Ηλεία

Ένα από τα νέα “αβύθιστα” φουσκωτά στο Κατάκολο

Ακούστε το άρθρο

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών διέθεσε 10 φουσκωτά σκάφη RAFNAR Tactical 1100 ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής στο λιμενικό σώμα για τη φύλαξη του Αιγαίου εκ των οποίων όμως το ένα επιλέχθηκε να διατεθεί στο Λιμεναρχείο Κατακόλου με στόχο τον ταχύτερο και καλύτερο επιχειρησιακά έλεγχο του Ιονίου πελάγους. Πρόκειται για 10 υπερσύγχρονα φουσκωτά που διατίθενται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσω της ενίσχυσης της φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων.

Τα νέα σκάφη έχουν μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων, δύο κινητήρες των 450 ίππων με αυτονομία από 280 έως και 430 ναυτικά μίλια αν προστεθεί ακόμα μία δεξαμενή. Έχουν θερμική κάμερα και καταγραφικές κάμερες ημέρας και νύχτας, διαθέτουν ραντάρ, και πυροβόλο όπλο 12.7 χιλιοστών στην πλώρη.

Η καμπίνα μπορεί να γίνει και ασθενοφόρο. Μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη παράλληλα με το κυβερνητικό σχέδιο να ενισχυθούν και με συνοριοφύλακες τα νησιά υποδοχής των προσφυγικών ροών. Δημιουργούνται κλιμάκια σε Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Κω και υπο-κλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα μικρότερα νησιά στα οποία παρατηρείται αύξηση εισροών.

Όλη η επικαιρότητα