Αθλητισμός

«Εμφύλιος» Ντόρτμουντ-Μπάγερν για την κούπα του Champions League

final.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνοι. Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να δουν ένα ακόμα «clasico», αυτή τη φορά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μια στροφή πριν το τέλος του δρόμου, ωστόσο, η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ έδειξαν σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη ότι ήταν και πιο έτοιμες και πιο ικανές, από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επιβεβαίωσαν έτσι, με τον πλέον ιδανικό τρόπο, το ρηθέν υπό του Βρετανού πρώην άσου, Γκάρι Λίνεκερ: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

Έτσι λοιπόν, στις 21:45 το βράδυ του Σαββάτου (ΝΕΤ, Novasports 1), δύο γερμανικές ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Γουέμπλεϊ, για πρώτη φορά στην ιστορία του Champions League, υπό το βλέμμα μάλιστα της καγκελάριου της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, που δεν έχασε την ευκαιρία για ένα ταξιδάκι στο Λονδίνο, όσο και αν η βρετανική πρωτεύουσα προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από την πρόσφατη δολοφονική ενέργεια στο Γούλιτς.

Τον τελικό ωστόσο δεν θα παρακολουθήσει μόνο η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας. Το «παρών», μαζί με την οικογένειά του, θα δώσει και ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, Νίκος Γκάλης, που είναι επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική γιορτή. Ελληνικό χρώμα, βέβαια, στον τελικό, έχει ήδη δώσει και η είδηση της μεταγραφής του Έλληνα διεθνή αμυντικού, Στάθη Παπασταθόπουλου, στην Ντόρτμουντ.

Προγνωστικά σε μια τόσο σπουδαία αναμέτρηση δεν χωρούν, ωστόσο οι ειδικοί δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στην πολύπειρη Μπάγερν του Γιουπ Χάινκες, κόντρα στην ομάδα-έκπληξη του Γιούργκεν Κλοπ, που δεν μπορεί να υπολογίζει στον τραυματία Μάριο Γκέτσε.

Φόβοι για επιθέσεις ένοπλων ισλαμιστών

Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, οι μυστικές υπηρεσίες του Βερολίνου προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιθέσεων από ένοπλους ισλαμιστές σε δημοσίους χώρους, όπου οι Γερμανοί θα παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος έχει ενδείξεις ότι ένοπλοι ισλαμιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα του τελικού του Champions League. Μάλιστα, το Spiegel online γράφει ότι ο επικεφαλής της BKA, Γιέργκ Ζίρκε, ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τα τρομοκρατικά σχέδια σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Το «προφίλ» των δύο μονομάχων

Η μεν Ντόρτμουντ με διαδοχικές υπερβάσεις στη διοργάνωση και πιο ηχηρή εξ αυτών την πρόκριση επί της Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει αποφασισμένη να επαναλάβει το θρίαμβο του 1997. Έχει μάλιστα κίνητρο να «τιμωρήσει» την Μπάγερν -και όχι μόνο ένα: η ομάδα του Μονάχου της άρπαξε μέσα από τα χέρια το πρωτάθλημα και το Κύπελλο φέτος, αλλά και τον Μάριο Γκέτσε, καταβάλλοντας τη ρήτρα των 37 εκατ. ευρώ. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, ωστόσο, θα λείψει λόγω τραυματισμού, σε αντίθεση με τον Ματς Χούμελς, που κέρδισε τη μάχη με το χρόνο και θα είναι ετοιμοπόλεμος.

Από την άλλη, η Μπάγερν θέλει με το πέμπτο τρόπαιό της στη διοργάνωση να ολοκληρώσει τη φετινή της κυριαρχία. Αυτή που απέδειξε με επιβλητικό τρόπο στην Bundesliga, κατακτώντας τον τίτλο με διαφορά 25 βαθμών από τη δεύτερη, Ντόρτμουντ. Αυτή που «βροντοφώναξε», σαρώνοντας όχι μία, αλλά δύο φορές την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League. Αλλά κι αυτή που είναι έτοιμη να επαληθεύσει και στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Στουτγκάρδη την 1η Ιουνίου, όταν και ελπίζει να ολοκληρώσει το «τρεμπλ».

Ο Γιουπ Χάινκες, στο προτελευταίο του ματς στον πάγκο, πριν παραδώσει τη σκυτάλη και μια βαριά κληρονομιά στον Πεπ Γκουαρντιόλα, δεν θα έχει προβλήματα απουσιών. Έχει, δε, την ευκαιρία να γίνει ο 19ος προπονητής που κατακτά δεύτερη φορά το τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μόλις τέταρτος που τα καταφέρνει με δύο διαφορετικές ομάδες (το είχε πετύχει και το 1998 με τη Ρεάλ), μετά τους Ερνστ Χάπελ, Ότμαρ Χίτσφελντ και Ζοσέ Μουρίνιο.

Πιθανές συνθέσεις

Ντόρτμουντ: Βαϊντενφέλερ, Σμέλτσερ, Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Μπέντερ, Γκουντογκάν, Μπλαστσικόφσκι, Γκρόσκροϊτς, Ρόις, Λεβαντόφσκι.

Μπάγερν: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί, Μάντζουκιτς.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Νικόλα Ριτσόλι, ενώ οι δύο ομάδες θα έχουν στο πλευρό τους από 25.000 θεατές, παρότι η ζήτηση για τα εισιτήρια ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.

Η προϊστορία

Ντόρτμουντ και Μπάγερν έχουν αναμετρηθεί συνολικά 100 φορές σε επίσημες διοργανώσεις, με τους Βαυαρούς να έχουν 45 νίκες, τους Βεστφαλούς 26, ενώ 29 ματς δεν ανέδειξαν νικητή.

Μία και μοναδική φορά έχουν συναντηθεί στην Ευρώπη: στα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1997/98, όταν η Ντόρτμουντ, έπειτα από δύο «λευκές» ισοπαλίες σε 180 λεπτά αγώνα, είχε επικρατήσει στον επαναληπτικό με 1-0 στην παράταση.

Την τρέχουσα σεζόν η Μπάγερν είναι αήττητη απέναντι στην Ντόρτμουντ. Οι δύο αναμετρήσεις τους στο πρωτάθλημα έληξαν με 1-1, ωστόσο η ομάδα του Γιουπ Χάινκες είχε νικήσει με 2-1 στο Σούπερ Καπ του Μονάχου τον Αύγουστο και 1-0 στα προημιτελικά του Κυπέλλου το Φεβρουάριο, και πάλι στην «Allianz Arena».

Η Μπάγερν μετρά τέσσερις νίκες και πέντε ήττες σε τελικούς της διοργάνωσης, ενώ η Ντόρτμουντ είχε κερδίσει στο μοναδικό τελικό που είχε λάβει μέρος.

Όλη η επικαιρότητα