Κόσμος

Ένας χρόνος από το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο εκατοντάδες, κυρίως, νέοι Κουβανοί συμμετείχαν το Σάββατο στην τελετή μνήμης της κομμουνιστικής νεολαίας μπροστά από το Πανεπιστήμιο στην Αβάνα. Με επαναστατικά τραγούδια και συνθήματα όπως «είμαι ο Φιντέλ», «Το ακούς, το αισθάνεσαι ο Φιντέλ είναι εδώ», η κομματική νεολαία θέλησε να υπογραμμίσει ότι παρά το θάνατο του ιστορικού της ηγέτη, η Κούβα συνεχίζει στο δρόμο της επανάστασης του 1959.

Το «παρών» στην τελετή έδωσε ο κουβανός αντιπρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα διαδεχθεί σε μερικούς μήνες τον Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της Κούβας. Σήμερα ξεκινά στην χώρα της Καραϊβικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, η οποία θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Φεβρουάριο. Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο δεν αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος μετά από δύο θητείες στην προεδρία. Η μετάβαση ωστόσο θα γίνει σταδιακά, από τη στιγμή που ο απερχόμενος πρόεδρος της Κούβας θα παραμείνει στο τιμόνι του κομμουνιστικού κόμματος.

«Ο κόσμος να ψηφίσει άλλους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις»

Μπροστά από το εκλογικό κέντρο στην Αβάνα ο ψηφοφόρος οδοντίατρος Κάρλος Αλμπέρτο Πι δηλώνει, σύμφωνα με την DW, ότι «οι εκλογές στην Κούβα είναι διαφορετικές από εκείνες στον υπόλοιπο κόσμο, διότι εδώ δεν είναι το χρήμα που μονοπωλεί την εκλογή, δεν μονοπωλούν εκείνοι που έχουν την περισσότερη εξουσία. Τις τύχες της κοινωνίας ορίζει ο λαός».

Παρά τα συνθήματα υπέρ της επανάστασης και του Φιντέλ Κάστρο αρκετοί Κουβανοί ελπίζουν σε αλλαγή σελίδας, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά μετά την αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την εξουσία. Ένας από αυτούς είναι ο έμπορος Λουίς Τόρες, ο οποίος όμως είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι λέει σε δημόσιο χώρο: «Θα μου άρεσε μετά την αποχώρηση του Ραούλ ο κόσμος να ψηφίσει άλλους ανθρώπους με νέες ιδέες, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κούβας και θα έχουν διαφορετικές απόψεις για τη νεολαία, καταλαβαίνεται; Που να έχουν διαφορετική αφετηρία και προσέγγιση. Γιατί όχι;»

Σε αντίθεση πάντως με το παρελθόν η κεντρική τελετή μήνης για τον Φιντέλ Κάστρο έγινε σε σχετικά περιορισμένο επίπεδο. Το καθεστώς δεν επιδιώκει να καλλιεργήσει το μύθο και την προσωπολατρία. Είναι ενδεικτικό ότι ένα χρόνο μετά το θάνατό του ιστορικού ηγέτη δεν έχουν στηθεί μνημεία και αγάλματα του Φιντέλ στην χώρα, ούτε έχει δοθεί το όνομά του σε δρόμους και πλατείες.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα