Παιδί

Elpida Youth Summer Camp 2017: Η 1η Θεραπευτική Κατασκήνωση για παιδιά στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» πρωτοπορεί ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη χώρα μας: ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, εφαρμόζοντάς τη  μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα θεραπευτικής κατασκήνωσης.

Η ιδέα και η υλοποίηση της 1ης Θεραπευτικής Κατασκήνωσης για παιδιά, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανήκει στην Επιτροπή των νεαρότερων μελών του Συλλόγου, στην Επιτροπή «Elpida Youth».

Η 1η Θεραπευτική Κατασκήνωση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του THE RANCH  στο Σοφικό Κορινθίας, όπου 70 παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες απ’ όλη την Ελλάδα, 25 αποθεραπευμένα παιδιά-εθελοντές και 25 στελέχη, από τις  28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017 βίωσαν τη μοναδική εμπειρία της θεραπευτικής ψυχαγωγίας.

Η Elpida Youth Summer Camp 2017 ήταν για όλους, μικρούς και μεγάλους, 10 υπέροχες μέρες γεμάτες γέλιο και χαρά, γεμάτες αθλητικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, παιχνίδι και διασκέδαση, που έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους,  να πουν «Τα κατάφερα!», να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους και να νιώσουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το αύριο.

Το μοντέλο της Elpida Youth Summer Camp χρησιμοποιεί στοιχεία από διάφορους επιστημονικούς κλάδους όπως η Εργοθεραπεία, η Ψυχολογία, η Θεραπεία Αναψυχής, η Συμβουλευτική και η Εκπαίδευση με βάση την περιπέτεια.

Σκοπός κάθε δραστηριότητας είναι κυρίως η διαδικασία, να προσπαθήσεις κάτι καινούριο, άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα. Η επιλογή συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα είναι των παιδιών, και κατευθύνεται από την προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τα προσωπικά τους όρια μέσα από την εμβέλεια της όποιας δοκιμασίας. Κάθε δραστηριότητα επικεντρώνεται στις ικανότητες του παιδιού αντί για τις αδυναμίες του, ενώ παράλληλα θέτει εφικτούς στόχους για την ενίσχυση της εμπειρίας του προς κάθε κατεύθυνση.

Η Elpida Youth Summer Camp είναι ένας νέος θεσμός θεραπευτικής ψυχαγωγίας, τον οποίον η Επιτροπή «Elpida Youth» έφερε στην Ελλάδα καθώς όλες οι σχετικές επιστημονικές έρευνες διεθνώς επισημαίνουν την τεράστια θετική επίδραση που έχει η εμπειρία της θεραπευτικής κατασκήνωσης στην ψυχική  και σωματική υγεία των άρρωστων παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτήν της την προσπάθεια η «Elpida Youth» βρήκε πολλούς υποστηρικτές στους οποίους εκφράζει και δημόσια ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Πρώτα απ’ όλους  στους εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για χάρη των παιδιών. Στα μέλη της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.), αθλητές και προπονητές, στους γιατρούς της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στους μουσικούς της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Και βεβαίως στις εταιρείες THE RANCH, KORRES, OLIVE, ODEON, PIZZA HUT, ΚΡΕΚΑ Α.Ε., ΝΑΤΟΥΡΑ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ, AVRA, ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟ, STEFANAKIS, ΔΕΔΕΜΠΙΛΗΣ Α.Ε., ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ JAR, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ και την Οικογένεια Χριστοδούλου, που με την ευγενική τους χορηγία συνέβαλαν στην υλοποίησή της.

Όλη η επικαιρότητα