Υγεία

Ελπίδες πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών

Ακούστε το άρθρο
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό ενός προγνωστικού δείκτη του καρκίνου των ωοθηκών, δημιουργώντας προσδοκίες για πρώιμη διάγνωση του λεγόμενου «σιωπηλού δολοφόνου» των γυναικών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών δίνει μεταστάσεις σε όλα τα μέρη του σώματος και δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτός παρά σε προχωρημένο στάδιο. Τα συμπτώματά του είναι αρκετά ασαφή και οι γιατροί προς το παρόν δεν έχουν στη διάθεσή τους κάποιο αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.

Στόχος λοιπόν των ερευνητών παγκοσμίως είναι να μπορέσουν να βρουν τι είναι αυτό που κάνει τα υγιή κύτταρα των ωοθηκών να μετατρέπονται σε καρκινικά. Έτσι θα μπορέσουν να δομήσουν έναν προγνωστικό δείκτη που με τη σειρά του θα συντελεί σε πρώιμη διάγνωση και άρα σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE, επιστημονική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα στην κοιλιακή κοιλότητα γίνονταν επιθετικότερα λόγω διατμητικής τάσης. Επίσης, τα καλοήθη κύτταρα έμοιαζαν όλο και περισσότερο με καρκινικά παρουσία διατμητικής τάσης.

«Παρατηρήσαμε ότι τα επιθετικά καρκινικά κύτταρα γίνονται ακόμα πιο επιθετικά. Όταν τα υποβάλλαμε σε συνθήκες που μιμούνταν την καθημερινή ροή υγρών στο ανθρώπινο υγιές σώμα, είδαμε χαρακτηριστικά ενδεικτικά προόδου, όπως αλλαγές στον κυτταροσκελετό τους και αυξημένες εστιακές συμφύσεις. Τα κύτταρα αυτά άρχιζαν να δημιουργούν δομές, όπως οι όγκοι, ή όπως επιστημονικά τις ονομάζουμε “σφαιροειδείς”. Και τα πράγματα γίνονταν χειρότερα όταν επρόκειτο για τα καλοήθη κύτταρα. Άρχιζαν να συμπεριφέρονται επιθετικά έχοντας χαρακτηριστικά των καρκινικών», εξηγεί η Αλεξάνδρα Χάιλερ, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Κολεγίου Μηχανολογίας του αμερικάνικου πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την ίδια, το φυσικό περιβάλλον του καρκίνου θεωρείται τελευταία χαρακτηριστικό στοιχείο της νόσου. Και ως τέτοιο, η περιτοναϊκή κοιλότητα, έχει γίνει στόχος των ερευνητών παγκοσμίως.

Η περιτοναϊκή κοιλότητα είναι ο μεγαλύτερος χώρος του σώματος γεμάτος με υγρό και εκτείνεται από τη βάση του διαφράγματος μέχρι τις ωοθήκες, στην περίπτωση των γυναικών. Τα υγρά στην περιτοναϊκή κοιλότητα είναι σε διαρκή κίνηση μεταξύ των οργάνων. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, συνεχίζεται η κίνηση. Κι ενώ συνήθως ο όγκος είναι μικρός, τα επίπεδα αυξάνουν σημαντικά στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών.

«Η τοποθεσία των ωοθηκών στη βάση της περιτοναϊκής κοιλότητας είναι πολύ επιρρεπής στην κίνηση του υγρού. Και τα κύτταρα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από τη βάση της κοιλιάς σε άλλα σημεία», εξηγεί η Χάιλερ.

Για να μελετήσουν πως η διατμητική τάση ροής επηρεάζει την ανάπτυξη και πρόοδο του καρκίνου των ωοθηκών, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα από ωοθηκικά κύτταρα ποντικιών σε τρία στάδια: φυσιολογικά, βραδέως αναπτυσσόμενα καρκινικά και επιθετικά καρκινικά.

«Αν ανακαλύψουμε πως αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται στη διατμητική τάση ροής ενδεχομένως να μπορέσουμε να αναστείλουμε τις οδούς σηματοδότησης και να καθυστερήσουμε ή ννα προλάβουμε τις μεταστάσεις και την δευτεροπαθή ανάπτυξη όγκων. Έτσι θα αναπτύξουμε νέα στοχοθεσία ως προς την φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών και να παρατείνουμε τη ζωή των γυναικών με μεταστατική μορφή της νόσου», εξηγεί ο Ευα Σμελζ, επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης, Διατροφής και Άσκησης και συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα