Αθλητισμός Ηλεία

Ένας σύγχρονος Φιλέας Φογκ – Από την Αρχ. Ολυμπία ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ιαπωνία ο Κ. Μητσάκης

Ακούστε το άρθρο

Toν δικό του γύρο του κόσμου όχι σε 80 αλλά σε… 60 μέρες ξεκίνησε χθες από την Αρχαία Ολυμπία ως ένας άλλος, σύγχρονος Φιλέας Φογκ ο γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης με απώτερο σκοπό να φτάσει αρχικά στη Χιροσίμα και εν συνεχεία στο Τόκιο που είναι και ο τελικός προορισμός του.

Και αν ο θρυλικός ήρωας του Ιουλίου Βερν ξεκίνησε το ταξίδι του με αφορμή ένα στοίχημα, ο «δικός» μας ήρωας, στις αποσκευές της HONDACRF 250 RALLY που οδηγεί, «κουβαλά» το πανανθρώπινο μήνυμα της αλληλεγγύης και της συμφιλίωσης των λαών και το στοίχημα του είναι να το μεταφέρει όση και αν είναι η απόσταση που τους χωρίζουν.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2020 θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας, οπότε το ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσάκη δεν θα μπορούσε παρά να έχει σημείο εκκίνησης την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων.

Χθες το πρωί, σε μια λιτή αλλά πολύ «ζεστή» εκδήλωση, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παρέδωσε στον Μητσάκη αναμνηστική πλακέτα αλλά και το μήνυμα του Δημάρχου, Θ. Κοτζά προς τον Δήμαρχο της Χιροσίμα.

Άλλωστε αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο οδηγός θα φτάσει στην μαρτυρική πόλη της Ιαπωνίας κοντά – ίσως και ανήμερα – της θλιβερής επετείου του βομβαρδισμού που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1945.

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας, τα τελευταία 33 χρόνια έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.300.000 χλμ. και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο ίδιος στους δρόμους του κόσμου, έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία και αν συνεχίσει αυτήν την παράδοση, μάλλον το 13ο δεν θα είναι γρουσούζικο αλλά γούρικο αφού στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφέρεται το όνομα της Αρχ. Ολυμπίας!

Τι δήλωσαν

Θ. Κοτζάς (Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας)

«Ο Κ. Μητσάκης είναι ένας ταξιδευτής, είναι ένας άνθρωπος που έχει γυρίσει όλον τον κόσμο ταξιδεύοντας με την μοτοσικλέτα. Αυτή τη φορά επέλεξε για συμβολικούς λόγους το ταξίδι του να ξεκινήσει από την Αρχ. Ολυμπία, μιας και η πόλη που θα καταλήξει θα είναι το Τόκιο της Ιαπωνίας που το 2020 θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τη μεριά του, ο Δήμος επέλεξε να δώσει την αιγίδα σε αυτόν τον παγκόσμιο ταξιδευτή προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα της Ολυμπίας στη μαρτυρική Χιροσίμα αλλά και το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης στο Τόκιο. Του ευχόμαστε ο καλό δρόμο!»

Κ. Μητσάκης

«Το ταξίδι αυτό ξεκινά συμβολικά από την Αρχ. Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ιδεώδη του Ολυμπισμού τα ξέρουμε όλοι, είναι παγκόσμια και αυτό ακριβώς το μήνυμα του ολυμπισμού, της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συμπαράστασης σε όλους τους λαούς της υφηλίου, είναι αυτό που θέλω να δώσω μέσα από το ταξίδι που ξεκινά από την Αρχ. Ολυμπία με προορισμό την μαρτυρική Χιροσίμα εκεί που ανήμερα της επετείου του βομβαρδισμού θα δώσω το μήνυμα της αδελφοσύνης, της ειρήνης, της αλληλεγγύης όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και παγκόσμια καθώς όλοι πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού πως η ειρήνη είναι ένα αγαθό που όλοι πρέπει να διατηρήσουμε».

Όλη η επικαιρότητα