Κόσμος

Ένας νεκρός στρατιώτης από τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο – Ο δολοφόνος κάνει δηλώσεις κρατώντας το ματωμένο μαχαίρι! (VIDEOS)

london.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό έχει προκαλέσει στη Βρετανική αστυνομία το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε περιοχή του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το BBC δύο άνδρες επιτέθηκαν με μαχαίρι κατά ενός νεαρού άνδρα τον οποίο τραυμάτισαν θανάσιμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του είναι στρατιώτης που υπηρετούσε στο Woolwich. Περιγράφεται ως περίπου 20χρονος, ο οποίος φορούσε μια μπλούζα με το λογότυπο Help for Heroes.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δύο δράστες φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος» ή «Αλάου Άκμπαρ». Συγκεκριμένα οι δύο δράστες, τόσο πριν, όσο και μετά την πράξη τους παρέμειναν στο σημείο, ζητούσαν μάλιστα από τους περαστικούς να τους φωτογραφήσουν (!), ενώ απευθυνόμενοι στους αποσβολωμένους διαβάτες φώναζαν: «Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας πολεμάμε. Ο μόνος λόγος που το κάναμε αυτό είναι επειδή οι Μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε μέρα. Αυτός ο Βρετανός στρατιώτης είναι “οδούς αντί οδόντος”. Ζητάμε συγνώμη από τις γυναίκες που χρειάστηκε να το δουν αυτό αλλά στις πατρίδες μας οι γυναίκες βλέπουν τα ίδια πράγματα. Δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς. Απομακρύνετε την κυβέρνησή σας. Δεν ενδιαφέρονται για εσάς».

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης άνοιξαν αμέσως πυρ κατά των δύο δραστών, τους οποίους και τραυμάτισαν. Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας σε δηλώσεις του τόνισε ότι εκτός από μαχαίρι οι δύο άνδρες, για τους οποίους δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, είχαν πάνω τους και τουλάχιστον ένα όπλο. Το BBC υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη τύπου από το Παρίσι όπου βρισκόταν, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε “σοκαριστικό” το χτύπημα και υποστήριξε ότι “υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια”. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, Κόμπρα, για να αξιολογηθεί το συμβάν.

Προσερχόμενος στην Επιτροπή ο Δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθεί πλήρως το συμβάν. Νωρίτερα όμως, σε ανάρτησή του στο Twitter είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ως “νοσηρή, σοκαριστική και απολύτως καταδικαστέα πράξη βίας”. Ανάλογους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν για το συμβάν τόσο ο γενικός διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών (MI5), Andrew Parker, όσο και ο Αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Bernard Hogan-Howe. Αμφότεροι μετέχουν της Επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, Κόμπρα.

Όλη η επικαιρότητα