Categories: Κόσμος

Εμανουέλ Μακρόν: Αντιμέτωπος με μεταναστευτικά και ενεργειακά ζητήματα το 2023

Share

Με τρεις μεγάλες προκλήσεις όπως φαίνεται, θα έρθει αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το 2023.

Συγκεκριμένα, αυτές είναι η αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το ενεργειακό καθώς και η ψήφιση νέου νόμου για το μεταναστευτικό, δεδομένου του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος που προσήλθε στην χώρα το 2022.

Σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στις 10 Ιανουαρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος στις πρωτοχρονιάτικες ευχές του προς τον γαλλικό λαό κατέστησε σαφές ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν το 2022 στο προεκλογικό του πρόγραμμα και θα υλοποιηθεί.

Σε γενικές γραμμές προβλέπεται ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των περισσότερων Γάλλων, που σήμερα είναι στα 62 χρόνια, θα ανέβει σταδιακά τα επόμενα χρόνια ούτως ώστε να φτάσει τα 65 χρόνια.

Ως προς το νέο νόμο για το μεταναστευτικό η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ρίξε τα χαρτιά της. Ως προς το ενεργειακό τέλος, ο πρόεδρος Μακρόν έχει δεσμευτεί ότι θα ενισχυθούν οι παραγωγές ενέργειας τόσο από τις ανανεώσιμες πηγές όσο και τους πυρηνικούς σταθμούς.