Ηλεία

Εμβολιασμούς σε κουκουναριές από τη Διεύθυνση Δασών Νομού Ηλείας | Ένα πρότυπο δάσος στο Ξηροχώρι Ζαχάρως

Ακούστε το άρθρο

Εμβολιασμούς σε κουκουναριές (Pinus pinea) ξεκίνησε την Παρασκευή 29/3 η Διεύθυνση Δασών Νομού Ηλείας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας και ειδικότερα τον Δασάρχη Γιακουμή Βασίλειο, το δασικό προσωπικό και τους δασεργάτες του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας του Δασονομείου Ζαχάρως. Σκοπός είναι η δημιουργία μιας δοκιμαστικής επιφάνειας περίπου 4 στρεμμάτων στο Ξηροχώρι Ζαχάρως όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη παραγωγή κουκουναριού.

Ο κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους του είδους, έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση. Η χώρα μας δεν καλύπτει τις ανάγκες της από την εγχώρια παραγωγή με αποτέλεσμα να εισάγει κουκουνάρι από χώρες του εξωτερικού, όπως την Ισπανία, την Κίνα και τη Τουρκία, έναντι 40 – 70 ευρώ το κιλό.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής Δασών Ν. Ηλείας, κ. Παναγιώτης Κορισιάνος, που πρωτοστατεί στην όλη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών δασών για την παραγωγή κουκουναριού, «τα εμβόλια, ύστερα από πολύμηνη αναζήτηση των κατάλληλων ατόμων κουκουναριάς, λήφθηκαν από παραγωγικά δένδρα μεγάλης ηλικίας με στόχο την γρήγορη είσοδο στη παραγωγή, δηλαδή τον τρίτο έως τέταρτο χρόνο».

«Φτιάχνουμε τεχνητό δάσος κουκουναριάς χαμηλού ύψους, 3-4 μέτρων, με στρατηγικό σχεδιασμό αφ’ ενός την παραγωγή κουκουναριού, που αποτελεί ένα νέο δασικό προϊόν, και αφετέρου έχουμε το πολυλειτουργικό ρόλο του δάσους. Με τον τόπο αυτό, αξιοποιούμε εγκαταλειμμένες αγροτικές εκτάσεις και υποβαθμισμένες δασικές περιοχές του δημοσίου, ενισχύοντας τους νέους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης είναι το ζητούμενο, μπορεί στο άμεσο χρονικό διάστημα να είμαι συνταξιούχος, όμως από άλλο μετερίζι θα προσφέρω τις γνώσεις μου είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε σαν ενεργός πολίτης», υπογραμμίζει ο κ. Κορισιάνος.

Το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού θα διαπιστωθεί μετά από ένα μήνα όταν θα ξεσκεπαστούν τα εμβόλια. Μετά από δυο χρόνια θα πραγματοποιηθούν 2-3 ψεκασμοί με γιβερελλίνη για αύξηση της ανθοφορίας – καρποφορίας και μετά από ένα χρόνο θα ακολουθήσει ψεκασμός με φυτορυθμιστική ουσία ανάπτυξης mepiquat-chloride για περιορισμό του ύψους των εμβολιασμένων δένδρων ώστε η συγκομιδή των κουκουναριών να γίνεται εύκολα από το έδαφος, με μακριά κοντάρια με ψαλίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εφαρμόζονται όλες οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως ποτίσματα, κ.α.

Πηγή Κειμένου:  dasarxeio.com
Πηγή Εικόνων: Ομάδα Δασεργατών Δασονομείου Ζαχάρως
#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Όλη η επικαιρότητα