Βιβλίο

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Επαρχιακό Τύπο από τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο

25a-2-thumb-large.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κριτικά, δοκιμιακά και άλλα, ποικίλα κείμενα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά από το 2000 μέχρι το 2013, περιλαμβάνει το βιβλίο «Υποκείμενα» του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Το νέο του βιβλίου, «κλείνει» ουσιαστικά τον κύκλο που άνοιξε με τα «Παρακείμενα» το 1983 και τα «Αποκείμενα» το 2000, περιελάμβαναν ανάλογα κείμενα για τις περιόδους 1962-1983 και 1984-2000. Η συγκομιδή και των τριών βιβλίων, περιλαμβάνει 51 έργα.

   Στις σελίδες του βιβλίου του Ηλείου δημιουργού, θα βρει κανείς ενδιαφέροντα κείμενα  των Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, Χριστόφορου Μηλιώνη, Διαμαντή Αξιώτη, Νίκου Παπανάστου και Γιώργου Γκόζη, Πρόδρομου Μάρκογλου, Ηλία Καχτίτση κ.ά, ενώ ιδιαίτερα εκτενές είναι το αφιέρωμα που περιλαμβάνει για τη ζωή, το έργο, την κριτική και το προσωπικό επιμύθιο του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Θα «συναντήσει» κανείς στις σελίδες του, επίσης, τους ποιητές Τάκη Σινόπουλο και Γιώργη Παυλόπουλο.

   Ιδιαίτερη αναφορά, κάνει στον Επαρχιακό Τύπο, με δύο αφιερώματα στο περιοδικό «Οδυσσέας» του Πύργου (1943-1944) καθώς και στην δευτέρα αρχαιοτέρα, την καθημερινή εφημερίδα «Πατρίς» που «γεννήθηκε»το 1902 και συνεχίζει…

Γράφει για την «Πατρίς»

   Η πρωτοβουλία της Πατρίδος να προσφέρει στους αναγνώστες της (αλλά και στην τοπική ιστορία… εννιά παλαιά φύλλα σε μια εξαιρετική φωτοαναστατική ανατύπωση, δεν είναι απλώς πολύτιμη: ως καλειδοσκόπιο παρέχονται συναρπαστικές εικόνες του παρελθόντος, ψηφίδες του κλίματος της όλης εκείνης εποχής, οι οποίες αναβιώνουν με ιδιαίτερη ενάργεια στον Πύργο των πατέρων μας – την ατμόσφαιρα της πόλης, τα προβλήματα της, τις προσδοκίες των κατοίκων, τις μικρές λεπτομέρειες του καθημερινού βίου, αλλά και τον καθημερινό βίο των δεκάδων χιλιάδων που προηγήθηκαν ημών, και που αγωνίστηκαν να μας αφήσουν μια πόλη σύγχρονη και προηγμένη, μια πόλη – υπόδειγμα αστικής οργάνωσης.

……………..

   Στα εκατό χρόνια που διέρρευσαν από το 1902 ως σήμερα, τα φύλλα της εφημερίδας Πατρίς (όσα διεσώθησαν), αποτελούν τον μαγικόν (και μοναδικόν) καθρέφτη, μέσα από τον οποίον μπορούμε να ζήσουμε το παρελθόν της πόλης και των κατοίκων της.

   Δεν πρόκειται απλώς, για μια παράθεση γεγονότων και μια έκθεση καταστάσεων: ακόμη και το πιο ταπεινό και ακατέργαστο δημοσιογραφικό μονόστηλο, αποδεικνύει (άπαξ έτι) τη μοναδική του ικανότητα να καταγράφει και μεταδίδει (πολλές φορές και ερήμην του συντάκτη του), την πραγματική ψυχή των ανθρώπων και του χώρου.

   Το μάθημα είναι μέγιστο. Ας ευχηθούμε το ίδιο να διαπιστώσεις, μετά εκατό χρόνια από σήμερα, ο μελλοντικός ανθολόγος των επετειακών φύλλων της δεύτερης εκατονταετίας της Πατρίδος.

Στη Βιβλιοθήκη του 1ου Γυμν. Πύργου

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διακεκριμένος Ηλείος διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος, με το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του, έχει εκφράσει την επιθυμία, να εμπλουτίσει τη Βιβλιοθήκη του νέου 1ου Γυμνασίου Πύργου, με έργα δικά του και όχι μόνο.

Όλη η επικαιρότητα