Ελλάδα

«Εμφραγμα» στο λιμάνι του Πειραιά, τους 5.000 φτάνουν οι πρόσφυγες

abac96a76fa978b3acafa4a1773a417f.jpg

Περί τους 5.000 πρόσφυγες διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, όπως αναφέρει το μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, Νέχια Μιλιάν.

Το πρωί, μετά από λάθος σχεδιασμό, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, έφτασε στον Πειραιά ένα ακόμη πλοίο από τα νησιά με 2.000 πρόσφυγες.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι.

Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί εθελοντής που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης» αναφέρει η κ. Μιλιάν, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα».

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα.

Η ομάδα έχει νοικιάσει διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

«Ζητούμενο είναι» θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, συνολικά 7.435 πρόσφυγες-μετανάστες διασώθηκαν από έλληνες λιμενικούς την τελευταία εβδομάδα σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, σε 142 περιστατικά. Στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν 14 διακινητές και κατασχέθηκαν 40 λέμβοι και πλοιάρια που χρησιμοποιήθηκαν από δουλεμπόρους.

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ώστε να καλύψει ιατρικά τους πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά. Για το λόγο αυτό αναζητά δύο γενικούς γιατρούς ή παθολόγους , δύο παιδιάτρους και δύο νοσηλευτές, ώστε να καλυφθούν δύο βάρδιες στο χώρο του ΟΛΠ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, για το έργο που θα προσφέρουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα υπάρξει αμοιβή. Επίσης όποιος γιατρός επιθυμεί να προσφέρει εθελοντική εργασία, μπορεί να το δηλώσει στην Γραμματεία του Συλλόγου στα τηλέφωνα: 210 4178775 και 210 4170652, ώρες 8π.μ.– 2μ.μ..

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα