Ηλεία

Εμιράτο η Ηλεία, αλλά…

emirato_nikolaou.jpg

Όλο το ιστορικό, οι έρευνες και τα αποτελέσματα για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα και ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα αναφέρονται σε μια αναλυτική έκθεση του Δρ Κωνσταντίνου Νικολάου ο οποίος είναι ένας από τους πλέον γνώστες του θέματος είναι γεωλόγος πετρελαίων – ενεργειακός οικονομολόγος με εμπειρία 38 ετών, τεχνικός Δντής της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ», σύμβουλος της «Εnergean Oil Gas» αξιολογητής επενδυτικών ευκαιριών σε περισσότερες από 25 ώρες, κ.α.

Η έκθεση του κ. Νικολάου δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και από αυτή προκύπτουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

1ον) Αυτή τη στιγμή η μοναδική περιοχή που είναι προσιτή και εκμεταλλεύσιμη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι του Κατακόλου.

2ον) Τα λεγόμενα για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης αποτελούν προς το παρόν «υποθέσεις».

3ον) Στον Πατραϊκό κόλπο αναφέρει ότι «πιστεύεται πως υπάρχουν πετρελαιοδυνατότητες ειδικά αν υπάρξει συνδυασμός με το κοίτασμα του Κατακόλου» (πιθανόν 250-300 εκ. βαρέλια πετρελαίου).

4ον) Εάν υποθέσουμε ότι γινόταν σήμερα άντληση πετρελαίου τότε τα έσοδα θα ξεπερνούσαν τα 4 εκ. δολάρια το μήνα. Το ποσό αυτό θα αυξανόταν από 20-22 εκ. κυβικά φυσικού αερίου που επίσης θα αντλούνταν.

Από τα πιο πάνω καθίσταται απορίας άξιο γιατί σταμάτησαν οι διαδικασίες από το 1987 που επιβεβαιώθηκαν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Περιοχή ανοιχτής πόρτας

 

Ο κ. Νικολάου ειδικά για το Κατάκολο επισημαίνει τα εξής:

Το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου ανακαλύφθηκε από την κρατική ΔΕΠ ΑΕ το 1981-1982. Βρίσκεται 3,5 χλμ. νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κατακόλου, σε βάθος θάλασσας 200-300 μ. Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθη 2500-2600 μ., μέσα σε καλυμμένο παλαιοανάγλυφο, από ανθρακικά πετρώματα, με μικρό πρωτογενές πορώδες, αλλά με πολύ καλό δευτερογενές πορώδες από διακλάσεις και καρστ. Οι δοκιμές παραγωγής έδωσαν δυναμικότητα ημερήσιας παραγωγής 20-22 εκ. κυβικών ποδών ΦΑ από δύο ζώνες και 1500 βαρ. πετρελαίου. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρ. πετρελαίου, θεωρείται εξαιρετικά συντηρητική, ενώ το ενδιαφέρον προσαυξάνεται από τη ζώνη του υπερκείμενου αερίου. Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος αναμένεται να γίνει με πλάγια γεώτρηση από την περιοχή του ακρωτηρίου για να ξεπεραστούν περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης με κρουαζιερόπλοια στο παραπλήσιο λιμάνι.

Οι διαγωνισμοί

Υπενθυμίζεται ότι από το ΥΠΕΚΑ έγινε προκήρυξη για νέες γεωτρήσεις την 1/4/12 οι προσφορές κατατέθηκαν στις 2/7/12, άνοιξαν στις 14/9/12 και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο ανάδοχος κάτι που υπολογίζεται να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα όπως λέει το υπουργείο.

Όμως, πριν από ένα χρόνο το υπουργείο έλεγε ότι τα πρώτα τρυπάνια αναμένονταν να μπουν σε λειτουργία στα τέλη του 2012.

«Ρs»

Όλη η επικαιρότητα