Life

Ένας σκύλος είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα

Ακούστε το άρθρο

Ξέρει κανείς μήπως πόσοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν σκύλο; Αρκετοί, μάλλον. Οι υπόλοιποι γιατί δεν έχουν; Δεν αγαπάνε τα σκυλιά; Μα πώς είναι δυνατόν να μην αγαπάς τα σκυλιά; Αν εξαιρέσουμε τις ράτσες που είναι πρακτικά αδύνατο να μείνουν σε ένα σπίτι, όλα τα υπόλοιπα σκυλιά θα έπρεπε να αγαπιούνται από κάποιον, να του φτιάχνουν τη διάθεση κάθε μέρα και το ίδιο να κάνει κι αυτός για εκείνα.

Οι σκύλοι φτιάχτηκαν για να ομορφαίνουν τον κόσμο. Κι ένας σκύλος είναι σίγουρα η λύση σε κάθε πρόβλημα. Φτάνει να σου σκάσει ένα σαλιάρικο φιλί στη μούρη κι όλα ξεχνιούνται. Λίγο να σου τριφτεί με τη μουσούδα του κι αυτό ήταν. Problem solved. Αν νιώθεις λίγο μόνος λοιπόν, αν κάτι δεν πάει καλά και δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι για να το φτιάξεις, ακόμα κι αν στην τελική δε φτιάχνεται με τίποτα, πάρε σκύλο. Πάρε σκύλο, αγάπησέ τον, γίνε ο καλύτερός του φίλος -εσύ, όχι αυτός- και θα δεις πως ο κόσμος δεν είναι τόσο άσχημος τελικά.

Το ότι θα σε βασανίσει είναι σίγουρο. Θα κατουρήσει τα πάντα, θα μασήσει, θα γρατζουνίσει, θα ξεσκίσει, θα καταστρέψει τα πάντα και σαν να μην έφτανε αυτό, θα γεμίσει και τρίχες παντού. Θα διαλύσει όλα όσα νόμιζες πως αγαπούσες και ήταν σημαντικά για ‘σένα, αλλά δε θα σε πειράξει καθόλου. Θα κάνει φασαρία, θα ζητάει την προσοχή σου συνέχεια, θα θέλει βόλτες, χάδια, μπάνιο, φαγητό, χτένισμα, γιατρούς, εμβόλια. Δε θα σε αφήνει να χουζουρεύεις ανενόχλητος τα κυριακάτικα πρωινά, γιατί θα πηδάει στο κρεβάτι σου μόλις βγει ο ήλιος, ενώ τα βράδια θα γαβγίζει γιατί θ’ ακούει διάφορους θορύβους και θα νιώθει πως πρέπει να σε προστατέψει.

Όταν θα σε κοιτάει με τις ματάρες του όμως και θα κουνάει την ουρά του χαρούμενος, ο χρόνος ο ίδιος θα σταματάει από τη ζήλια του. Όταν θα χοροπηδάει γύρω σου λες κι έχει μέσα του όλη τη χαρά και τον ενθουσιασμό του κόσμου, όταν θα προσπαθεί να σου γλείψει τα μούτρα, όταν θα κοιμάται με τη γλώσσα απ’ έξω, όταν θα ψευτοκλαίει γιατί δεν του δίνεις απ’ το φαγητό σου και θα κάθεται κάτω χωρίς να του πεις «κάτσε» με τον μοναδικά χαριτωμένο τρόπο του, τότε όλα σου τα νεύρα, οι ατελείωτες υποχρεώσεις και οι λίστες που κάνεις στο μυαλό σου με όσα πρέπει να κάνεις την επόμενη μέρα θα σβήνονται λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

Δε θα μείνεις ποτέ μόνος κανένα βράδυ, θα έχεις πάντα κάποιον να σε περιμένει στο σπίτι. Και θα χαμογελάς πριν ακόμα ανοίξεις την πόρτα. Θα χαμογελάς κάθε μέρα. Θα του λες τα νέα σου και θα σε ακούει με προσοχή. Κι όταν κάνεις την κίνηση να πας προς το κρεβάτι, θα σε ακολουθεί λες και του είπες πως είσαι έτοιμος για ύπνο. Και θα πηγαίνει να βρίσκει ήσυχα-ήσυχα τη θέση του στα πόδια σου, ή και στην αγκαλιά σου. Θα κοιμάται στο διπλανό μαξιλάρι ή και στο δικό σου, θα μπορείς να ακούς την αναπνοή του και θα γελάς στα σκοτάδια, γιατί θα ακούγεται σαν άνθρωπος.

Θα ενθουσιάζεται με τα πιο μικρά πράγματα, μόνο με μια μικρή δική σου κίνηση που ίσως υπονοεί πως χαίρεστε με κάτι κι άρα θα μπορεί να ξεκινήσει και να τρέχει πάνω κάτω, να πέφτει πάνω σε έπιπλα και να φέρνει τα παιχνίδια του γύρω σου για να παίξετε λίγο ακόμα. Θα ξαπλώνει δίπλα σου στον καναπέ και θα βλέπει μαζί σου τηλεόραση όταν δεν έχεις όρεξη να βγεις. Θα μπορεί να είναι η δικαιολογία σου για να μην ακολουθήσεις την παρέα σου όταν βαριέσαι να κουνηθείς από το σπίτι. Θα μετατρέπει τις βαρετές μέρες στις πιο αξέχαστες στιγμές.

Η ζωή σου θα γεμίσει πριν το καταλάβεις. Οι περισσότερές σου συζητήσεις θα μιλάνε για τις περιπέτειές σας κι ο κόσμος σου θα αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από ‘κείνον. Θα μάθεις τι θα πει πραγματική κι ανιδιοτελής αγάπη, θα μάθεις πως την είχες πάντα μέσα σου, απλώς δεν ήξερες πώς να τη βρεις. Και θα έχεις πάντα έναν φίλο, στις καλές και στις κακές μέρες. Μόνο μην ξεχάσεις να του το ανταποδώσεις. Αγάπα τον λοιπόν, αγάπα τον σκύλο σου σαν να είσαι κι εσύ σκύλος.

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου

Όλη η επικαιρότητα