“Εμβληματικό έργο η Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων” που εγκαινιάσθηκε χθες

Εμβληματικό έργο, στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας χθες, στον Υποσταθμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα.

Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα το 2030, σημειώνοντας πως το έργο συμβάλλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα κτίρια κ.λ.π. είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει ο μεγάλος μετασχηματισμός τα επόμενα 10- 15 χρόνια. Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισήμανε ότι θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η θέσπιση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ.

Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας μείγματος βασίζεται στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και αποτελεί υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές, υπογράμμισε ο Υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοπόρο εργαλείο αποτελεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων με τους καταναλωτές να έχουν κεντρικό, ενεργό ρόλο.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων του έργου, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Σύρου όπου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, τόνισε ότι η Α΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται υπό τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, με το Δημόσιο ως βασικό μέτοχο και την State Grid of China ως στρατηγικό επενδυτή μειοψηφίας. Σημείωσε ότι η τρέχουσα Διοίκηση που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους που υπερέβαλαν εαυτούς, ολοκλήρωσε το έργο  σε επτά μήνες, ξεπερνώντας προβλήματα διοικητικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα. «Είναι ένα παράδειγμα πως γίνεται κι αλλιώς, πως δηλαδή μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να επιταχύνει τα έργα, να λειτουργήσει αποδοτικά και να συμβάλει έτσι  στην ανάπτυξη της οικονομίας», κατέληξε.

Α. Τσίπρας: “Με την ολοκλήρωση του σχεδίου επιτυγχάνουμε πολλούς στόχους”

“Το έργο αυτό εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών μας με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά είναι σημαντικό συνολικότερα, διότι μέσα από την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου, στην πραγματικότητα επιτυγχάνουμε πολλούς στόχους ταυτόχρονα”, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης  Τσίπρας και συνέχισε:

“Επιτυγχάνουμε την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξοικονόμηση κόστους μάλλον για την παραγωγή ενέργειας, επιτυγχάνουμε ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική και βεβαίως, όλα αυτά μαζί σημαίνουν πάρα πολλά τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατομμύρια ευρώ και πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η δεύτερη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με την Τήνο και της Άνδρου με την Εύβοια. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας στο 50% από ΑΠΕ, πράγμα το οποίο, βεβαίως, θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τη συμβολή των νησιών μας, που έχουν μια πολύ υψηλή ενεργειακή δυναμική, εξαιτίας του κλίματος και ιδίως των ισχυρών ανέμων, που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των Κυκλάδων”.