Categories: Ηλεία

Εμβολιαστικό Κέντρο Πύργου: «Έχουμε πέσει στα 50-60 εμβόλια τη μέρα»

Share

Για μία ακόμη φορά o κος Παντελής Πασχαλίνος, ιατρός και υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου Πύργου, δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι οι εμβολιασμοί είναι πολύ λιγότεροι τους τελευταίους μήνες – σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο & Μάιο – και δεν ξεπερνούν τους 50 με 60 την ημέρα.

«Η κίνηση στους εμβολιασμούς παρουσιάζει μεγάλη μείωση. Από 280 με 300 εμβόλια που κάναμε μέχρι το Μάιο, τώρα έχουμε πέσει στα 50 με 60. Οι νέοι δυστυχώς εμβολιάζονται σε μικρά ποσοστά, ενώ ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών, όμως η ροή δεν είναι η αναμενόμενη. Πρέπει να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν το ιό. Μπορεί μάλιστα κάποια να αρρωστήσουν πιο σοβαρά και μπορεί αυτά τα παιδιά τα οποία θα αρρωστήσουν, να έχουν παρενέργειες μετά στη ζωή τους».

Πολύ λίγοι και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον ο κος Πασχαλίνος ανέφερε ότι δεν υπάρχει έως τώρα μεγάλο ενδιαφέρον: «Όσον αφορά την κινητή μονάδα είναι μικρός ο αριθμός αυτών που θέλουν να εμβολιαστούν, αφού πέντε με έξι άτομα εμβολιάζονται την εβδομάδα. Πρέπει τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που δεν μπορούν να πάνε στις μονάδες, να ειδοποιήσουν τον ιατρό τους να τους βάλει στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ οίκον. Αλλά δυστυχώς και εδώ δεν βλέπουμε να υπάρχει κίνηση. Πολλές φορές αντιδρούν και οι ίδιοι οι συγγενείς, αλλά αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον ξεκίνησε μέσα στον Αύγουστο και έχουνε γίνει το πολύ 10 εμβόλια. Θα κάνουμε άλλα πέντε αύριο (σ.σ. σήμερα), όμως δεν υπάρχουν άλλα στο πρόγραμμα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, έρχεται χειμώνας, θα αρχίσουν τα σχολεία και υπάρχει η μετάλλαξη Δ πού είναι πολύ μεταδοτική. Για αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι».

Για την τρίτη δόση

Τέλος για την τρίτη δόση του εμβολίου ο κος Πασχαλίνος τόνισε: «Όσον αφορά την τρίτη δόση, πρέπει να γίνει, γιατί το εμβόλιο έχει ορισμένη χρονική διάρκεια. Άλλοι λένε 8-10 μήνες. Δεν έχει διάρκεια πάνω από ένα χρόνο, όπως μας έχουν ενημερώσει οι εταιρείες. Για την τρίτη δόση θα επιλεγούν πρώτα οι ομάδες ανθρώπων που την έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως οι ευπαθείς, δηλαδή οι  ηλικιωμένοι, αφού από αυτούς θα ξεκινήσει η τρίτη δόση. Επίσης η τρίτη δόση επειδή είναι βελτιωμένη, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τις μεταλλάξεις και ιδίως για τη Δέλτα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Για τις επόμενες μετάλλαξης δεν ξέρουμε».