Παιδί

Ενδείξεις ότι το παιδί σου είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα

Ακούστε το άρθρο

Όταν ένα παιδί είναι περίπου 2 ετών, οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται και να σχεδιάζουν το επόμενο στοίχημα. Τον αποχωρισμό της πάνας δηλαδή… Για κάποια παιδιά είναι περίπατος, προκαλώντας την έκπληξη των γονέων ενώ για άλλα παιδιά, είναι σωστό μαρτύριο και μπορεί να πάρει καιρό.

Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι το να μάθεις ένα παιδί περίπου 24 μηνών να πηγαίνει στην τουαλέτα, δεν είναι κάτι που μπορείς ή πρέπει να εξαναγκάσεις με το ζόρι. Τεχνικές βίαιες, προσβλητικές όπως «Ντροπή! Είσαι μεγάλο παιδί!» κλπ, τις ξεχνάμε. Μόνο τραύματα θα δημιουργούσαν στο παιδί. Η εκπαίδευσή του να λέει κατ’ αρχήν ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα μέχρι να κατορθώνει τελικά να πάει, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή, χάδι, ενθάρρυνση και αγάπη. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο.

Πότε όμως ένα παιδί είναι έτοιμο να μπει στη διαδικασία της εκπαίδευσης για να αποχωριστεί την πάνα του;

Όταν είναι στην κατάλληλη ηλικία

Έχουμε όλοι ακούσει ιστορίες για παιδιά θαύματα που έβγαλαν την πάνα στους 12 μήνες της ζωής τους. Μπράβο τους αν ισχύει αλλά είναι εξαιρετικά νωρίς και δεν είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως. Τα κορίτσια συνήθως αποχωρίζονται την πάνα πιο εύκολα από τα αγόρια και ίσως λίγο πιο γρήγορα. Από τον 18 μήνα μπορεί να αρχίσει η εκπαίδευση προς αυτήν την κατεύθυνση, ανάλογα πάντα με το πόσο καλά τα πηγαίνει το παιδί σ’ αυτήν την ηλικία και με άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ένα παιδί που στον 18 μήνα μιλάει κάπως καλά και καταλαβαίνει, μπορεί να πει ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα. Ομοίως ένα παιδί που στέκεται και περπατάει άνετα μπορεί να εκπαιδευτεί στο γιογιο. Σε κάθε περίπτωση οι 24 μήνες είναι μια πιο σωστή ηλικία, αφού το παιδί αισθάνεται πιο ασφαλές με όλες τις λειτουργίες του.

Όταν αντιλαμβάνεται την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα

Για να ξεκινήσει η εκπαίδευση προκειμένου να αποχωριστεί την πάνα του, θα πρέπει πρώτα να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την φυσική αυτή ανάγκη και να μπορεί να την εκφράσει.

Όταν θέλει να αποχωριστεί τις πάνες

Πολλά παιδιά θέλουν να μην διαφέρουν από τους μεγάλους και ζητούν να βγάλουν την πάνα τους. Άλλα ενδιαφέρονται πραγματικά να εκπαιδευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί πολύ απλά η πάνα τα ενοχλεί. Άλλα πάλι, δεν έχουν καμία διάθεση ούτε να το συζητήσουν. Αν ένα παιδί ζητά μόνο του να χρησιμοποιεί τη λεκάνη της τουαλέτας, δεν έχουμε παρά να του επιτρέψουμε να το κάνει. Με το ειδικό καθισματάκι πάντα.

Όταν πια η πάνα του είναι στεγνή για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Τους πρώτους μήνες της ζωής τους «βρέχονται» και πιο συχνά. Μεγαλώνοντας αυτό αλλάζει και μοιάζει κάπως σαν να το ελέγχουν. Όταν θα διαπιστώσεις ότι συμβαίνει αυτό, μπορείς να αρχίσεις και την εκπαίδευση στο γιογιο ώστε να απαλλαγείτε από την πάνα.

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα