Ηλεία

«Empty Chairs»: Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες στην Ηλεία (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Η πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, καθώς και σε άλλες περιοχές του νομού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας του κλάδου της εστίασης, ο οποίος πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Έχοντας ως βασικό τους σύνθημα «Η Εστίαση δεν αντέχει άλλο!», οι ντόπιοι καταστηματάρχες εστίασης θέλησαν με βουβό τρόπο να διαμαρτυρηθούν προς την κυβέρνηση για τους όρους και το χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων, υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέα μέτρα τότε πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο.

Σε μια πρωτοβουλία στην οποία προχώρησαν περισσότεροι από 35 σύλλογοι εστίασης πανελλαδικά, ο Πύργος έδωσε με αυτό τον τρόπο το δικό του μήνυμα και παράλληλα οι ιθύνοντες της εκδήλωσης ζήτησαν τη λήψη περισσότερων και ουσιαστικότερων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που θα ακολουθήσει. Πέραν ορισμένων ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης που έδωσαν το παρόν, πλάι τους βρέθηκαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καννής.

Ανάγκη νέων μέτρων στήριξης της εστίασης

Όπως εκτιμά το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών, η εστίαση ήταν ένας από τους κλάδους που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Βλέποντας την κατάσταση και τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, υποστηρίζουν πως ο αγώνας για την επιβίωσή τους θα είναι άνισος και πολλές επιχειρήσεις ίσως χαθούν για πάντα.

Ωστόσο, ορισμένα μέτρα πιστεύουν ότι είναι ικανά να ισορροπήσουν την κατάσταση και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές. Η μείωση στο 6% του φαγητού και στο 13% των ροφημάτων και του αλκοόλ, η επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31 Δεκεμβρίου και κεφάλαια κίνησης και όχι δάνεια για την επανέναρξη, αποτελούν σίγουρα μερικές από τις κινήσεις που μπορούν να διατηρήσουν το επίπεδο των επιχειρήσεων κοντά σε αυτό που υπήρχε πριν τον κορωνοϊό, όπου και τότε η κατάσταση ήταν δύσκολη αλλά είχαν καταφέρει να αντέξουν από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Οι βασικές επιθυμίες των επιχειρηματιών

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Νηπιαγωγείο» Νίκος Τζαμαλής, ανέφερε πως μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών εστίασης της πόλης συμμετέχουν σε μια εκδήλωση εμπνευσμένη από το εξωτερικό την οποία περισσότερες από 60 πόλεις πανελλαδικά έχουν υιοθετήσει, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περάσουν το μήνυμα πως δεν επιθυμούν να δουν τα καταστήματά τους με άδειες καρέκλες. Όσον αφορά τα προβλήματα που φαίνεται να είναι πολλά και μεγάλα, ο κ. Τζαμαλής εστίασε στις βασικές επιθυμίες των επιχειρηματιών που είναι η μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% για το φαγητό και στο 13% για τα ροφήματα και το αλκοόλ, η διατήρηση της θέσης εργασίας των υπαλλήλων όπου για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει λύση με τα τραπεζοκαθίσματα για να είναι η κατάσταση της επιχείρησης βιώσιμη, η παροχή βοήθειας από το δήμο παρέχοντας όπου μπορεί και υπάρχει δυνατότητα παραπάνω χώρους για τραπεζοκαθίσματα, η μείωση τελών και χρημάτων για τους κοινόχρηστους χώρους από τη δημοτική αρχή και τέλος επιχορήγηση επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις.

«Πολιτεία, δήμος και περιφέρεια να βοηθήσουν»

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Πάνθεον» Παναγιώτης Μαντάς εστίασε στο σημαντικότερο ζήτημα για τους επαγγελματίες που είναι αυτό της επόμενης ημέρας, αφού τα προβλήματα είναι τεράστια. Όπως τόνισε, βασική επιθυμία όλων είναι πολιτεία, δήμος και περιφέρεια να βοηθήσουν τους επαγγελματίες, μιας και η εστίαση στηρίζει χρόνια τώρα και πολλούς άλλους κλάδους της τοπικής αγοράς, ενώ απασχολεί και αρκετά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που στηρίζονται και αυτοί οικονομικά από τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, στάθηκε και ο ίδιος επιγραμματικά στα αιτήματα των ανθρώπων του κλάδου όπως η μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% και στο 13%, να υπάρχει στήριξη από το δήμο και προσφορά δωρεάν δημόσιου χώρου όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς και μείωση των δημοτικών τελών όπου είναι δυνατό ώστε να μπορέσει η αγορά και πάλι να «ανοίξει τα φτερά της» και να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Τέλος, σημείωσε πως πολλά ακούγονται για τις επιχειρήσεις και την πιθανότητα λουκέτων λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις συνεχώς τρέχουν και χρειάζονται γενναία μέτρα.

«Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας πονάει»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, βρισκόμενος στο πλάι των επιχειρηματιών εστίασης υποστήριξε πως όλος ο εμπορικός κόσμος μαζί με την εστίαση είναι μια «γροθιά» και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους και να λάβει γενναία μέτρα για την επικείμενη οικονομική κρίση, όπως έκανε μέχρι τώρα και για την υγειονομική κρίση. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη πως αρκετά καταστήματα δε θα ανοίξουν και χαρακτηρίζοντας τα ως «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» τόνισε πως πονάει. Τέλος, κατήγγειλε το γεγονός πως χθες έλαβαν μια ανακοίνωση πως το ΤΕΠΙΧ, το εγγυητικό πρόγραμμα για το 25% του ελληνικού δημοσίου για τις επιχειρήσεις και τον εμπορικό κόσμο τελείωσε, ζητώντας παράλληλα διαφάνεια.

«Η οικονομική κρίση έπεται της υγειονομικής»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος συνεχάρη αρχικά τους ιθύνοντες της εκδήλωσης-διαμαρτυρίας, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί την αρχή για την εστίαση της περιοχής να αποκτήσει ένα διαφορετικό περιεχόμενο μιας και δεν είχε μέχρι στιγμής την κατάλληλη εκπροσώπηση. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις μιας και όπως γνωρίζουμε η οικονομική κρίση έπεται πλέον της υγειονομικής. Όσον αφορά τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν αναγγελθεί για τον κλάδο, εκτιμά πως δεν καλύπτουν σε καμία των περιπτώσεων την επιχειρηματικότητα της Ηλείας που βιώνει πολλά χρόνια παρατεταμένης κρίσης, ενώ τόνισε πως πλέον χρειάζεται κουράγιο, καλή διάθεση και μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο που ήρθε ανέλπιστα.

Για να γεμίσουν και πάλι οι καρέκλες στην Αμαλιάδα!

Μέτρα στήριξης, αλλιώς δεν ανοίγουν 1η Ιουνίου

Τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τους, ένωσαν χθες νωρίς το βράδυ   οι επιχειρηματίες εστίασης της Αμαλιάδας στον πεζόδρομο της πόλης. Η κινητοποίηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού όλοι οι καταστηματάρχες ανταποκρίθηκαν, ενώ δίπλα τους ήταν και το προσωπικό των μαγαζιών, που βιώνουν από κοινού δύσκολες μέρες όλο αυτό το διάστημα, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον.

Η κινητοποίηση «Άδειες Καρέκλες» πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με 35 συλλόγους σε όλη την χώρα, που ζητούν δραστικά μέτρα, ώστε να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις εστίασης αφού ανοίξουν το επόμενο διάστημα, έχοντας δεχτεί ήδη ισχυρό πλήγμα από το κλείσιμο όλο αυτό το διάστημα λόγω κορονοϊού.

Σε αυτό στάθηκαν και οι καταστηματάρχες της Αμαλιάδας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εάν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα, πέραν των 800 ευρώ, που οι περισσότεροι δεν τα έχουν λάβει, τότε θα είναι αδύνατο να ανοίξουν από 1η Ιουνίου.

Βασίλης Νιπεργιάλης

«Σύσσωμη η εστίαση της Αμαλιάδας δίνει βροντερό παρών, σε μια πανελλήνια διαμαρτυρία. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η εστίαση δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί. Και απαιτεί για να παραμείνει ζωντανή. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εστίαση είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Δεν γίνεται με 800 ευρώ, που κάποιοι δεν τα έχουν πάρει κιόλας, να καλύψουμε τους μήνες που είμαστε κλειστοί και τους μήνες που θα χρειαστεί να δουλέψουμε με 40% – 50% κάτω της δυναμικότητας των μαγαζιών μας.

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 6% και στο 13%,  επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων μέχρι 31 Δεκεμβρίου με το 50% και το κυριότερο,  κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση και όχι νέα δάνεια. Δεν θέλουμε άλλα δάνεια, ειδικά εδώ στην Ηλεία με τα πυρόπληκτα ξέρουμε τι σημαίνουν αυτά.

Να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τα ενοίκια που τόσους μήνες είμαστε κλειστοί και δεν μπορούμε να δουλέψουμε, αλλά και βοήθεια από τον δήμο ώστε να έχουμε περισσότερα τετραγωνικά για να κρατηθούν οι αποστάσεις.

Όσοι πιστεύουν ότι την 1η Ιουνίου η εστίαση θα ανοίξει με τους όρους που βάζει σήμερα η κυβέρνηση, είναι γελασμένοι. Αν δεν μας ακούσουν, η εστίαση θα παραμείνει κλειστή»

Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος:

«Όπως και η κυβέρνηση πάει βήμα – βήμα σε σχέση με την πορεία του ιού, έτσι και εμείς πάμε βήμα – βήμα με τα δικά μας τα προβλήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και όσο περνάει ο καιρός γίνονται και μεγαλύτερα»

Γιώργος Σωτηρόπουλος:

«Περιμένουμε στις 18 του μήνα που θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τον δικό μας χώρο. Το σίγουρο είναι ότι το ποσοστό των μαγαζιών που θα ανοίξουν δεν θα είναι μεγάλο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια να μας «χαϊδεύει τα αφτιά» και να επιβαρυνόμαστε με τόσα στο χώρο μας. Από το χώρο της εστίασης, μέσα από εισφορές κλπ, το κράτος λαμβάνει και είμαστε αποφασισμένοι ότι αν τα μέτρα δεν μας ικανοποιήσουν, 1η Ιουνίου δεν θα ανοίξει κανένας»

Νίκος Παναγιωτόπουλος:

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας είναι τεράστιο. Η εστίαση μαζί με τον τουρισμό είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας της Ελλάδας. Και παράλληλα χρηματοδοτεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους, αυτή τη στιγμή καρδιοχτυπούν. Η εστίαση είναι συμμετοχική. Αφεντικά και υπάλληλοι είμαστε ένα. Το κράτος λοιπόν πρέπει να μεριμνήσει για όλους μας»

 

Νίκος Σιαψάλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας:

«Η εστίαση χρειάζεται μια μεγάλη στήριξη για να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει. Η εστίαση αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλους τους κλάδους. Τα περισσότερα μαγαζιά μπορεί και να μην ανοίξουν ποτέ.

Ήδη, είμαστε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Πελοποννήσου, έχουμε ετοιμάσει επιστολές που θα σταλούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας και προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία για λήψη μέτρων ελάφρυνσης των επαγγελματιών της εστίασης.

Θα πρέπει λοιπόν να κάτσουμε σε ένα «τραπέζι» με την δημοτική αρχή και τους βουλευτές μας και από κοινού να κάνουμε ότι είναι δυνατό για την στήριξη των μαγαζιών εστίασης. Έχω λάβει μια πρωτοβουλία με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο για σύγκλιση μιας σύσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα αποκλειστικά για τα καταστήματα εστίασης για να βρούμε λύσεις. Ελπίζουμε και καλούμε την κυβέρνηση στα σκύψει στα προβλήματα των επαγγελματιών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους, αλλά να ζήσουν και αυτοί που εργάζονται σε αυτά τα μαγαζιά»

Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική κίνηση από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό, οι οποίοι ζητούν λύσεις για την επιβίωση του κλάδου. Όπως ανέφεραν και σε ανακοίνωση τους «Η εστίαση δεν επαιτεί, απαιτεί».

Όλη η επικαιρότητα