WEB tv Κόσμος

Αιμορραγεί η Γάζα: Μαίνονται οι συγκρούσεις – 4 νεκροί και 160 τραυματίες (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ο «κύκλος του αίματος» που άνοιξε μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεν λέει να κλείσει: Οι νέες αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή μετά τις μουσουλμανικές προσευχές στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη καταμετρούν τέσσερις νεκρούς Παλαιστίνιους από πυρά Ισραηλινών και 160 τραυματίες

Τα περισσότερα από τα θύματα αναφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και εκτόξευαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, από την άλλη πλευρά του συνοριακού φράχτη.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Οι τραυματίες στη Γάζα φτάνουν τους 150. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν άλλοι δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 10.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σήμερα περίπου 3.500 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κοντά στον μεθοριακό φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει ανέρθει στους οκτώ μετά και την κλιμάκωση της βίας που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Ντ. Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου.

Θρήνος και οργή για τον Τουράγια

Διεθνή συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του νεαρού Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια. Πρόκειται για τον 29χρονο Παλαιστίνιο που είχε χάσει και τα δύο του πόδια σε μια ισραηλινή επιδρομή το 2008 και έκτοτε, εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή του αγώνα των Παλαιστινίων, συμμετέχοντας με το αμαξίδιό του σε κάθε διαδήλωση που λάμβανε στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Το ίδιο έκανε και το απόγευμα της Παρασκευής, όμως δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεγελάσει για δεύτερη φορά τον θάνατο και σκοτώθηκε μαζί με άλλους τρεις διαδηλωτές από πυρά Ισραηλινών. Στην κηδεία του βρέθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

«Να γνωρίζουν όλοι πως δεν θα παραδώσουμε την Ιερουσαλήμ. Δεν εννοώ την ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά όλη την Ιερουσαλήμ είτε πρόκειται για την ανατολική είτε πρόκειται για τη Δυτική» τόνισε ο Χανίγια.

Φωτογραφίες του 29χρονου Παλαιστίνιου, από προηγούμενες διαδηλώσεις, με τα χέρια υψωμένα ή ενώ κρατάει την παλαιστινιακή σημαία, κυκλοφόρησαν ευρύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση του θανάτου του.

Άγαμος και άνεργος, ζούσε στο σπίτι των γονιών του αφότου έχασε τα πόδια του, κατά τη διάρκεια μιας εισβολής ισραηλινών στρατιωτών για επιχειρήσεις κοντά στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Αλ Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τον Απρίλιο του 2008.

«Είχε τραυματιστεί από τα πυρά ενός ισραηλινού ελικοπτέρου (…) αφού κατέβασε μια ισραηλινή σημαία και ύψωσε στη θέση της μια παλαιστινιακή σημαία, σε ένα σημείο πάνω στα σύνορα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αδελφός του, ο Σαμίρ. «Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε κατόπιν να διαδηλώνει για την Ιερουσαλήμ. Πήγαινε μόνος του κάθε μέρα στα σύνορα» πρόσθεσε. Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τον είχαν δει επανειλημμένα στις διαδηλώσεις.

Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, μπόρεσε παρά την αναπηρία του να σκαρφαλώσει σε έναν πυλώνα του δικτύου ηλεκτροδότησης για να κρεμάσει μια παλαιστινιακή σημαία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους. Το τι έγινε κατόπιν δεν είναι σαφές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια σκοτώθηκε όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον θάνατό του. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι άνδρες του έκαναν χρήση μέσων καταστολής ταραχών και πυροβόλησαν επιλεκτικά, εναντίον των πιο βίαιων στοιχείων – κάτι που άφηνε να εννοηθεί πως έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα