Ηλεία Πολιτισμός

Ένα κλαδί ελιάς από την Ήλιδα στην Ολυμπία – Αυτό…φοβήθηκε το ΚΑΣ;

Ένα κλαδί ελιάς, που το κράτησαν στα χέρια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής από την Ήλιδα μέχρι την Ολυμπία, συμμετέχοντας στον 3ο Μαραθώνιο της Ολυμπίας, άφησαν το μεσημέρι της Κυριακής στο βατήρα του Αρχαίου Σταδίου, μέλη της ομάδας «Olympia Runners – Δρομείς της Ολυμπίας». Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν, και στο σημείο συγκεντρώθηκαν τρία περιπολικά – όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν – άγνωστο, για ποιο λόγο.

Τα μέλη της ομάδας «Olympia Runners» είναι κατά βάση δρομείς που έλκουν την καταγωγή τους από την Ηλεία, που γνωρίστηκαν στους «δρόμους» και αποφάσισαν να γίνουν μια ομάδα και να «μιλούν» για τον τόπο τους, μέσα από τα μπλουζάκια που φορούσαν σε κάθε αγώνα που συμμετέχουν, τρέχοντας απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Αυτή η ομάδα, απέκτησε και αρκετούς φίλους, ανθρώπους που «υποκλίνονται» μπροστά στα ιδανικά της Ολυμπίας και τα οποία υπηρετούν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Ο τερματισμός στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, ήταν για όλους αυτούς ένας ακόμα λόγος, να συμμετάσχουν στον 3ο Μαραθάνιο της Ολυμπίας.

Στο Αρχαίο Στάδιο, ως επισκέπτες

Η αρνητική απάντηση του  ΚΑΣ, στο αίτημα των διοργανωτών να τερματίσουν οι δρομείς στο Αρχαίο Στάδιο, εισερχόμενοι από την ΒΔ είσοδο, δεν τους πτόησε. Έτσι,  αποφάσισαν να περάσουν την επίσημη αψίδα τερματισμού της διοργάνωσης, και να συνεχίσουν, περπατώντας, να πληρώσουν το εισιτήριο τους και ως επισκέπτες να φτάσουν στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί ήθελαν να τερματίσουν μετά από 42 χιλιόμετρα (σ.σ και 21 για τους συμμετέχοντες στον Ημιμαραθώνιο), σεβόμενοι τον ιερό χώρος της Ολυμπίας. Κι αυτό έκαναν, αφού πρώτα χρειάστηκε να πείσουν το φυλακτικό προσωπικό ότι…δεν είναι τρομοκράτες.

Η εμφάνιση μιας μητέρας με τα δυο της παιδιά, που είχαν ολοκληρώσει την πρωινή διαδρομή των 2 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη και θέλησαν να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο (με τα παιδιά να έχουν κρεμασμένο στο στήθος το μετάλλιο της συμμετοχής)…σήμανε «συναγερμό» και αμέσως στο σημείο έφτασαν τρία περιπολικά. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Λίγη ώρα αργότερα, τρεις ακόμα δρομείς, χρειάστηκε να «κρύψουν» τον αριθμό συμμετοχής που είχαν στα μπλουζάκια τους για να τους επιτραπεί η είσοδος, γιατί διαφορετικά θα «πρόσβαλαν» τον χώρο – όπως κατήγγειλαν ότι τους είπαν ότι φύλακες στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου – εξαντλώντας την αυστηρότητά τους, με τους ίδιους να αναρωτιούνται, αν οι τουρίστες που εισέρχονται στον χώρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών «ελαφρώς ενδεδυμένοι», με σορτάκια παραλίας και μπλουζάκια με διάφορα διακριτικά (σημαίες χωρών, σήματα αθλητικών ομάδων κ.α), τυγχάνουν του ίδιου ελέγχου. Οι τρεις «Δρομείς της Ολυμπίας», έκρυψαν τους αριθμούς συμμετοχής τους και μπήκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο, αφήνοντας στην πρώτο βατήρα ένα κλαδί ελιάς.

Οι «ανεπιθύμητοι» θα ξαναέρθουν

Έτσι, ολοκλήρωσαν την «αποστολή» τους, έστειλαν το μήνυμά τους στο ΚΑΣ και εξέφρασαν – μέσω της εφημ. «Πατρίς» – την ευχή, στον 4ο Μαραθώνιο, να τερματίσουν στο Αρχαίο Στάδιο, γιατί, έστω κι αν ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής στην τελευταία συνάντηση των Εθελοντών, δήλωσε ότι αυτοί που θέλουν να παραβλέψουν τις οδηγίες της διοργάνωσης, «είναι ανεπιθύμητοι στον Μαραθώνιο», αυτοί, του χρόνου, θα είναι και πάλι εδώ, να τρέξουν στον τόπο τους και να τερματίσουν στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όλη η επικαιρότητα