Ηλεία

Ένα βήμα πιο κοντά το υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή και λειτουργία του Υδατοδρομίου Κυλλήνης, βρίσκεται ο δήμος καθώς προχθές παρέλαβε την ΑΕΠΟ που αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ακούστε το άρθρο

Με τους καλύτερους οιωνούς, μπήκε ο μήνας Ιούλιος για τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αφού πλέον βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός ακόμα μεγάλου έργου, του Υδατοδρομίου στην Κυλλήνη, καθώς προχθές έλαβε την απόφαση που αφορά στην έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πλέον προχωρά στην άδεια ίδρυσης και στην κατασκευή και λειτουργία του.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ανέμενε εδώ και μεγάλο διάστημα η δημοτική αρχή, με τον κ. Λέντζα, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της όλης διαδικασίας, αφού, όπως επεσήμανε, πλέον ο δήμος προχωρά σε άλλο επίπεδο και εξελίσσεται σε έναν δήμο με σημαντικές προοπτικές τουριστικής αναβάθμισης.

Σύμφωνα με την απόφαση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, στον λιμένα Κυλλήνης αναμένεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο με μικρό πτητικό έργο (έως είκοσι ζεύγη πτήσεων σε βάθος πενταετίας) και περιλαμβάνει χερσαίες, κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων διοίκησης υδατοδρομίου, εξυπηρέτησης επιβατών και των αποσκευών τους, πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων, καθώς και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσθαλάσσωση, αποθαλάσσωση και υδατοδρόμησή τους. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις αναπτύσσονται εντός του υφιστάμενου κτιρίου του λιμένα και οι πλωτές παράλληλα με τον εσωτερικό μώλο που οριοθετεί το αλιευτικό καταφύγιο. Οι διάδρομοι προσ-αποθαλάσσωσης χωροθετούνται εξωτερικά του λιμένα σε θέση ανατολική-βορειοανατολική.

Το πτητικό έργο θα περιλαμβάνει έως πέντε ζεύγη πτήσεων (αφίξεις-αναχωρήσεις) ημερησίως στην έναρξη λειτουργίας του, που θα φτάσουν έως είκοσι ζεύγη σε βάθος πενταετίας (εκτιμώμενο μέγιστο πτητικής δραστηριότητας).

Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτές εγκρίθηκαν καθώς, όπως αναφέρει η απόφαση, «πρόκειται για υδατοδρόμιο μικρού πτητικού έργου, ενώ δεν προβλέπεται εντός της περιοχής του έργου ανεφοδιασμός με καύσιμα των υδροπλάνων ή τεχνική υποστήριξη (συντήρηση, επισκευή κ.λπ.). Ως εκ τούτου η επίδραση της λειτουργίας υδατοδρομίου στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας του συνολικού λιμενικού έργου αναμένεται να είναι περιορισμένη ως προς όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η ποιότητα του ακουστικού και του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, η παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, οι φυσικοχημικές και βιολογικές παράμετροι του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η λειτουργικότητα του λιμένα. Επομένως δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας του συνολικού λιμενικού έργου». Οι περιβαλλοντικοί όροι της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), ισχύουν έως 17.10.2032, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε.

«Ένα βήμα μπροστά»

Απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, δήλωσε στην εφ. Πατρίς, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο οποίος προχθές προχώρησε και στον δημόσιο απολογισμό των δράσεων της δημοτικής αρχής από την έναρξη της θητείας της. Ο κ. Λέντζας, ανέφερε ότι ο δήμος πλέον βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την υλοποίηση του τόσο σημαντικού έργου, της κατασκευής του υδατοδρομίου στην Κυλλήνη, που εκτός από την τουριστική του αναβάθμιση, ως προς την υλοποίηση πτήσεων από θαλάσσης, τον κατατάσσει ένα βήμα μπροστά καθώς στο άμεσο μέλλον θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό θαλάσσιο προϊόν (Λιμάνι Κυλλήνης και Υδατοδρόμιο).

«Είμαστε ένα βήμα απόσταση για να δούμε τα υδροπλάνα να έρχονται στην Κυλλήνη, καθώς εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στόχος μας είναι η Κυλλήνη με το υδατοδρόμιο να γίνει διακομεταμιστικό κέντρο που θα συνδέει το Ιόνιο με το Αιγαίο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση του δήμου μας και το υδατοδρόμιο είναι ένα έργο που δίνει μια μεγαλύτερη τουριστική ώθηση στην περιοχή. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, τους αντιδημάρχους του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης καθώς και τον βουλευτή Α. Νικολακόπουλο, ο οποίος ήταν πάντα κοντά σε όλη αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Λέντζας.

Όλη η επικαιρότητα