Ελλάδα

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στη Ροδόπη – Νέος γύρος χιονιά από τα ξημερώματα

Ακούστε το άρθρο

Ανάπαυλα θα κάνει τις επόμενες ώρες ο χιονιάς στην Αττική, αλλά μόνο για λίγο, αφού η κακοκαιρία με τα χιόνια θα συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της από τα ξημερώματα της Παρασκευής και το Σάββατο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η κακοκαιρία μετρά ήδη έναν νεκρό, στη Ροδόπη. Πρόκειται για έναν 76χρονο, ο οποίος καταπλακώθηκε από πόρτα που αποκολλήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και έχασε τη ζωή του.

Εκτός από την Πάρνηθα, όπου εξακολουθεί να χιονίζει, τις τελευταίες ώρες στην Αττική έχουν υποχωρήσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο χιονιάς έχει μετακινηθεί προς τη Φθιώτιδα, την Ανατολική Θεσσαλία και την Βόρεια Εύβοια.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα βόρεια προάστια -κυρίως στην Πεντέλη, αλλά και στην Πάρνηθα, όπου ο δρόμος παραμένει κλειστός από τις ταβέρνες και πάνω. Έως αυτή την ώρα είναι ανοιχτοί όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες στην Αττική και τα προάστια, ωστόσο, ο φόβος για τις επόμενες ώρες είναι να προκληθεί παγετός, αφού η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά κάτω από το μηδέν. Μάλιστα, η αισθητή θερμοκρασία -δηλαδή αυτή που νιώθουμε- θα είναι αρκετούς βαθμούς χαμηλότερα από αυτή που θα δείχνει το θερμόμετρο.

Έως τώρα, οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών έχουν ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και είναι χαρακτηριστικό ότι στα «επικίνδυνα» σημεία όπως στην Πεντέλη έχουν διανεμηθεί επαρκείς ποσότητες αλατιού, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Τόσο η Αστυνομία, όσο και η Πυροσβεστική, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Για το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό πλάνο και έχει διατεθεί αστυνομικό και πυροσβεστικό προσωπικό καθώς επίσης μέσα και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται συνολικά 889 περιπολικά και 1.800 αστυνομικοί των Υπηρεσιών Τροχαίας και ειδικότερα 241 περιπολικά και 464 αστυνομικοί στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και 648 περιπολικά και 1.336 αστυνομικοί στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Αντίστοιχα από το Πυροσβεστικό Σώμα σε περιοχές που παρουσιάζονται προβλήματα διατίθεται 50 οχήματα (γερανοφόρα, ερπυστριοφόρα, πλατφόρμες, βοηθητικά κλπ) και 100 πυροσβέστες.
Επιπλέον, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Φορείς καθώς και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τυχόν προβλήματα.

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των βορειοανατολικών ανέμων που φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο.

Η πρόβλεψη αναλυτικά

Σύμφωνα με το meteo.gr για το υπόλοιπο της Πέμπτης 29/12 περιμένουμε τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία – Πήλιο), στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, οι οποίες βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα εκδηλωθούν χιονόνερο, τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των νησιών. Τα κύρια φαινόμενα από τις μεσημεριανές ώρες θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο, ενώ στην Κρήτη θα είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, με γρήγορη στροφή σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 3-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή 30/12 αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες παροδικές χιονοπτώσεις σε Σποράδες, Ανατολική Στερεά (κυρίως στη Βοιωτία), Εύβοια, Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα), ενώ χιονόνερο ή βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη. Από τις απογευματινές ώρες αναμένονται εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Θράκη. Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς (στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 11 βαθμούς) και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο 31/12 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 01/01/2017, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με τα φαινόμενα όμως να λαμβάνουν τοπικό χαρακτήρα και μικρότερη ένταση. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή 01/01/2017.

Συμβουλές προς πεζούς και οδηγούς δίνει η Αστυνομία όταν πρέπει να κινηθούν στους παγωμένους δρόμους:

Για τους πεζούς:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
Να  προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Παράλληλα, οι οδηγοί:

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδαιίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους  πάντα  καθαρούς.
Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

– Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα