Εκκλησία Ελλάδα

Ένα διαφορετικό προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου σε χωριό της Κόνιτσας

Ακούστε το άρθρο

Η Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, στο χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο.

Εκκλησάκι μέσα σε δέντρο, προς τιμήν του  Αγίου Παϊσίου όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Το δέντρο εσωτερικά είχε υποστεί αρκετές φορές στο παρελθόν καταστροφές και πυρκαγιές, (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν, ή για μπάρμπεκιου) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει!! Τα σημάδια της καταστροφής είναι ορατά ακόμα και τώρα, αν κοιτάξει κάποιος το άνοιγμα ανάμεσα στη μικρή καμπάνα θα δει το καμένο εσωτερικό, τα κάρβουνα, τις στάχτες.

Πριν λίγα χρόνια χάρη στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα το αδύναμο και ευλογημένο δέντρο σώθηκε, θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε- Δεντροκκλησιά – προσκυνηματικό τόπο προς τιμή του Αγίου Παϊσίου.

Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα ενώ στο εσωτερικό που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει μια εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού, μια της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

Το δέντρο έχει πρασινίσει πάλι και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή.

Η δεντροκκλησιά κατέχει την τρίτη θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό TripAdvisor.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο- και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ακριβώς δίπλα είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ενώ στα ογδόντα μέτρα (έχει σήμανση και μονοπάτι) υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε από την περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

Όλη η επικαιρότητα