Ηλεία

Η Ελβετία της… Ηλείας – Ο ειδυλλιακός παρόχθιος οικισμός της λίμνης Πηνειού

Ακούστε το άρθρο

Θυμίζει Ελβετική λίμνη αλλά είναι δίπλα μας. Ο λόγος για τον ειδυλλιακό παρόχθιο οικισμό Παλαιοχώρα Ηλείας όπου εορτάστηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσία πλειάδας πιστών οι οποίοι προσκύνησαν με ευλάβεια την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Στην Παλαιοχώρα, ο οικισμός που αγκαλιάζει ένα τμήμα της γραφικής Λίμνης Πηνειού, υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1850 και ένα από τα κειμήλιά της είναι η θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Έτσι το πρωί  της 23ης Αυγούστου στην Παλαιοχώρα Ηλείας, δεκάδες πιστοί κατέκλυσαν και φέτος τον ιστορικό Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.


Οι λιγοστοί κάτοικοι, (έντεκα άνθρωποι μένουν εκεί τον χειμώνα) περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του χωριού, το προηγούμενο όνομα του οποίου ήταν Δαούτι.

Το πρωί της 23ης Αυγούστου τελέστηκε η θεία λειτουργία από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο και τον εφημέριο του ναού π. Νικόλαο Μητρόπουλο. Στη συνέχεια στη μικρή πλατεία του οικισμού, στήθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από τον σύλλογο «Ρίζες». Το γλέντι που συνεχίσθηκε μέχρι αργά το απόγευμα κάλυψε η ΕΡΤ3.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάναμε το πανηγύρι στα εννιάμερα της Παναγίας μας. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στη πρόσκλησή μας και την ΕΡΤ3 που κάλυψε το γεγονός και έτσι το είδε πολύς κόσμος. Θέλω να ευχαριστήσω το χορευτικό και μουσικό συγκρότημα του κ. Θεόδωρου Σωτηρόπουλου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ευτύχιος Αγγελόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η βουλευτής κ. Έφη Γεωργιοπούλου Σαλτάρη, ο πρ., Δήμαρχος Αμαλιάδος Γιάννης Λυμπέρης, ο διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδος κ. Κώστας Χριπάτσιος, ο πρόεδρος της ΤΚ Παλαιοχώρας κ. Θεόδωρος Αντρίαλος, ο κ. Στέλιος Τσίγκανος πρόεδρος της ΤΚ Ξενιών.

Δεξίωση στου Μπέη

Μεγάλο γλέντι στήθηκε επίσης και στο κτήμα του κ. Νικολάου Μπέη. Ο κ. Μπέης, που ζούσε πολλά χρόνια στην Αμερική και τώρα είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής είναι ιδιοκτήτης μεγάλης έκτασης στη Παλαιοχώρα, όπου και το πολυτελές σπίτι του. Εκεί παρέθεσε δεξίωση μετά το πέρας του πανηγυριού με ανοικτή πρόσκληση για όλους τους επισκέπτες του οικισμού.

Ο κ. Μπέης ανοίγει το σπίτι του και προσκαλεί κόσμο ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου αφού είναι κτήτορας του ιδιωτικού παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου (στη μνήμη του πατέρα του).

Όλη η επικαιρότητα