Πολιτισμός

Έναρξη του Πρώτου Μεσογειακού Διαγωνισμού Διηγήματος RootedEveryday #MedStoryPrize2019

Tο Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η εκστρατεία RootedEveryday (www.rootedeveryday.org) ανακοινώνουν τον 1o Μεσογειακό Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Μεσογείου και τίτλο #MedStoryPrize 2019.

Το #MedStoryPrize 2019 αναζητά διηγήματα 3000 λέξεων από ερασιτέχνες και επαγγελματίες συγγραφείς 18 ετών και άνω, που προέρχονται ή κατοικούν στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τον Λίβανο ή το Μαρόκο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την πλούσια βιοποικιλότητα, τον πολιτισμό και την παράδοση της Μεσογείου. Το #MedStoryPrizeαναζητά ιστορίες πρωτότυπες, εμπνευσμένες από ανθρώπους που ζουν και βιοπορίζονται με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον και που αντλούν από την προφορική παράδοση των χωρών που εκπροσωπούνται στον διαγωνισμό. Αναζητά, επίσης,  ιστορίες    εξερεύνησης του φυσικού πλούτου της Μεσογείου που καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη διατήρησής του, καθώς και διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους η αίσθηση της επαφής με τη γη και τον τόπο μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη μας.

Η κριτική επιτροπήτουδιαγωνισμού απαρτίζεται από έμπειρους συγγραφείς που εκπροσωπούν τις χώρες της εκστρατείας RootedEveryday. Αυτοί είναι η Μαρία Ρουσάκη από την Ελλάδα, η IsabelMinhósMartins από την Πορτογαλία, ο BrahimElboukhari από το Μαρόκο, ο JoaquinAraújo από την Ισπανία, η RaniaMasri από τον Λίβανο και η, προεδρεύουσα της κριτικής διαδικασίας,AmyBeeson από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βραβείο για τον νικητή του #MedStoryPrize 2019 είναι ένα ταξίδι στην οικοπεριοχή της χώρας προέλευσης ή διαμονής του.  Εφόσον αυτή είναι η Ελλάδα, τότε ο προορισμός θα είναι το νησί της Λήμνου, όπου η ομάδα του MedINA υλοποιεί το πρόγραμμα TerraLemnia, το οποίο στοχεύει στη στήριξη και ενίσχυση των παραδοσιακών και ήπιων πρακτικών του πρωτογενούς τομέα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η έναρξη του διαγωνισμού είναι στις 2 Απριλίου και η διαδικασία των υποβολών θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ελεύθερηκαι τα διηγήματα μπορούν να υποβληθούν στα ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, αραβικά ή πορτογαλικά. Όροι Συμμετοχής και πληροφορίες υποβολής: https://www.rootedeveryday.org/enter-el/.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας RootedEveryday που αποσκοπείστην ενημέρωση και κινητοποίηση του κοινού σχετικά με τον πολιτισμό, τη φύση, την ιστορία και τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνύπαρξης και σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Η εκστρατεία είναι αποτέλεσμα της Μεσογειακής συνεργασίας του MedINA με τη WWF, το GlobalDiversityFoundation, το DiversEarthκαι το SocietyfortheProtectionofNatureinLebanonσε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας.Οι οικοπεριοχές της εκστρατείας όπου υλοποιούνται προγράμματα στο πεδίο είναι η Λήμνος, το Όρος Σουφ στο Λίβανο, ο Υψηλός Άτλαντας στο Μαρόκο και οι περιοχές Ντεχέσα και Μοντάδο στην Ισπανία και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία RootedEveryday, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rootedeveryday.org και τις σελίδες στο Facebook, Instagramκαι Twitter.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα TerraLemnia μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.terra-lemnia.net.

Όλη η επικαιρότητα