Κόσμος

Ελβετία: Έσπασε κάθε ρεκόρ κατασκευάζοντας τρένο μήκους 2 χιλιομέτρων

Ελβετική σιδηροδρομική εταιρεία κατέκτησε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο επιβατικό τρένο στον κόσμο με ένα ταξίδι σε μία από τις πιο όμορφες διαδρομές στις Άλπεις. Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο.
Ακούστε το άρθρο

Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο επιβατικό τρένο στον κόσμο διεκδίκησε -και κατέκτησε- ιδιωτικός σιδηροδρομικός φορέας στη Ελβετία, μετά την ολοκλήρωση ενός ταξιδιού σε μία από τις πιο εντυπωσιακές γραμμές στις Άλπεις.

Με αφορμή τον εορτασμό των 175 χρόνων από την κατασκευή του πρώτου σιδηροδρόμου της Ελβετίας, η σιδηροδρομική βιομηχανία της χώρας ένωσε τις δυνάμεις της για την κατασκευή του μεγαλύτερου επιβατικού τρένου στον κόσμο, μήκους 1,9 χιλιομέτρων! Το τρένο αποτελείται από 100 βαγόνια, συνολικού βάρους 2,990 τόνων και το Σάββατο ολοκλήρωσε ένα θεαματικό ταξίδι 25 χιλιομέτρων (15,5 μίλια) μέσα από τις Άλπεις.

Αποτελούμενο από 25 νέα ηλεκτρικά τρένα “Capricorn”, το τρένο μήκους 1.906 μέτρων χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα για να καλύψει περίπου 25 χιλιόμετρα (περίπου 15 μίλια) στη θεαματική γραμμή “Albula” στην ανατολική Ελβετία και μετέβη από την πόλη Πρέντα στο Μπέργουεν, μέσω της διαδρομής που η UNESCO έχει χαρακτηρίσει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η γραμμή “Albula” φημίζεται για τις ατελείωτες καμπύλες και τις απότομες καταβάσεις της. Ένα παγκοσμίου φήμης αριστούργημα πολιτικού μηχανικού, η γραμμή μήκους 62 χιλιομέτρων μεταξύ Suchis και St Moritz χρειάστηκε μόλις πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν 55 γέφυρες και 39 σήραγγες.

Πριν από την ολοκλήρωσή του, τον Ιούλιο του 1904, οι επισκέπτες αντιμετώπιζαν ένα επικίνδυνο ταξίδι 14 ωρών σε ανώμαλα μονοπάτια με άμαξα ή έλκηθρα.

Οι προηγούμενοι κάτοχοι του ρεκόρ του μακρύτερου επιβατικού τρένου στον κόσμο, όπως αναφέρει το CNN, ήταν το Βέλγιο και, πριν από αυτό, η Ολλανδία, ενώ χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους σιδηροδρόμους κανονικού εύρους μέσα από επίπεδα τοπία.

Όλη η επικαιρότητα