Αχαϊα

Ένα έργο τέχνης στο κέντρο της Πάτρας που ο χρόνος και οι πολίτες δεν το σεβάστηκαν

Ακούστε το άρθρο

Το Διατηρητέο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος στην Αγίου Ανδρέου

Είναι ένα από τα κτίρια στο της Πάτρας που ενώ έχουν κερδίσει υπό μια εννοια τη μάχη με το χρόνο, φαίνεται όμως οτι δεν κατάφερε να κερδίσει την θέση που πραγματικά του αξίζει στο κέντρο της πόλης.

Οι πόρτες στο διατηρητέο ακίνητο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αγίου Ανδρέου σφραγίστηκαν πριν από λίγες δεκαετίες. Για πολλά χρόνια στέγαζαν τις υπηρεσιες της κεντρικής τράπεζας που ιδρύθηκε από τον Αχαιό Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαϊμη 1927. Ήταν το πρώτο υποκατάστημα που άνοιξε στην Ελλάδα το 1929, ένα χρόνο περίπου μετά την έναρξη των εργασιών του κεντρικού καταστήματος στην Αθήνα.

Τον Απρίλιο του 1986 το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε αρχιτεκτονικό στολίδι και έργο τέχνης το κήρυξε διατηρητέο.

Το κτίριο κατασκευάστηκε την τελευταία 10ετία του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο,  με τετράρριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία της τράπεζας ενώ οι όροφοι ήταν διαμορφωμένοι σε κατοικίες για το υπαλληλικό προσωπικό .

Οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από λιτότητα και συμμετρία στη διάταξη των ανοιγμάτων.

Πολύ αξιόλγοα είναι τα επι μέρους μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου όπως για παράδειγμα τα πλαίσια των ανοιγμάτων, τα οποία στο ισόγειο είναι μαρμάρινα και τοξοτά, οι χαράξεις στα επιχρίσματα που μιμούνται λιθοδομή, οι μεγάλοι μαρμάρινοι εξώστες με τα περίτεχνα φουρούσια και τις καλοδουλεμένες σιδεριές, οι σιδεριές των ανοιγμάτων του ισογείου που φέρουν το σήμα ης Τράπεζας, οι οροφογραφίες της σκάλας στο εσωτερικό του κτιρίου και άλλα.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι το κτίριο δεν ανήκει πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά σε γνωστή πατρινή επιχειρηματική οικογένεια.

thebest.gr

Όλη η επικαιρότητα