και ο καιρός πάρα πολύ, έχουμε καλή ποιότητα, καλές εταιρείες και καλές τιμές και ευελπιστούμε πως το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ καλό».

Χρύσα Ρουμπάνη, New by Roubani

«Έχει ξεκινήσει πολύ έντονα το ενδιαφέρον του κόσμου, έχουν προβεί και σε ψάξιμο της αγοράς για τιμές και για τα προϊόντα. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένη. Είχε μεγάλη επισκεψιμότητα το Πάσχα, είχαμε και ξένο κόσμο που ήρθε ετεροδημότες και πιστεύω πως θα συνεχίσει δυναμικά. Συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα της αγοράς δεν λέω ότι έχουν λυθεί όλα αλλά όμως έχουμε καλά δείγματα».

Κώστας Ντεβενέζος, ανδρικά ενδύματα Ντεβενέζος

«Το Πάσχα κινήθηκε η αγορά, βγήκε ο κόσμος μετά τα δύο χρόνια που είχαμε και την πανδημία, ήρθε κόσμος και υπήρξε αγοραστική δύναμη. Τώρα το δεκαήμερο παρόλο που έχουμε μεγάλες προσφορές, ο κόσμος πιστεύω είτε λόγω τέλος του μήνα τα χρήματα κάποιες ανάγκες, για ρεύμα που είναι πάρα πολύ αυξημένο και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο δεν είχε τόσο ανταπόκριση το δεκαήμερο. Υπήρχε κάποια κίνηση αλλά όχι αυτό που περιμέναμε. Έρχεται κόσμος ρωτάει, πάντα ζητούν την προσφορά, την καλύτερη τιμή γιατί είναι στριμωγμένοι, πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος για την ενέργεια γιατί είναι πολύ σοβαρό αυτό και με τα καύσιμα και το πορτοφόλι του καταναλωτή έχει αδυνατίσει».

Σπύρος Μπλάθρας, Blathras sport

«Ξεκινήσαμε πολύ καλά πριν από το Πάσχα, δουλέψαμε πολύ καλά την Μεγάλη Εβδομάδα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Εδώ να ξέρετε ότι βοηθάει και ο καιρός. Ναι μεν έφυγαν οι ετεροδημότες αλλά επειδή έχουμε ζέστη εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ καλά. Κάποιοι πελάτες περιμένουν αυτό το δεκαήμερο αλλά κάποιοι άλλοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Είχαμε σε κάποια προϊόντα καλές τιμές, ειδικά σε κάποια που ήταν στο τελείωμα της σεζόν. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι. Το καλοκαίρι εδώ πάντα δουλεύουμε είναι τα είδη μας τέτοια, κατεβαίνει και κόσμος για διακοπές, ευελπιστούμε από εδώ και πέρα σε καλούς μήνες».

Όλη η επικαιρότητα