Αρθρογραφία

Ελπίδες στην τρόικα!

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς, ακόμη και η τρόϊκα, με τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα, που προτίθεται θα επιβάλλει η Κυβέρνηση, αν αυτά είχαν την αντίστροφη εφαρμογή, αν δηλαδή επιβάλλονταν σε υποφορολογημένες ή απαλλαγμένες της φορολογίας επαγγελματικές-κοινωνικές τάξεις, και όχι στα μόνιμα υποζύγια, στους συνταξιούχους-μισθωτούς και στους μικροεπαγγελματίες.

Όμως δεν συμβαίνει τούτο, τουλάχιστον όπως σκόπιμα διαρρέεται από το αρμόδιο Υπουργείο και φαίνεται ότι πάλι η Κυβέρνηση, κατά την συνήθεια των προηγούμενων, αλλά και κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση της ίδιας πριν τις τελευταίες εκλογές, θα επιχειρήσει να αφήσει στο απυρόβλητο του αφορολόγητου ή της υποφορολόγησης, πολυδύναμες επαγγελματικές κοινωνικές ομάδες .

Έτσι, άλλο ένα συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο θύμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της τελευταίας 15/ετίας, είναι το ιδιωτικό αυτοκίνητο, πέραν των 700 χιλιάδων παροπλισμένων με την κατάθεση ων πινακίδων, το οποίο πάλι μπήκε στο στόχαστρο της υπερφορολόγησης, με τερτίπια και προτάσεις που κινούνται πέραν της λογικής, αλλά και πέραν της απλής οικονομικής σκέψης.

Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, που μάλλον φαίνεται να αληθεύουν, αφού προέρχονται από διαρροές σκόπιμες για διερεύνηση των αντιδράσεων, για άλλη μια φορά θα οδηγηθούν και άλλοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. στις ουρές των ΔΟΥ για κατάθεση πινακίδων, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει επιβολή και άλλης φορολογίας στα κυκλοφορούντα ιδιωτικά αυτοκίνητα για την εξεύρεση , όπως λένε, περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Και επειδή οι σχεδιαστές είναι μάλλον άσχετοι, παρότι μπορεί να είναι και καθηγητές οικονομικών, το αποτέλεσμα θα είναι το γνωστό και θα επαναληφθεί, δηλαδή, αντί για την είσπραξη των 500 εκατ. ευρώ, μάλλον θα έχουν περαιτέρω απώλειες περί τα 150 εκατ. ευρώ από νέες προσωρινές αποσύρσεις.

Αντί λοιπόν να μειώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, κυρίως στα μεγάλου κυβισμού ΙΧ, ώστε να ξαναμπούν στην κυκλοφορία τα περισσότερα από τα 700 χιλ. παροπλισμένα  και να αποφέρουν έσοδο για το Δημόσιο τα περίφημα 500 εκατ. ευρώ, οι σκοτεινοί φωστήρες που μελετούν τα μέτρα των μνημονίων πράττουν το αντίθετο, με αποτέλεσμα ,απολογιστικά να τους λείψουν άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Και τότε, περί τον μήνα Μάρτη του ερχόμενου έτους θα ξαναψάχνουν για ισοδύναμα και για οριζόντια μέτρα, πάλι εις βάρος των υποζυγίων και των μη δυναμένων να αντισταθούν, προκειμένου να αφήσουν στο απυρόβλητο και να χαϊδέψουν τους μόνιμους «τζαμπατζήδες» ,που έχουν μάθει να μην πληρώνουν, αλλά αντίθετα να επιδοτούνται κιόλας, γιατί τάχα μου είναι οι στυλοβάτες και οι στυλοφώτες της οικονομίας και πολλά άλλα τέτοια χωρίς περιεχόμενο και ακριβή προσδιορισμό προσωνύμια.

Και επειδή ο κόσμος, κουρασμένος πλέον, μάλλον δεν έχει διάθεση να διαμαρτυρηθεί, αλλά απουσιάζουν και οι κατάλληλοι καθοδηγητές, η μόνη ελπίδα για ακύρωση των ισοδύναμων, φαίνεται πως είναι η λεγόμενη τρόϊκα, ή θεσμοί, ή κουστούμια με τις γραβάτες.

Όλη η επικαιρότητα