Περιβάλλον

Εμφανίστηκαν τα πρώτα χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό!

kareta.jpg

Το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου από τον Κυπαρισσιακό κόλπο! Οι εθελοντές του προγράμματος του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στον Κυπαρισσιακό κόλπο αντίκρισαν με ενθουσιασμό, για άλλη μία χρονιά, το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών.


Όπως είναι γνωστό, ο Κυπαρισσιακός φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο (τη δεύτερη μετά τη Ζάκυνθο) και, μάλιστα, το 2013 αναδείχθηκε πρώτος Μεσογειακός σταθμός, με τον πυρήνα του βιοτόπου να εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου και δη στα 10 χλμ. περίπου παραλίας, μεταξύ του ποταμού Νέδα και της περιοχής του Καλού Νερού.


Μέχρι στιγμής, δε, οι φωλιές στον πυρήνα του βιοτόπου έχουν ξεπεράσει τις 1.000 και η ωοτοκία συνεχίζεται, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος και υπενθυμίζει στην Ελληνική Πολιτεία ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας!


H υπεύθυνη Προγραμμάτων, Πρόγραμμα Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου, σημείωσε:«Η σημασία του Κυπαρισσιακού κόλπου για τη φωλεοποίηση της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta έχει επανειλημμένως τονιστεί. Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Αυτή η σημασία έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά από τον αριθμό των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας. Συγκεκριμένα ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έχει ξεπεράσει τις 1.000, με την ωοτοκία να συνεχίζεται. Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισαν από τη φωλιά τους, στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου και έτρεξαν γρήγορα να βουτήξουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών. Τα ίχνη των νεοσσών με αφετηρία την προστατευμένη φωλιά τους, εκεί που για περίπου δύο μήνες εκκολάπτονταν, είχαν προορισμό την θάλασσα.

Περισσότερα στο tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα