WEB tv Ηλεία

Εμβόλιο ή πρόστιμο; Οι συνταξιούχοι του Πύργου συμφωνούν & διαφωνούν (vid)

Θέμα συζήτησης σε όλη την Ηλεία, το νέο μέτρο της κυβέρνησης.
Ακούστε το άρθρο

Θέμα συζήτησης σε πολλά μέρη της πόλης του Πύργου ήταν χθες το νέο μέτρο της κυβέρνησης που αφορούσε το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, όπου σε πολλές περιπτώσεις πολίτες σχημάτιζαν πηγαδάκια και συζητούσαν ο καθένας με τα επιχειρήματα του για το αν είναι θετικό το μέτρο κι αν είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Σε μία αν μη τι άλλο δύσκολη εποχή όπου οι πολίτες παλεύουν καθημερινά να τα φέρουν εις πέρας, η κυβέρνηση όρισε πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα στους ανεμβολίαστους, εξωθώντας τους ουσιαστικά σε άμεσο προγραμματισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό τους προκειμένου να μην υποστούν ακόμα μία σημαντική επιβάρυνση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασθέντων και να προσεγγίσει το 100% στις ηλικίες από 60 και άνω, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θωράκιση απέναντι σε ενδεχόμενη ασθένειά τους από κορωνοϊό.

Θετικά βλέπουν το μέτρο οι Πυργιώτες

Αρκετές συζητήσεις για το θέμα υπήρξαν χθες σε χώρους συγκέντρωσης πολιτών, όπως καφενεία και τράπεζες, όπου κατά κύριο λόγο οι περισσότεροι θεώρησαν πως το μέτρο είναι το κατάλληλο προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εκτιμούν πως αποτελεί μέτρο εξαναγκασμού, ενώ υπήρξαν και εμβολιασμένοι που υπερασπίστηκαν τους ανεμβολίαστους και το δικαίωμά τους να μην προχωρούν σε εμβολιασμό.

Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην «Π» για το νέο μέτρο:

Πέτρος Αναστασόπουλος: «Προσωπικώς το κρίνω θετικά το μέτρο και θεωρώ πως ίσως έπρεπε να γίνει νωρίτερα».

Σταμάτης Μπάκας: «Ευθύνονται όλα τα πολιτικά κόμματα για αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Πολέμησαν οι πρόγονοί μας για να ζήσουμε ελεύθεροι και αυτοί μας έχουν υποδουλώσει. Ζούμε αιχμάλωτοι μέσα στην πατρίδα μας. Πρέπει να ντρέπονται για αυτά που έχουν κάνει στον ελληνικό λαό, όλοι οι πολιτικοί μηδενός εξαιρουμένου. Θεωρώ το μέτρο παράλογο. Μόλις έκανα Rapid Test και είμαι υγιής. Να χαρίσουμε τα σπίτια μας και ότι άλλο έχουμε τότε! Αυτό που κάνουν είναι εμφύλιος πόλεμος».

Θεόδωρος Έλατος: «Είναι το καλύτερο μέτρο που έκανε. Θα έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα για να υπάρξει γενικός εμβολιασμός. Η αρρώστια μεγαλώνει. Εμένα που με βλέπεις είμαι 91 ετών. Τα μέτρα είναι καλά».

Χρήστος Ζαρκαδάκης: «Καλά έκανε και έβαλε πρόστιμο, γιατί δεν πάνε να εμβολιαστούν. Δεν είμαι με την παράταξη του Μητσοτάκη. Είμαι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτιμώ ότι έκανε καλά. Δε φταίει σε τίποτα. Κάνει ότι μπορεί για να τους προστατέψει. Να αγιάσει η μάνα του».

Διονύσιος Στροφύλλας: «Θεωρώ το μέτρο σωστό και πώς θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, διότι δεν γίνεται τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα από ασθενείς με κορωνοϊό και να μένουν πίσω όλες οι άλλες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, γιατί κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν να μην εμβολιαστούν και να μην ακούν την επιστήμη. Ίσως θα έπρεπε να βάλει και περισσότερα χρήματα. Εμείς την επιστήμη θα ακολουθήσουμε και όχι αυτά που λένε άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Έχω κάνει τα δύο εμβόλια και ετοιμάζομαι για το τρίτο και τη μάσκα μου δεν τη βγάζω καθόλου. Είναι ο μόνος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Πρέπει να τελειώσουμε με το θέμα του κορωνοϊού. Όλα τα κράτη έχουν βάλει υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο και μεγαλύτερα ποσά, τη στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ανώτερα στις ηλικίες από 60 και πάνω».

Χαρίλαος Καρκούλιας: «Θέλω να μου απαντήσει κάποιος πως από τη στιγμή που ο εμβολιασμένος και κολλάει και μεταδίδει, ο ανεμβολίαστος καλείται να κάνει τεστ μέχρι και 3 φορές τη βδομάδα, τι γίνεται όταν ο εμβολιασμένος κολλάει και μεταδίδει; Γιατί να μη φέρνει και αυτός τεστ; Εμβολιασμένος είμαι, αλλά θέλω να εξηγήσει η Πολιτεία πως και γιατί βάζει το πρόστιμο και γιατί; Είμαι κατά του προστίμου. Θες πρόστιμο; Πάω στο καφενείο και κάθομαι; Φέρε Rapid Test. Όλοι θα πρέπει να έχουν τεστ και να είναι καθαροί, γιατί μπορεί πολύ εύκολα ένας εμβολιασμένος να κάνει το κακό».

Γιάννης Ανδρικόπουλος: «Και πολύ λίγα λεφτά έχει βάλει. Το πρόστιμο θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, για να πάει ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο. Δεν καταλαβαίνει ο Έλληνας από λόγια. Ακούει διάφορα και για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτοί που δεν κάνουν το εμβόλιο, όσοι νοσηλεύονται θα έπρεπε να πληρώνουν από μόνοι τους τα νοσήλια. Δε θες να κάνεις το εμβόλιο. Δικαίωμά σου, αλλά θα διασωληνωθείς με δικά σου έξοδα και να μη σε πληρώνει το ελληνικό κράτος».

Ξενοφών Γαβρίλης: «Τα εμβόλια δεν είναι τελειοποιημένα ακόμα, οπότε λογικό είναι να μην το κάνουν μερικοί. Εγώ βέβαια έχω κάνει τα δυο και θα κάνω το τρίτο την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά το πρόστιμο, διίστανται οι απόψεις. Θα μπορούσαν να βρουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης. Θα πρέπει ακόμα να βρουν λύση για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Κατά τη γνώμη μου θεωρώ πως προστατεύει στο 50-60%. Όσον αφορά το πρόστιμο, εκτιμώ πως θα πρέπει να τους δώσει ένα εύλογο διάστημα για να πάνε να εμβολιαστούν».

Οι απόψεις των Αχαιών για το νέο μέτρο

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και οι πολίτες της Πάτρας, μιλώντας στην κάμερα του BEST, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι θετικοί για το μέτρο και άλλοι πάλι να καλούνται να ακολουθήσουν τη γραμμή που τους δείχνει η κυβέρνηση και η επιστήμη.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι ανεμβολίαστοι που άφησαν αιχμές για την πολιτική της Κυβέρνησης.

«Βεβαίως είναι σωστά τα μέτρα, γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι κινούμενες βόμβες».

«Συμφωνώ απολύτως, διότι ο ιός είναι επικίνδυνος. Όποιος τον έχει και τον μεταδίδει, είναι εγκληματίας».

«Γιατί να συμφωνήσω; Με τόσα παράλογα που γίνονται, αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε καλά θα ήταν. Παρότι είμαι ανεμβολίαστος, θεωρώ πως είναι σωστό το μέτρο. Έχω ήδη κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο. Δεν με ανάγκασε το μετρό. Σκέφτηκα ότι στην ουσία όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους. Εμείς είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας»;

«Έχουμε πάθει μία σύγχυση όλοι. Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Εμβολιάζεται όλος ο πλανήτης, ωστόσο υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων. Αυτοί που σου λένε ότι δεν θέλουν και οι άλλοι που φοβόνται για πολλούς λόγους. Γιατί το να βλέπουμε κάθε μέρα μία σύριγγα και ένα μπράτσο δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο προτρέπω να κάνουν αυτό το σωτήριο δώρο όσο ακόμα είναι δωρεάν, γιατί και αυτό κάποια στιγμή μπορεί να χρεώνεται. Και κάτι ακόμα, όταν βλέπουμε πλέον με ονοματεπώνυμο κρούσματα και θανάτους, οφείλουμε πλέον να βιαστούμε. Τώρα υπάρχει μία σκυταλοδρομία της πανδημίας, με τον έναν ιό να διαδέχεται τον άλλον και δεν γνωρίζουμε. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να ξέρει κάτι τέτοιο και να έχει προσωπική ευθύνη. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Με το μέτρο αυτό θεωρώ ότι θα τρέξουν όλοι, γιατί κακά τα ψέματα δώσανε μεγάλα περιθώρια νομίζοντας πως όλο αυτό θα περάσει. Από ότι φαίνεται όμως δεν έχει ημερομηνία λήξεως».

«Συμφωνώ απόλυτα με το πρόστιμο, μόνο που πιστεύω ότι είναι μικρό. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Καλά έκαναν και συγχαρητήρια».

«Το εμβόλιο δεν το κάνω που να χτυπιούνται. Προτιμώ να ενισχύσω το ΕΣΥ, μιας και ο πρωθυπουργός μας δεν μπορεί. Αλλά δεν ξέρω εάν θα καταλήξουν στο ΕΣΥ τα λεφτά. Μπορεί αυτά να καταλήξουν στα κανάλια, ως συνήθως. Είναι ένα εισπρακτικό και εκβιαστικό μέτρο».

«Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ ή όχι. Έχουμε μία υπεύθυνη κυβέρνηση και κοινοβούλιο υπεύθυνο, που νομοθετούν ορισμένα πράγματα τα οποία θεωρούνται θετικά ή μπορεί να είναι και αρνητικά και όταν είναι η απόφαση θετική ως προς το νόμο και τα πράγματα, οι πολίτες σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο έχουν υποχρέωση να πειθαρχούν. Μετέπειτα το τι θα γίνει με το εμβόλιο, οι επιστήμονες οι οποίοι είναι ειδικοί και έχουν ερευνήσει τα πράγματα, νομίζω είναι οι κατάλληλοι να μας διαφωτίσουν. Κατά πόσο το πράττουν όμως, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη συνείδησή τους».

«Για μένα θα ήθελα να ήταν και 100.000 το πρόστιμο. Θεωρώ πως είναι στη σωστή κατεύθυνση».

«Ότι και να πούμε, αυτοί είναι που αποφασίζουν και διατάζουν. Για μένα, είτε με πρόστιμο είτε χωρίς, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι».

Όλη η επικαιρότητα