Συνεντεύξεις

Εμπνευσμένη από την επικαιρότητα έρχεται στο θέατρο Φλόκα η νέα χοροθεατρική παράσταση της Ζωής Ανδρίτσου

275 χορευτές ζωντανά επί σκηνής!
Ακούστε το άρθρο

Χαρισματική και με ανεξάντλητη διάθεση για δημιουργία η Ζωή Ανδρίτσου και αυτό το καλοκαίρι ταράζει τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηλείας και μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη χοροθεατρική παράσταση σε σενάριο, σκηνοθεσία και χορογραφία που υπογράφει η ίδια. Μια εμπνευσμένη παράσταση με την είσοδο ελεύθερη που αξίζει να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου στη σκηνή του θεάτρου Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία.

Ανήσυχη όπως πάντα η Ζωή Ανδρίτσου απαντά θετικά στις προκλήσεις και δε διστάζει να καθοδηγήσει επί σκηνής 275 άτομα διαφόρων ηλικιών και σαν καλή νεράιδα να τα μετατρέψει σε χορευτές, μουσικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν ένα με το κοινό και να φτάσουν μέχρι «Το νησί των μυστικών».

Την επιτυχία στις παραστάσεις της εκτός από τις καλλιτεχνικές της γνώσεις και τα τόσο εμπνευσμένα έργα που δημιουργεί, συνυπογράφει και η μοναδική σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης που έχει με τους μαθητές της. Μια σχέση με ισχυρούς δεσμούς που φωτίζει κάθε φορά που βρίσκεται τη σκηνή του θεάτρου Φλόκα και που όλοι θα της χαρίσουμε και φέτος το πιο δυνατό μας χειροκρότημα.

Κυρία Ανδρίτσου τι σας εμπνέει;

Πηγή έμπνευσής μου είναι ότι  με «αγγίζει»,  ότι με συγκινεί. Κάθε τι που μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα, χαρά, λύπη, θυμό, συγκίνηση μπορεί να γίνει η σπίθα για να δημιουργήσω ένα νέο έργο, μια νέα παράσταση. Και φυσικά η καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου, η καταγραφή των αντιδράσεων τους στα ερεθίσματα που παίρνουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Πόσο εύκολο είναι να διαχειρίζεστε τόσα παιδιά στη σκηνή;

Το να διαχειρίζεσαι τόσα παιδιά είναι ευλογία! Τη Σχολή μας έχουν επιλέξει κι εμπιστεύονται εκατοντάδες οικογένειες του τόπου μας. Προφανώς πρόκειται μια μία μεγάλη ευθύνη αλλά και μια εξαιρετικά γοητευτική πρόκληση. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα, μια κοινότητα, όπου μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, κι αισθανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο καθένας μας για το σύνολο, αλλά και το σύνολο για κάθε έναν ξεχωριστά. Αυτό τα παιδιά το αισθάνονται από την πρώτη μέρα στην τάξη μας, και μέσα από τα μαθήματα εκπαιδεύονται ως μέλη της μικρής μας κοινότητας, με αποτέλεσμα η διαχείρισή τους να προσφέρει σε εμένα και τους συνεργάτες μου μεγάλη ικανοποίηση.

Πώς συνδυάζετε  τόσες μορφές τέχνης σε μια παράσταση;

Θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον να «εμπλέκονται» οι τέχνες. Η μία έχει να δώσει πάρα πολλά στην άλλη και τελικά όλες μαζί αποτελούν εναλλακτικές μορφές έκφρασης κι «αθροίζονται» προκειμένου να διευκολύνουν την έκφραση όσων αισθανόμαστε και την μετάδοση αυτών των αισθημάτων στους θεατές. Ο λόγος που προσεγγίζω τις παραστάσεις μου με αυτή την ολιστική μεθοδολογία είναι γιατί έτσι μπορούν όλοι, συμμετέχοντες στην παράσταση και θεατές, να ανακαλύψουν  την δύναμη της τέχνης στο σύνολό της και να γίνουν μέρος της καλλιτεχνικής έκφρασης. Τα παιδιά,  μικρά και μεγάλα, καλούνται να γίνουν χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και  με το κοινό. Μεταμορφώνονται και εκφράζονται με έναν νέο τρόπο. Και κάπου εκεί ανακαλύπτεις πόσα ταλέντα υπάρχουν κρυμμένα σε κάθε άνθρωπο.

Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων παραστάσεων;

Στόχος μου είναι μέσα από τη τέχνη του χορού να συνδημιουργώ  μαζί με τους μαθητές μου, να συνδιαλέγομαι μαζί τους, να συνδιαμορφώνουμε μια ολοκληρωμένη  ιστορία που με κεντρικό πυρήνα το χορό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα δημιουργικό πέρασμα από διάφορες τέχνες. Έτσι ξεκινάω με μία ιδέα που γίνεται λόγος, ο λόγος  γίνεται τραγούδι, το τραγούδι «ντύνεται» με χορό, ο χορός εμπλουτίζεται με θεατρικές και κινηματογραφικές  δημιουργίες και έτσι όλα αυτά μαζί συναπαρτίζουν μια ολοκληρωμένη παράσταση, μια καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από την οποία καλύπτουμε την έμφυτη ανάγκη μας για έκφραση και επικοινωνία.

Το νησί των μυστικών:               

Πρόκειται για μια Χοροθεατρική παράσταση με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μέσα από τον συνδυασμό του χορού με την μουσική, το τραγούδι, το θέατρο και τον κινηματογράφο αναδεικνύονται οι έννοιες της φιλίας, της συντροφικότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Παράλληλα, θίγονται σοβαρά θέματα που απασχολούν την εποχή μας, όπως ο εκφοβισμός, η κακοποίηση, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά. Κι όλα αυτά με έναν τρόπο που προκαλεί συναισθήματα χαράς, γέλιου, αλλά και προβληματισμού και συγκίνησης…

Όλη η επικαιρότητα