Ελλάδα

Εμφύλιος μελών του Επαναστατικού Αγώνα στο δικαστήριο

Απίστευτη λεκτική αντιπαράθεση με υβρεολόγιο και τάση συμπλοκής εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Πρωταγωνιστές οι Νίκος Μαζιώτης και Κώστας Γουρνάς, «διαιτητής» η Πόλα Ρούπα και «θεατές» άλλα κατηγορούμενα μέλη της οργάνωσης και ακροατήριο συμπαράστασης.

Αφορμή αποτέλεσαν οι κατηγορίες «ευθύνης» για την συμπλοκή στη Δάφνη όπου έπεσε νεκρός ο Λάμπρος Φούντας από τα αστυνομικά πυρά, γεγονός από το οποίο ξεκίνησε η εξάρθρωση της οργάνωσης. Ο Κώστας Γουρνάς πήρε τον λόγο και επιτέθηκε φραστικά στον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος φέρεται να είχε «κατηγορήσει» όσους είχαν λάβει μέρος σε εκείνη την συμπλοκή. Ο Νίκος Μαζιώτης θέλησε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του πρώην -πλέον- συντρόφου του για να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:

Νίκος Μαζιώτης: Αυτό είναι το δικαστήριο ενός εχθρού δικού μας κακώς γίνονται αυτές οι κουβέντες εδώ αλλά υποχρεωνόμαστε να το κάνουμε. Γενικά οι προδότες και οι λιποτάκτες ήταν πάντα σκουπίδια…

Κώστας Γουρνάς: (Επίθεση εναντίον του Νίκου Μαζιώτη. Παρέμβαση αστυνομικών που την απέτρεψαν)

Πόλα Ρούπα: Άντε στο δ…….. ρε

Κώστας Γουρνάς: Προδότη, γ…… το σπίτι σου

Πόλα Ρούπα: Άσε τον Νίκο κάτω ρε

Κώστας Γουρνάς: Θα με πεις και προδότη π……….. . Θα σε γ……… π……….. γιε. Έχεις τελειώσει γ……….. .

Πόλα Ρούπα: Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ο Ιησούς Χριστός είσαι; Εγώ είμαι ο Επαναστατικός Αγώνας και άμα σου αρέσει. Αυτός (Μαζιώτης) και εγώ είναι ο Επαναστατικός Αγώνας.

Κώστας Γουρνάς: Χάρη σας

Πόλα Ρούπα: Που θα απλώσεις και χέρι. Ο Ε.Α. δεν τελείωσε με τη σύλληψη του Γουρνά που έκατσε στη φυλακή. Ο Ε.Α. συνέχισε, έπιασαν τον Μαζιώτη και συνέχισα εγώ. Αν δεν σου αρέσει να πεις Χ σε όλον τον Επαναστατικό Αγώνα. Καλός ο Ε.Α. μέχρι το 2010 και μετά έχει προβλήματα; Μας αρέσει ο Ε.Α. νεκρός;

Ακολούθησαν μομφές της Πόλας Ρούπα σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου και βρίσκονταν στο πλευρό του «αντίπαλου» συντρόφου. Το ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας περίπου 20 λεπτών, αυτής της πρωτόγνωρης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κατηγορούμενα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης  αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα διαδικτυακού αυτοοργανωμένου ραδιοφωνικού σταθμού από εναλλακτική κινηματική εκπομπή, και αναμεταδόθηκε από άλλες του αντιεξουσιαστικού χώρου για να ξεκινήσει νέος «πόλεμος» ανάμεσα στους διαχειριστές και τον Κώστα Γουρνά.

Το βράδυ του Σαββάτου, η ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης θέλησε να «απολογηθεί» αναφέροντας πως «οι απόψεις που εκφράζονται, καθώς και η αφήγηση των γεγονότων, αφορούν προσωπικές τοποθετήσεις της συγκεκριμένης εκπομπής», ενώ προτάσσουν «την αντιπληροφόρηση και την ελεύθερη έκφραση και όχι την όξυνση των ενδοκινηματικών αντιπαραθέσεων. Η κάθε εκπομπή διατηρεί την αυτονομία της και έχει την πλήρη ευθύνη του λόγου που εκφέρει δημόσια». Παράλληλα ζητούσαν από τις άλλες ιστοσελίδες να κατεβάσουν τις σχετικές δημοσιεύσεις, ενώ το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα κατέβηκε από το αρχείο του σταθμού «καθώς δεν προσφέρει τίποτα στην εξέλιξη της δίκης, όσο και στην αντιπληροφόρηση γενικότερα». Αιτιολογώντας το «κατέβασμα» αναφέρουν:

«Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί προϊόν μεροληπτικής ή μη στάσης προς κάποιον/α πολιτικό/ή κρατούμενο/η. Απόδειξη εξ’ άλλου αποτελεί το γεγονός ότι τα μικρόφωνα του σταθμού είναι και θα είναι ανοιχτά τόσο για τα μέλη του Ε.Α.(Αθανασοπούλου, Γουρνάς, Μαζιώτης, Ρούπα), όσο και για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους ανεξαιρέτως που θέλουν να εκφραστούν, είτε για την υπόθεση τους είτε για άλλα κοινωνικά ζητήματα».

Τα ξημερώματα της Κυριακής ακολούθησε καυστικό κείμενο του Κώστα Γουρνά με τίτλο «Βρωμιές απ’ τα κελιά».

«Το ρεπορτάζ της εκπομπής αυτής είναι ξεκάθαρα ΚΑΤΑΔΟΤΙΚΟ. Εκτός κι αν ο αναρχικός χώρος διαχωρίζει, πια, τη ρουφιανιά σε πλημμεληματική και σε κακουργηματική… Το παπαγαλάκι των «κραυγών απ’ τα κελιά» έκρινε (πολύ αμφιβάλλω) χρήσιμο να ανεβάσει το ηχητικό και να υποδείξει τον «ένοχο» της επίθεσης. Προφανώς, για να μάθει το κίνημα όλη την «αλήθεια». Συγχαρητήρια, κερδίσατε… Έπαινος ρουφιανιάς!» έγραψε μεταξύ άλλων το κατηγορούμενο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, ζητώντας εξηγήσεις από τον ρεπόρτερ της εκπομπής.

Αυτές ήρθαν μερικές ώρες αργότερα με κείμενο στο οποίο γυναίκα-συγγραφέας αναφέρει ότι μετά το τέλος της δίκης την πήρε τηλέφωνο η Πόλα Ρούπα και της υπαγόρευσε τα περιστατικά της δίκης, ζητώντας της να τα δημοσιεύσει μαζί με το ηχητικό απόσπασμα «όπως γινόταν πάντα στις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης -τουλάχιστον των τελευταίων συνεδριάσεων της δίκης του Ε.Α».

Η… απολογία συνεχίζεται ως εξής:

«Η εκπομπή ‘Κραυγές απ’ τα Κελιά’ δεν είχε κανέναν λόγο να μην δημοσιεύσει τον λόγο της Πόλας Ρούπα, του Νίκου Μαζιώτη και τον δικό σου. Ούτε να μην δημοσιεύσει το ηχητικό. Αλλά προσωπικά δεν καταλαβαίνω  γιατί εγώ απ’ την εκπομπή ‘Κραυγές απ’ τα κελιά’  βρίσκομαι να παρομοιάζομαι σαν… (δημοσιογράφος) και  να αποκαλούμαι ΚΑΤΑΔΟΤΗΣ όταν  τα γεγονότα που συνέβησαν, συνέβησαν  μέσα σε έναν χώρο της κρατικής εξουσίας. Και επίσης ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΕΧΝΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ; που αναφέρεις;».

Το περιστατικό ανέδειξε, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., το βαθύ ρήγμα ανάμεσα σε μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, το οποίο θα έχει ακαθόριστες συνέπειες. Η σύγκρουση και η παραλίγο συμπλοκή Γουρνά και Μαζιώτη προκάλεσε την ανησυχία και τον προβληματισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού καθώς και οι δύο ήταν κρατούμενοι στην ίδια πτέρυγα. Η δίκη φυσικά διεκόπη, ενώ μετά το επεισόδιο ο Κώστας Γουρνάς επέστρεψε στο κελί του και ο Νίκος Μαζιώτης προσωρινά στα κρατητήρια των δικαστηρίων έως ότου μεταφερθεί σε άλλη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Οι υπεύθυνοι των φυλακών έχουν λάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση χωρίς άλλες συνέπειες. Σημειώνεται ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιου είδους διαμάχη ανάμεσα σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, με αφορμή τη στάση που τηρούν στις δικαστικές αίθουσες. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί μεταξύ κρατουμένων, κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και της 17 Νοέμβρη.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα